Berezeltek Washingtonban a kínaiak új műholdjaitól

2023. május 02. 19:00

Az Egyesült Államok 2032-re elveszítheti a Kínával szembeni fölényét az űrtechnológia területén, egy amerikai agytröszt szerint.

2023. május 02. 19:00
null

Immár az világűrben is Kína az Egyesült Államok legnagyobb ellenfele – áll az amerikai Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) által készített értékelésében. A jelentés, amelyet az Army Times szemlézett, Kína, Oroszország, Irán és Észak-Korea űrtevékenységeit elemezte.

A felsoroltak közül a szervezet Kínát találta az Egyesült Államok számára legveszélyesebbnek. Peking ugyanis rohamtempóban fejleszti műholdjainak képességeit. A jelentés szerzői kiemelték, hogy több nyilvános vitát várnának az Egyesült Államok űrhaderejének vezetőitől a téma kapcsán, szerintük ugyanis

az Egyesült Államok 2032-re elveszítheti a Kínával szembeni fölényét az űrtechnológia területén. 

A jelentés megjegyzi, hogy habár eddig még egyetlen állam sem hajtott végre fizikai támadást egy másik állam űreszköze ellen, de mind az Egyesült Államok, mind pedig Oroszország, Kína és India is sikeresen tesztelt már műholdelhárító rakétákat. A tavalyi jelentésben is írtak már arról, hogy kínai egyetem műholdakra szerelhető kisméretű lézerfegyverek fejlesztésébe kezdtek. 

– mondta Emily Harding, a CSIS nemzetközi biztonsági programjának igazgatóhelyettese.

A jelentés megállapította, hogy Kína 2022-ben 64 indítással felülmúlta korábbi rekordját, mivel 2021-ben csak 55 kilövést jegyeztek fel. Kína a polgári űrágazatait is folyamatosan fejleszti, az ország például nemrégiben tette közzé tervét, amely egy 13 ezer műholdból álló alacsony Föld körüli pályára állított műhold-hálózat felállításáról szól, amelyet széles sávú kommunikációs célokra használnának.

A tervezett hálózat a SpaceX Starlink hálózatának kínai alternatívájaként nyújtana szolgáltatást. A kínaiak által tervezett 13 ezerrel szemben Elon Musk vállalata még csak háromezer ilyen műholdat üzemeltet – jegyezte meg az Army Times.

***

Nyitókép: Zhang Chenlin / XINHUA / Xinhua via AFP

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kissjani
2023. május 03. 07:38
A határtalan kapzsiság miatt amerika és európa felemelte, kiképezte legnagyobb ellenfelét. Most meg megy a sírás....
Ben Jeremiah
2023. május 03. 06:56
Hát, kb. ez a különbség a kibocsájtásban a Fudan egyetem meg a CEU genderbuzi tanszaka között.
krampus
2023. május 02. 22:51
Sebaj, a buzijogok es a woke uberalles!
Box Hill
2023. május 02. 21:29
Berezeltek műholdtól? Már egy lufitól is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!