Jó reggelt: már Chicago Bidentől jócskán balra álló polgármestere is kiakadt a migránsok miatt

2023. december 28. 18:07

New York polgármestere pedig egyenesen az elnöknek szegezte a kérdést: mégis hogy lássanak el heti 4 ezer új migránst a városban?

2023. december 28. 18:07
Migránsok előállítása az USA texasi határán május 26-án

Chicago polgármestere, Brandon Johnson szerdán könyörgött, hogy a szövetségi kormány szálljon be a migrációs válság kezelésébe mert elárasztják az országot és az ő városát a migránsok – írta meg a The Washington Post.

Migránsok lepték el a várost

A szövetségi kormány jelentős befektetése nélkül Johnson szerint össze fog omlani a rendszer, s „most az egész ország sorsa forog kockán” – nyilatkozta a polgármester a CNN-nek, hozzátéve, 15 milliárd dollárt kellene erre a célra elkülöníteni abból a 106 milliárd dolláros segélycsomagból, amit Ukrajna, Izrael és Tajvan megsegítésére irányzott elő a kormány (s ennek egy kisebb része szolgálná a határvédelem megerősítését), noha a szenátusban elakadt a csomag, szavazni pedig – ha egyáltalán arra kerül a sor, jegyzi meg a lap – csak jövőre fognak róla.

A veszélybe került segélycsomagról mi is írtunk.

Ezt is ajánljuk a témában

Johnson elpanaszolta, hogy

mintegy 15 ezer ember él ideiglenes menedékhelyen Chicagóban, hatalmas kihívást jelent nekik az összesen 27 menedékhely fenntartása,

  gyermekek iskolai és egészségügyi ellátása, az áthaladók szűrése és oltása; a városoknak, megyéknek, államoknak és a szövetségi kormánynak pedig össze kellene dolgoznia, mert bár a chicagói modell működik, de sok pénzbe kerül, amit nem lehet központi segítség nélkül fenntartani.

Megteltek a menedékvárosok

A lap megjegyzi: Johnson arra azért ügyelt, hogy párttársa, Joe Biden elnök nevét ne ejtse ki a kritikák közepette, ezért inkább Greg Abbott texasi kormányzót vette célba. Abbott a mexikói határ melletti államot vezeti, nagyon is sokszor szembesült a migrációs válsággal, és az egyik kedvenc riposztja arra, amikor azért kritizálják, mert a Trump-féle fal meghosszabbításáról, vagy a bevándorlás más jellegű korlátozásáról beszél, hogy egyszerűen buszra ültet egy adag migránst, és

továbbküldi azokba az államokba, ahol magukat „menedékvárosoknak” nevező, jellemzően demokrata vezetésű városok pártolják a bevándorlást.

Ezt persze Johnson felelőtlenségnek nevezte, hozzátéve, tisztában vannak a problémával; „valóban, érdemi bevándorlási reformra és politikákra van szükségünk, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy struktúrát és utat alakítsunk ki az állampolgársághoz”, de migránsokat „utaztatni az egész országba meggondolatlanság, és őszintén szólva veszélyes is.”

Ezzel szemben, jegyzi meg a The Washington Post, New York polgármestere, Eric Adams, aki szintén demokrata párti, időközben Biden egyik leghangosabb kritikusává vált az gy kapcsán. „A szövetségi kormány azt mondta, végezzük el az ő dolgát, és gondoskodjunk heti 4000 új érkezőről; akiknek segíteniük kellett volna minket a kormányban, csak minden lépésünket kritizálták, és én nem látom a fényt az alagút végén a szövetségi kormány részéről.”

A város illetékesei szerint az elmúlt másfél évben több mint 161 000 migráns érkezett new Yorkba, csupán a múlt héten négyezer; ami igencsak megterheli a város költségvetését.

***

Nyitókép: Migránsok előállítása az USA texasi határán május 26-án. Fotó: AFP / NURPHOTO / John Lamparski

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pompom-2
2023. december 29. 08:19
Hallgassanak Republicot: "Még-még-még ennyi nem elég!"
figyelő4322
2023. december 29. 03:52
Teréz Pitykéz 2023. december 28. 20:48 "...azért jo a migráció, mert szakképzett dolgozni akaró emberek érkeznek..." Hát ezt mondják a lipsik! De azért talán lehet egy határ, hogy hány jól képzett szakembert, még ha azok agysebészek, quantum- fizikusok, elsőrendű nukleáris mérnökök, stb. is, tud egy ország, vagy akár egy kontinens befogadni? 😚
Kybon
2023. december 29. 03:09
Kicsit beszakad a dollár, és csodálatos belháború lesz ebből! Mondjuk azonnal vége is lesz a világbékének, és nem nyit ki a teszkó...
Reszelő Aladár
2023. december 29. 02:22
Kunhalminak igaza volt eddig. A bevándorlás álprobléma volt a demokrata északi államoknak, mivel nem nekik kellett megküzdeni vele. Most hogy már nekik is nehézséget okoz (azaz lipsi támogatók is kritikusak), így már ideje a republikánusoknak tenni valamit. Gyakorlatilag ott vagyunk, hogy a demokraták kérik a republikánusokat, hogy tegyenek megint rendet, mert lassan már nincs mit tönkretenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!