Hatalmas pofont kapott Az Egyesült Államok: megvonta „AAA” besorolását a Fitch Ratings

2023. augusztus 02. 06:17

A hitelminősítő az erősödő politikai polarizáció és az államadósság miatt lépett.

2023. augusztus 02. 06:17

Megvonta az Egyesült Államoktól a lehetséges legjobb, „AAA” államadós-besorolást a Fitch Ratings, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a döntést, hogy a következő három évben 

romlanak az amerikai államháztartási mutatók és növekszik a már most is magas államadósság-teher.

A nemzetközi hitelminősítő szerda hajnalban Londonban közölte, hogy az eddigi „AAA”-ról egy fokozattal „AA”plusz-ra rontotta a hosszú futamidejű amerikai államadósság-kötelezettségek nem teljesítővé válásának kockázatára megállapított minősítést. A cég egyidejűleg levette az osztályzatot a negatív figyelőlistáról és stabil kilátással látta el az új besorolást.

A Fitch május 24-én, az adósságplafonról szóló megállapodás késlekedése miatt helyezte negatív figyelőlistára az amerikai államadós-osztályzatot. Az akkori lépés indoklásában szerepelt 

az erősödő politikai polarizáció és a pártok közötti megosztottság az államadósság-politikai kérdésekben. 

A három globális hitelminősítő közül jelenleg már csak a Moody's Investors Service tartja nyilván a lehetséges legjobb „AAA” besorolással az amerikai államadósság-kötelezettségeket.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
figyelő4322
2023. augusztus 02. 19:27
Persze még a leminősített AA+ besorolás is nagyon jó, azonban ez egy elég kemény pofon volt az USA (főleg politikai) vezetésének. Nem utolsó sorban a Barandon kormánynak szól a figyelmeztetés. A Kongresszus sem áll a helyzet magaslatán, és a gazdaság éppen leszálló ágon van. A Képviselőház Republikánus vezetősége már Biden elleni vádemelést (impeachment) fontolgat. Ez kétségtelenül időszerű, hiszen az elnök tényleg elkövetett bűncselekményeket, pl. milliókat fogadott el ukrán és kínai entításoktól. Trump ellen a DemonCrap párt 2 esetben is vádat emelt, mégpedig homályos és nem bizonyított vádak alapján.
khomeini
2023. augusztus 02. 15:36
hehehe úton a bóvli felé...?
KBA98
2023. augusztus 02. 12:50
Gratula! Csak így tovább!
gyaloggos
2023. augusztus 02. 12:04
AMI késik, nem múlik! A Moody's is hamarosan meglépi ezt, ez egészen biztos!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!