Döntött az olasz kormány: zárt táborokkal tartják vissza a migránsokat

2023. szeptember 22. 21:25

Tartományonként egy-egy úgynevezett kiutasítási központot hoznak létre.

2023. szeptember 22. 21:25
null

Az olaszországi tartományokban a prefektusok feladata lesz egy hónapon belül kijelölni az illegális bevándorlók visszatartására szánt zárt táborok helyszínét – jelentette be Matteo Piantedosi belügyminiszter Bolognában pénteken, megerősítve, hogy a tervezett táborokat a nagyvárosoktól távol alakítják ki.

A tárcavezető az ellenzéki vezetésű Emilia-Romagna tartomány polgármestereivel egyeztetett a migrációs helyzetről. Az északi Lombardia és Veneto régió mögött Emilia-Romagna a harmadik, mely év eleje óta a legtöbb embert átvette azok közül, akik a dél-olaszországi partokon kötöttek ki.

A belügyminiszter azoknak a táboroknak a megépítéséről beszélt, melyekről a római kormány hétfőn határozott: 

tartományonként egy-egy úgynevezett kiutasítási központot hoznak létre az illegális bevándorlók visszatartására,

 amíg, kiutasításukat követően, el nem szállítják őket az országból.

Korábban Matteo Piantedosi úgy nyilatkozott, az első tábort az olasz-francia határváros Ventimiglia térségében létesíthetik. Az illegális bevándorlók elhelyezésének megoldását a város polgármestere, Flavio Di Muro is sürgette, hangoztatva, hogy a határnál ismét naponta több százan várakoznak, ami biztonsági és ellátási problémát is okoz.

Új tábort alakítanak ki Lampedusán, tiltakoznak a helyiek

Ezzel egy időben már megkezdődött egy új tábor kialakítása Lampedusa szigetén, és ez ellen a helyiek szombatra megmozdulást hirdettek. Nem akarnak még egy tábort – hangoztatták –, miután 

a jelenlegi, négyszáz fős központban is több ezren szoktak szorongani,

 még egy táborral a sziget tényleg teljesen megtelne bevándorlókkal.

Ezt is ajánljuk a témában

Nicola Molteni belügyi államtitkár kijelentette: szükség van ellenőrzött, zárt táborokra a veszélyes, bűncselekményért elítélt emberek elkülönítésére. A jelenlegi migrációs helyzetet rendkívülinek és sürgetőnek nevezte. „Tunézia gazdasági, társadalmi és pénzügyi csőd szélén áll. Olaszországot pedig az európai intézmények magára hagyták. Van, aki még mindig nem értette meg, hogy aki Lampedusán köt ki, Európába érkezik meg” – mondta Nicola Molteni.

Az olasz kormány tisztázná a tengeren ténykedő NGO-k munkáját

A római miniszterelnöki hivatal meglepetését fejezte ki egy hírügynökségi jelentés miatt, miszerint a berlini külügyminisztérium szóvivője finanszírozást ígért nem kormányzati szervezetek (NGO) számára a migránsok tengeri mentése és olasz területén való ellátása érdekében. Az olasz kormány közleményben hangsúlyozta, hogy tisztázásra szorul a Földközi-tengeren tevékenykedő civil szervezetek munkája, valamint annak megválaszolása, hogy a külföldi finanszírozású szervezetek szállította migránsokat miért Olaszországnak kell befogadnia.

(MTI)

Nyitókép: Zakaria ABDELKAFI / AFP

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
johannluipigus
2023. szeptember 23. 10:01
Semmire sem jó pótcselekvés.
hátakkor
2023. szeptember 23. 09:16
Taljánoknak a tunéziai kikötőkben kéne rendet tenniük. Passport, visa?
hátakkor
2023. szeptember 23. 09:08
Na akkor tisztázzák a helyzetet!
Uztu
2023. szeptember 23. 08:29
Azt felejti el a cikk, hogy a mugráns választhat, hogy kitoloncolják vagy 1 hónap fegyház után szabadon engedik olaszországon belül
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!