„Ami itt folyik, az Európa történelmének az eltörlése” – parázs vita alakult ki az MCC Brussels szezonindító vitaestjén

2023. szeptember 19. 22:40

A résztvevők a múzeumi világ politizálódását vitatták meg.

2023. szeptember 19. 22:40

Bűnrészesek-e a múzeumok Európa hatalmas indentitás válságában?  – tette fel a kérdést Deme Katalin, az Aarhus Egyetem (Dánia), Közép-európai Tanulmányok Tanszékének professzora szeptember 18-án, az MCC Brussels szezonindító vitaestjén Brüsszelben. 

A múzeumi világ politizálódását vitató eseményen Jon Eirik Lundberg, a Laesoe Art Hall kurátora és igazgatója, elmondta, 

ma már nem a műtárgy számít, vagy akár ennek üzenete, hanem elsősorban az a progresszív beállítottság, 

amely a kultúra szinte minden területén alapkövetelmény. A progresszivizmus a saját definíciójából adódóan mindenkit ellenséggé formál előbb utóbb: a 60-as évektől működő Passion for Freedom mozgalmat például kritikus szemlélete és hagyományteremtő jellege miatt darálta be a progresszív gőzhenger. 

Lundberg demokratikus szempontból problémásnak tartja a magánfinanszírozású művészeti tereket is, mert szerinte: „A demokráciának olyan nyilvános terekre van szüksége, melyeket nem birtokol senki. Ha van egy konkrét napirend – látszólag bármily nemes is legyen az, mint pl. a környezetvédelem – a disszidens vélemények ki lesznek szűrve, ez pedig megengedhetetlen”.

A művészeti piac felett teljesen átvette az irányítást az identitáspolitika

Didier Rykner, ünnepelt francia szakújságíró, a La Tribune de l’Art online folyóirat alapítója kijelentette: „Feminista vagyok! De történelmi tény, hogy a korábbi századokban kevesebb női művész tevékenykedett. Ez jó? Nem, de ettől még igaz. Nem írhatjuk felül a történelmet”. Példaként hozott olyan abszurditásokat, mint hogy az elefántok védelme érdekében 13. századi elefántcsont műkincseket semmisítenének meg, vagy a híres francia aukciósház a Drouot elképesztő összegekért vásárol egy jellegtelen festményt, csak mert női festő festette. De a kártalanítások történelmi tudatlanságát is említhetnénk: olyan afrikai vezető leszármazottai kapnak vissza műkincseket az önmagukat ostorozó Nyugatiaktól, aki aktív részt vállalt saját népe kiárusításában, mikor erre volt kereslet a piacon. 

A beszélgetőpartnerek egyetértettek abban, hogy a művészeti piac felett teljesen átvette az irányítást az identitáspolitika. Deme Katalin elmondta, harminc éve foglalkozik zsidó múzeumokkal. A kommunizmusban kontextus nélkül állítottak ki tárgyakat, majd a rendszerváltáskor a múzeumi közeg felpezsdült, mindenki úgy érezte, eljött a nagy pillanat, történelmi értékükön mutathatjuk be a dolgokat. Ehhez képest mostanra 

a zsidóság története is csak az egyik kategóriává redukálódott a számos divatos kisebbségi identitás között, mint az LGBTQ+. 

A beszélgetés vége felé a közönség bevonásával parázsvita alakult ki. Az MCC Brussels igazgatója, Frank Füredi az előadókat dorgálta, mondván: mind nagyon finomkodva kritizálnak! „Ami itt folyik, az Európa történemének eltörlése, és olyan módon való felülírása, hogy nem marad a nyugati történelemből más csak szégyen és bűntudat. Ezt kéne átadnunk a következő generációknak?” – hangzott el.

A teltházas vitaest után a beszélgetés még órákig folytatódott, a közönség soraiban az MCC szervezésében tanulmányúton résztvevő erdélyi középiskolás diákoktól kezdve a múzeumi és művészeti világ szakértőin keresztül, az EU-s intézmények munkatársaiig vegyesen vettek részt. 

Nyitókép illusztráció. Fotó: Twitter-fotó
 

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szarvas-2
2023. szeptember 21. 08:57
Ki kell mondani a vakót-ha kezdetben megköveznek is éete. ("A király mztelen!"-mondta volt a kisfiu is.)
Zokni
2023. szeptember 20. 11:38
“A múlt a kultúránk alakítója, a gyökereink eredete és a társadalom közös értékei, összetartó ereje. Ez csípi a szemüket…” - írja Szerintem eftárs. Ezt az identitás dolgot ne keverje bele. De egyáltalán, mástól már nem kérdezem meg, de honnan a fenéből veszik (itt többen) ezt? Azon kívül, hogy a szövegben írják. Nyilvánvaló politikai okokból. E cikkben a múzeumi kiállításokról van szó. Ha az állami, akkor az állami kultúrpolitikától függ a szellemisége. Ha meg magán, akkor meg a kereslettől. Tényleg, nem tudom, miről zagyválnak itt.
Zokni
2023. szeptember 20. 08:39
“Ami itt folyik, az Európa történelmének eltörlése, és olyan módon való felülírása, hogy nem marad a nyugati történelemből más csak szégyen és bűntudat.” - idéznek egy MCC Brussels nevű minek a mijét is? Ez most mi is?
Pelso j.
2023. szeptember 20. 06:54
Óriási jelentőségű ügy...... Az államadósságról, egyáltalán az emberek mindennapjait érintő témákról mikor lesz az MCC Brussels-nek vitaestje?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!