Kezd elegük lenni a román egészségügyi dolgozóknak: július végére általános sztrájkot hirdettek

2023. június 26. 07:11

Az orvosok tiltakozása már most komoly problémákat okoz a román egészségügyben.

2023. június 26. 07:11
null

Július 27-től általános sztrájk indulhat aromán egészségügyben, amennyiben a kormány nem veszi figyelembe a dolgozók követeléseit. Az Egészségügyi Szolidaritás szakszervezet vasárnap ismertette a tiltakozás menetrendjét – számolt be a Főtér.

Több mint ezer orvos már most is tiltakozik azzal, hogy nem vállalnak plusz ügyeletet a kórházakban.

Ennek következtében már több kórház is jelezte, hogy nem tudják biztosítani az állandó ügyeletet.

Július 6-tól a kórházak előtt tiltakoznak majd az alkalmazottak, július 12-én pedig Bukarestben kezdődik meg egy nagyobb tüntetés. Július 19-én figyelmeztető sztrájkot tartanak, és ha a kormány ezután sem teszi meg az egészségügyi dolgozók által követelt szükséges lépéseket, július 27-én általános sztrájkba kezdenek.

A dolgozók többek között a bérek emelését, egységes bértörvényt és az étkezési jegyek értékének aktualizálását követelik.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
darázs
2023. június 26. 09:07
a románok megint le fogják alázni a dollárbaloldalunkat forradalom csinálásban
Odone Ricci
2023. június 26. 08:33
Európaszerte rosszabb lett az egészségügy. Panaszkodnak Magyarországon és Románián kivül Nagy Britanniában, Németországban, Olaszországban és még több tagországban, de a felsoroltakat ismerem jobban. Ennek több OKA van, amin az illetékesek elgondolkodhatnak. 1) Az elöregedő Európánkban az egészség romlik, ehhez hozzájön a bevándorlás, sokszor súlyos betegségekkel érkeznek, tehát egyre több az ellátandó paciens. 2) Ugyanakkor az orvosképzés megmaradt a 1O évvel ezelőtti szinten és kritériummal. ---Ahogy Mo-n is, ugyanúgy más EU-tagországban is az érettségi pontszám döntő, ehhez jön sok helyen a teszttel történő felvétel vagy a várakozási idő (Wartezeit). A medicusok többsége medica, a felvett diákok 7O%-a nő. Itt nincs férfi quóta. Mivel elnőiesedett szakma, hát a kórházi fizetések is alacsonyabbak a vártnál. (Ahogy ez az oktatásban már megtörtént) . Mindig a gazdagabb országba vándorolnak el a jó szakorvosok , ha anyanyelvi szinten tudják a nyelvet. Ha nem, akkor átmennek a PRIVAT kórházakba, melyek gombamódra szaporodnak az összes EU-tagállamban. MEGOLDÁS? Az orvosira a felvételi rendszert kellene aktualizálni és a rátermettséget is vizsgálni egy egyéni kolloquiummal. Nem elég a tárgyi tudás, emberszeretet és hivatás is kell hozzá. Megfelelő fizetéseket biztosítani a kórházi orvosoknak. Cinikusnak hangzik, de a túl sok idős ember létét pedig újabb virusokkal időnként "megoldják" a biolaboratóriumok ....
Orange79
2023. június 26. 08:27
Pedig a román orvosok fizetését már évekkel ezelőtt igen komolyan megemelték.
letsgobrandon
2023. június 26. 08:13
pedig úgy vót , hogy a dékások tömegesen mennek romániába dolgozni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!