Finnország beintett Ukrajnának: nem adják ki a terrorizmussal gyanúsított orosz állampolgárt

2023. december 08. 17:40

A finnek szerint a kiadatás „embertelen és megalázó bánásmódot” eredményezhet Jan Petrovszkij számára.

2023. december 08. 17:40

A finn legfelsőbb bíróság pénteken hozott határozatában úgy döntött, hogy az ország nem adhat ki Ukrajnának egy terrorizmussal gyanúsított orosz állampolgárt. A bíróság az ukrajnai börtönökben uralkodó „embertelen körülményekre” hivatkozott. Jan Petrovszkijt augusztusban vették őrizetbe a finn hatóságok, miután egy ukrán bíróság letartóztatási parancsot adott ki ellene. 

Azzal vádolják, hogy egy terrorszervezet tagja volt Ukrajnában.   

A Wagner orosz magánhadsereghez köthető közösségi médiacsatornák a nyáron azt írták, hogy a férfi a csoport egyik alapító tagja és a Ruszics nevű alakulat egyik élharcosa volt, de tavaly óta amerikai és uniós szankciók hatálya alatt áll. A finn bírósági adatok szerint Petrovszkij Finnországban a Voislav Torden nevet használta.   

Kijev egyelőre nem reagált

A legfelsőbb bíróság egyebek között az Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi döntésére hivatkozott, amelyben megállapították, hogy az ukrán börtönök túlzsúfoltak és hosszú ideje forráshiánnyal küszködnek, ezért a kiadatás embertelen és megalázó bánásmódot eredményezhet Petrovszkij számára. Kijev egyelőre nem reagált a döntésre. A finn legfelsőbb bíróság ugyan elrendelte Petrovszkij elengedését, de

a finn határőrség azonnal őrizetbe vette. 

Mikko Hirvi, a finn parti őrség parancsnokhelyettese az STT hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy vizsgálják a férfi Finnországban tartózkodásának körülményeit.

(MTI)

Nyitókép:Christof STACHE / AFP

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takagi
2023. december 08. 20:57
Ez már ciki. Zselé nagy csicska lett
Dunhill67
2023. december 08. 20:54
no,már az ugor "testvéreink" is szopatják a hoholokat....alakul ez:)
sozlib_abschaum
2023. december 08. 20:06 Szerkesztve
Ukrán börtönök, "Embertelen körülmények", ez biztos egy eu-s alapérték.
Lombi
2023. december 08. 18:31
A finnek is kezdik átértékelni a helyzetet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!