Szakértő: „A háború az ukránoknak élet-halál harc, hiszen az orosz célok totálisak!”

2024. február 22. 18:55

Jójárt Krisztián szerint nem véletlen, hogy az ukránok 90 százaléka még mindig támogatja a fegyveres ellenállást.

2024. február 22. 18:55

Jójárt Krisztián, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet tudományos munkatársa volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége, ahol a szakértő a két éve tartó orosz-ukrán háborút elemezte. Jójárt szerint Oroszország villámháborús terve hibás percepciókon alapult, Putyinék nem számoltak olyan mértékű ellenállással, amellyel már az offenzíva első napjaiban szembesültek. Ennek köszönhető, hogy a támadás megindítása után két évvel 

a konfliktus még mindig egy „felőrlő jellegű háború” formáját ölti.

A szakértő úgy látja: Ukrajna élet-halál kérdésének tekinti a háborút, „nagyon nehéz is lenne másként tekinteni erre, hiszen az orosz célok totálisak!” – fogalmazott, majd hozzátette: nem véletlen az sem, hogy az ukrán lakosság kilencven százaléka továbbra is teljes mellszélességgel támogatja a fegyveres ellenállást.

Nincs konkrét orosz terv a háború utáni időszakra

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a háború megnyerése esetén létezik-e Putyinéknak elmélete arra vonatkozóan, hogy mit fognak kezdeni Ukrajnával, Jójárt kifejtette: ezzel kapcsolatban tanácstalanok az orosz katonai gondolkodók is.

Főleg a nácitlanítás –  mint politikai cél – Ukrajnára való alkalmazása az ami feladja a leckét”

– fogalmazott a szakértő, aki szerint ha Putyinék a második világháborús történelmi párhuzamból indulnak ki, akkor egész Ukrajnát meg kellene szállniuk, amire –  tekintettel arra, hogy Európa Oroszország utáni legnagyobb területű országáról van szó –  nincs képesség orosz részről. Jójárt Krisztián szerint akármekkora terület is marad Ukrajna kezén, Oroszország arra továbbra is úgy fog tekinteni, mint egy ellenséges hídfőre, amelyen keresztül a nyugat folyamatosan próbálja majd destabilizálni őket. A szakértő szerint Oroszország még most sem látja, hogy „hogyan lehet ezt az egyenletet feloldani”.

A szakértővel készült teljes beszélgetést alább tekinthetik meg.

Nyitókép: AFP

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX_Terminator
2024. február 22. 22:52
Hülyékkel nem vísódok.
Bodzay
2024. február 22. 22:26
Volt az 99% is.
DeGar
2024. február 22. 22:09
Hallgattam a műsort, rendkívül elfogult volt JK az ukránokkal. A 90% nevetséges, de egyébként is csak olyanok támogatják a további háborúzást, akik nem érintettek, és nem behívhatók. Ez érthető is, hiszen több százezer feleség vesztette el a párját, és nagyjából kétszer ennyi gyermek maradt félárván. Az újjáépítésnél is nagyon fognak hiányozni az elhunyt férfiak.
FeketeFehér
2024. február 22. 20:57
A mandiner az orosz trollok kedvenc terepe. :))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!