Nő a feszültség: tovább idegeskedik Peking Tajvan miatt

2024. január 15. 08:35

A kínai vezetés szerint az Egyesült Államoknak nagyon nem kéne gratulálnia a tajvani választás győztesének.

2024. január 15. 08:35
null

A pekingi kínai vezetés azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy „súlyos tévedést” követett el a megválasztott tajvani elnöknek való gratulációjával – írta meg a BBC.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter gratulált William Lai megválasztott tajvani elnöknek, hangsúlyozva, hogy 

Washington és Tajpej kapcsolata a demokratikus értékeken és közös érdekeken alapul, 

és kiemelte azt is, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a Tajvani-szoros békéje és stabilitása mellett. Blinken hozzátette azt is, hogy az amerikai hozzáállásával összhangban van Washington „egy Kína politikájával”.

Pekingnek ez utóbbi nem volt elég: a kommunista vezetés úgy látja, hogy Washington a gratulációval megsértette azt a vállalását, hogy csak informális, nem hivatalos kapcsolatokat tart fenn Tajvannal. Mint ismeretes, Peking és a világ nagy része, az Egyesült Államokat is beleértve egyedül a Peking székhelyű kommunista Kínát ismeri el független államnak, Tajvan nemzetközi jog szerinti függetlenségét pedig nem ismeri el a nagyvilág. 

William Lai, a megválasztott tajvani elnök a Pekingtől való távolságtartást, ellenállást támogató párt jelöltje. Lai azt is ígérte megválasztása után, hogy meg fogja védeni Tajvant a kínai nyomástól.

Nyitókép: Leah MILLIS / POOL / AFP

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lájkbajnok
2024. január 15. 11:50
A kínai komcsiknak nem erőssége a szuverenitás és a demokrácia tiszteletben tartása.
gyzoltan-2
2024. január 15. 08:58
Sodródik a tehetetlen amerikai politika az újabb erőszak felé...! Nincs más lehetősége! Már évszázados hagyomány, hogy a robbanással fenyegető belpolitikai helyzetet, kifelé generált háborúkkal kezelik..! Ez most különösen aktuális a zsidó-szervilis USA számára, mert elterelné a figyelmet a gázai tömeges gyilkolászásról, további szabad-kezet biztosítana Izrael számára..! Remélhetőleg, reményeim szerint, erre, egy magyarországi krízis-helyzet nem volna elégséges, ráadásul magas a kockázati tényezője..! Helyénvaló lenne, ha gazdáink, ilyen vonatkozásban, nem számolnának Magyarországgal! -nem kellene megidézni a banánhéj effektust...
Kovács Ubul
2024. január 15. 08:43
Nyugodjon meg, attól majd megnyugszik.
RasPutin
2024. január 15. 08:38
Kína Formosa szigetét ajándékba kapta az USAtól a 2. VH. után.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!