Egy női megfigyelő csoport előre jelezte a Hamász támadását – nem vették komolyan

2023. november 22. 21:58

„Ha férfiak ültek volna a monitorok előtt, egészen másként alakultak volna a dolgok” – mondta a különítmény egyik tagja.

2023. november 22. 21:58

Az izraeli Határvédelmi Hadtest női katonái azt állítják, hogy észlelték a támadás előkészületeinek jeleit, de feletteseik nem figyeltek rájuk – mert nők voltak, olvasható az Indexen. 

A tácpitánijotok, az Izraeli Védelmi Erők női megfigyelői a Határvédelmi Hadtesthez tartoznak, és Izrael határait, illetve Ciszjordánia területét ellenőrzik éberen. „Ez egy kizárólag fiatal lányokból és fiatal női parancsnokokból álló egység” – mondta a különítmény egyik tagja. Hozzátette: 

ha férfiak ültek volna a monitorok előtt, egészen másként alakultak volna a dolgok”.

Feladatuk, hogy valós idejű hírszerzési információkkal látják el a terepen szolgáló katonákat – a nap 24 órájában, a hét minden napján. Hetekkel a Hamász október 7-i támadása előtt a gázai határtól egy kilométerre állomásozó tácpitánijotok kiszúrták, hogy a Hamász tagjai egy izraeli megfigyelőtorony elfoglalását gyakorolták szokatlanul fokozott dróntevékenység közepette.

A támadást megelőző két hónap minden napján drónokat küldtek a magasba, néha naponta többször is. A drónok a határ közelében repültek, néha alig 300 méterre a kerítéstől, néha még közelebb

– mondta Ilana, az egyik tag. A megfigyelők a parancsnoki lánc közvetítésével haladéktalanul figyelmeztették feletteseiket, jelzéseiket azonban az elöljárók eleresztették a fülük mellett.

Nem az első információ arról, hogy a Nahal Oz kibucban állomásozó megfigyelők munkáját nem vették komolyan. Korábban a közszolgálati médiumok is megszólaltattak olyan katonákat, akik megerősítették, hogy figyelmeztetéseik pusztába kiáltott szónak bizonyultak.

Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
powerage
2023. november 23. 07:17
Ebből most kétfelé lehet elindulni: - Az IDF messze nem akkora játékos, mint a propagandában és ha ennyire fontos dolgokat is ilyen balfasz módon kezelnek, akkor nagy lehet a baj. - Direkt engedték be a támadókat, mert kellett valami figyelemelterelés Netanjahu belpolitikai problémái miatt. Ekkor is nagy a baj.
Kovács Ubul
2023. november 23. 06:54
„Annak semmi esélye nincs. Oroszország nem fogja megtámadni Ukrajnát, ezt egy hülye is tudja.” - felettes.ru
Tara Verde
2023. november 23. 00:42
Sajnos nagyon életszerűnek tűnik az eset. Kár, hogy életekbe került. Érdekes paradoxon egyébként. Nők egymás között csak akkor tudnak normálisan együttműködni, ha nincs jelen egy férfi, tehát a tisztán női egységek létjogosultsága a seregben is maximálisan igazolt. Viszont ha megtettek volna egy faszit vezetőnek, a csoport láthatósága nagyobb lett volna a felsővezetés felé. Mint amikor egy vállalatnál a könyvelő tyúkokat egy férfi pénzügyi igazgató vezeti.
Kybon
2023. november 23. 00:16
A nők kiváló megfigyelők (néha "kicsit" idegesítően is...), de politikába nem valók. Tisztán evolúciós előzmények miatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!