Lavrov szerint az ENSZ továbbra sem tesz konkrét lépéseket a gabonaegyezmény újraindításához

2023. augusztus 31. 19:39

Szerinte a Nyugat megmarad az ígéretek szintjén, amivel Oroszország nem tud mit kezdeni.

2023. augusztus 31. 19:39
LAVROV, Szergej;

Oroszország továbbra sem lát új garanciákat a fekete-tengeri gabonaegyezmény helyreállításához - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter török hivatali partnerével, Hakan Fidannal csütörtökön Moszkvában tartott megbeszélését követően.
A két külügyminiszter közös sajtótájékoztatón számolt be a tárgyalás eredményeiről, amelynek témája a fekete-tengeri gabonaegyezmény helyreállítása volt.

„A Nyugat zavarja az orosz gabona és műtrágyák fokozott exportját akadályozó problémák megoldását” – közölte Lavrov, majd hozzátette – „Az ENSZ-illetékesek nem tudnak mit tenni, (...), és egyelőre minden az ígéretek szintjén marad.”

Felidézte azt is, hogy a BRICS országcsoport (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika) minapi csúcstalálkozóján volt alkalma szót váltania António Guterres ENSZ-főtitkárral a gabonamegállapodással kapcsolatos új javaslatairól. Úgy látta, Guterres kezdeményezése továbbra sem tartalmazott garanciákat, csak ígéreteket, hogy „jobban és gyorsabban fognak igyekezni”.

„Csak megerősíthetem, hogy amennyiben nem pusztán ígéretek, hanem kézzelfogható eredményekkel járó garanciák lesznek, amelyek akár már holnap is életbe léphetnek, akkor már egyenesen holnaptól teljes körűen folytatódhat e csomag végrehajtása” – fűzte hozzá Lavrov.

 

Hozzátette, Oroszország garantálja, hogy teljes mértékben kompenzálni fogjuk az ukrán gabona azon részét, amely a fekete-tengeri kezdeményezés ideje alatt a rászoruló országokba ment, de hangsúlyozta, mindez az ukrán szállítmány csupán 3 százaléka volt.

 

Hozzátette, hogy a leginkább rászoruló hat afrikai államnak Oroszország egyenként 50 ezer tonna gabonát szállít térítésmentesen, és a szállítmányozási, valamint az egyéb járulékos költségeket is állja.

Kijelentette, a mostani találkozón tudtára adta Törökországnak, mit kell tennie a Nyugatnak a fekete-tengeri gabonaegyezmény helyreállításához.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/Kirill Kudrjavcev
 

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ringwoodite
2023. szeptember 01. 06:06
Az Ukran gabona korabban lehet hogy Afrikaban kotott ki, de ma mar az ukran gabona az amerikai gabona, es Europaban landol.
Master
2023. augusztus 31. 23:18
"kompenzálni fogjuk az ukrán gabona azon részét ami a rászoruló országokba ment, de mindez az ukrán szállítmány csupán 3 százaléka volt" Ennyit az éhező afrikáról...
figyelő4322
2023. augusztus 31. 21:27
Van egy, a témához kapcsolódó másik mai cikk is. Többen is leírtuk, hogy Oroszországnak nem lesz elég Erdogan és mások ígérete, hogy egy új szerződés kötése után már 'istenbizony' mindent teljesíteni fognak! Garanciákat kérnek a ruszkik, de hogy fognak-e kapni...? Ez igen kétséges... Egyszerű ígéreteknek (úgy látszik) még a néha igen naív Putyin sem hisz! A Zselé ígéreteit, meg persze az amcsi elnökéit pedig... Na, azokat nem fogják készpénznek venni.
billysparks
2023. augusztus 31. 19:52
Nyugi Lavrov. Mi tudtunk a nyugati ígéretekkel mit kezdeni. Ja, nem. Nem lett mindenkinek Bécsben cukrászdája, csak cukrászdában mosogatnak a magyar jól képzett CEU-n végzett fiatalok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!