Óriási a botrány, zsidóellenes megnyilvánulások az USA-ban: lemondani kényszerült az egyetemi elnök, mutatjuk, mit mondott

2023. december 10. 15:22

Liz Magill nem tudott egyértelmű választ adni egy kongresszusi kérdésre az antiszemitizmusról, kitört a botrány.

2023. december 10. 15:22
Liz Magill, a University of Pennsylvania volt elnöke kongresszusi meghallgatáson

Lemondott szombaton Liz Magill, a University of Pennsylvania elnöke, miután egy kongresszusi meghallgatáson nem tudott egyenes választ adni az egyetemen elharapódzó antiszemitizmus büntethetősége kérdésére – írja a Reuters és más lapok.

Magill és másik két egyetemi elnök kollégája, a Harvard elnöke, Claudine Gay, valamint a Massachusetts Institute of Technology (MIT) elnöke, Sally Kornbluth kedden tanúskodott az amerikai kongresszus képviselőházának bizottsága előtt az októberben kitört gázai Hamász–Izrael-konfliktus következtében egyetemeken kitört antiszemitizmusról. 

Ezt is ajánljuk a témában

A meghallgatáson az egyetemi elnökök nem adtak egyértelmű választ New York állam republikánus képviselője, Elise Stefanik kérdésére, miszerint a zsidók kiírtására való felhívás sérti-e az egyetemek etikai szabályzatait, és nem minősülnek-e zaklatásnak. Magill válasza az volt: „ha a beszéd magatartássá válik, akkor az lehet zaklatás, igen”. Mire Stefanik visszakérdézett, hogy akkor a válasz igen-e, Magill azzal reagált: „ez egy kontextusfüggő döntés”.

Főleg Magill és Gay lemondását követelték sokan a meghallgatást követő napokban, Magill szerdán egy videóban visszakozott, Gay pénteken kért elnézést.
Stefanik az X-en azt reagálta a lemondásra, hogy ez csak a kezdet, és Magill lemondása a kötelező minimum volt, egyben várja a másik két vezető lemondását is, a későbbiekben pedig reagálni kell az amerikai egyetemeken elharapózó antiszemitizmusra.

Az Anti-Defamation League szerint a Hamász októberi terrortámadásai utáni két hétben 400 százalékkal nőtt az antiszemita megnyilvánulások száma az Egyesült Államokban, az iszlám- és palesztinellenes megnyilvánulások száma pedig 172 százalékkal emelkedett.

Ross Stevens, aki százmilliós adománnyal támogatta a Pennsylvaniai Egyetemet, visszavonta azt az ott tapasztalható antiszemitizmus miatt. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2023. december 12. 16:56
Lelke, esze a képén!
2023. december 11. 00:52 Szerkesztve
“…Tanuljunk mindannyian amerikás angolul ? Feledjük el a magyar nyelvünket ? Csak azért, hogy a nyugat kifürkészehesse, hogy éppen mit gondolunk ? Hagyjuk veszni a magyar nyelvünket, mert az "vidékies". Mi legyen?” - “kérdi” Korona 0.0 Sztem legyen Maga hegyen. És egyen.
Tommaso
2023. december 10. 22:02
Zsolakomarom NÁCI ? Szerinte a lefejezett zsidó csecsemő nem is ember?
Tommaso
2023. december 10. 22:00
ABBASZ = HAMASZ
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!