Vatikán: a magukat transzneműnek valló embereket is meg lehet keresztelni

2023. november 09. 20:04

Illetve házasságkötések tanúi is lehetnek.

2023. november 09. 20:04

A Vatikán tanítóhivatala szerint a transzneműként azonosított felnőtt ugyanolyan feltételek mellett részesülhet a keresztség szentségében, mint bármely más felnőtt, amennyiben nem áll fenn a veszélye annak, hogy botrányt vagy zavart okoz más katolikusok számára – olvasható a CNA cikkében. A lap szerint a Vatikán azt is kifejtette, hogy a transznemű identitással kapcsolatos problémákkal küzdő gyermekek vagy serdülők is részesülhetnek a keresztségben, 

ha jól felkészültek és hajlandóak erre”.

A Vatikán válaszolt azokra a kérdésekre is, hogy a transzneműként azonosított emberek vagy a homoszexuális kapcsolatban élők lehetnek-e keresztszülők vagy házassági tanúk, és hogy az azonos nemű párok által örökbefogadott gyermekek megkeresztelhetők-e. Az utóbbi kérdésre a DDF az Egyházi Törvénykönyv 868. paragrafusára hivatkozott, és azt mondta, hogy 

a gyermek megkereszteléséhez megalapozott reménynek kell lennie arra, hogy katolikus vallásban neveljék”.

A tanítóhivatal szerint egy transzneműként azonosított személy, aki hormonális kezelésen vagy nemi átalakító műtéten esett át, „bizonyos feltételek mellett” betöltheti a keresztapa vagy keresztanya szerepét egy keresztelőnél, de hozzátette, hogy ez a szerep nem jog, és nem szabad megengedni, ha fennáll a veszélye annak, hogy botrányt vagy zavart okoz az egyházi közösségben. A jelenlegi egyházi jogban nincs semmi olyan, ami tiltaná, hogy a transzneműként azonosított vagy együtt élő homoszexuális emberek tanúként működjenek közre egy házasságkötésnél – olvasható a portálon.

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

 

 

 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ProletarFC
2023. november 21. 18:38
A keresztelés a legfontosabb a keresztényeknek. http://tartarossz.blogspot.com/2023/11/kataklizma-es-katekizmus.html
templar62
2023. november 10. 20:02
Ezt a pápa , Istenre , Szentlélekre hivatkozva csinálja . Ez nem blaszfémia ? A Szentlélekből komcsi- libsit csinál .
templar62
2023. november 10. 19:08
Farizeusok .
templar62
2023. november 10. 18:57
CIC = C o e x J uris C n o ni ci ( az Egyház Törvenykönyve ) .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!