Szent a béke Ferenc pápa és az új argentin elnök között

2024. február 11. 16:53

Pont került a vitára, ugyanis Milei nemrég hevesen támadta Ferenc pápát, többek között kommunista jezsuitának nevezte a szintén argentin származású egyházfőt.

2024. február 11. 16:53

Öleléssel köszöntötte egymást Ferenc pápa és az új argentin elnök, Javier Milei a vatikáni Szent Péter-bazilikában vasárnap egy argentin nővér szentté avatási miséjén.

Ferenc pápa kerekesszékben ülve a mise végén köszönt az argentin államfőnek, aki át is ölelte az egyházfőt.

A kölcsönös és szívélyes köszöntés pontot tett a novemberben megválasztott Javier Milei kampányában elhangzott kijelentések miatti vitákra. Akkor Milei többször hevesen támadta Ferenc pápát, többek között kommunista jezsuitának nevezte a szintén argentin származású egyházfőt.

Javier Milei második európai útja elnökként a Vatikánba vezetett, miután az idei év elején a svájci Davosban rendezett nemzetközi gazdasági fórumon járt. Ferenc pápa hétfő reggel fogadja hivatalos négyszemközti találkozón Argentína új elnökét.

A témák között szerepelhet a pápa esetleges látogatása hazájában, hiszen Jorge Mario Bergoglio, Buenos Aires volt érseke 2013-as pápává választása óta nem járt Argentínában. Korábban szokás volt, hogy a külföldi pápák első útjai között szerepelt saját országuk meglátogatása.

Az argentin elnök María Antonia de Paz y Figueroa szentté avatásán vett részt.

María Antonia de Paz y Figueroa a 18. században, a jezsuita rend Argentínából való kiutasítását követően, a jezsuiták tanításait követve lelkigyakorlatos női rendházat alapított Buenos Airesben. Ő az argentin egyház első női szentje.

Ferenc pápa a Szent Péter téren délben mondott beszédében a betegek február 11-i világnapjára emlékeztetett, amelyet 1993-ban vezettek be. A pápa hangoztatta, hogy a betegeknek mindenekelőtt emberi közelségre van szükségük szeretteik és az egészségügyi dolgozók részéről is. A pápa az egyház közelségét hangoztatta a beteg és törékeny emberek iránt.

Megjegyezte, azt sem szabad elhallgatni, hogy a világban milyen sok embert fosztanak meg még ma is a gyógyuláshoz való jogától, ami tulajdonképpen az élethez való jogot jelenti.

Azokra gondolok, akik mélyszegénységben élnek, és a háború sújtotta területekre is gondolok: ott minden nap megsértik az alapvető emberi jogokat! Ez elfogadhatatlan”

– mondta Ferenc pápa. Az egyházfő ezzel kapcsolatban a „mártír” Ukrajnát, a palesztinokat, Izraelt és Mianmart említette meg.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: HANDOUT / VATICAN MEDIA / AFP

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
FreedomEva3
2024. február 11. 23:18
Az argentinoknak nem ez az első onpusztito választásuk.
fatman
2024. február 11. 22:01
ez a kócos fasz sztem nem százas... :))))
Akitlosz
2024. február 11. 20:02
Hát pedig illene Ferencnek hazalátogatnia Argentínába, amíg még él.
__iX
2024. február 11. 18:50
Milei egy amcsi báb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!