Tömött sorokban szavaznak Budapesten, kiderült az is, mennyire népszerű Putyin a felmérések szerint

2024. március 17. 16:21

Harmadik napja tart az orosz elnökválasztás.

2024. március 17. 16:21

Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

***

Ahogy arról a Mandineren korábban beszámoltunk, elnökválasztást tartanak Oroszországban 2024. március 15. és 17. között. Ez lesz a nyolcadik ilyen alkalom az országban a Szovjetunió megszűnése óta. A győztest a tervek szerint 2024. május 7-én iktatják majd be.

Ezt is ajánljuk a témában

Így kanyarodott rá a célegyenesre az orosz elnökválasztás

A közvélemény-kutatások szerint Putyin népszerűsége 60 és 75 százalék között mozog, a voksolás pedig vasárnap a zárónapjához érkezett.

Az első szavazóhelyiségek helyi idő szerint 20 órakor már bezártak az orosz Távol-Keleten.

Ella Pamfilova, az orosz Központi Választási Bizottság (CIK) elnöke vasárnap reggel közölte, hogy a választáson a részvételi arány, beleszámítva az online voksolókat is, két nap után 61,7 százalék volt. A legmagasabb részvételi arányt, 89 százalékot, Tuvában regisztrálták. Az orosz digitalizálási minisztérium szerint 28 régióban az elektronikus szavazásra bejelentkezett választók 90 százaléka, mintegy 4,25 millió ember ért a lehetőséggel.

Ezt is ajánljuk a témában

A szám nem tartalmazza a moszkvai adatokat, ahol az állami szolgáltatások elektronikus rendszere nem írja elő a voksolásra való előzetes bejelentkezést. A fővárosban vasárnap reggelre 4,3 millió ember szavazott, közülük 3,2 millióan online. A választás kezdete óta a távvoksolás rendszerét Pamfilova szerint 280 ezer túlterheléses támadás érte.

Beszámolók szerint több régióban történt kísérlet a voksolás megzavarására. Szentpéterváron őrizetbe vettek egy fiatal nőt, aki Molotov-koktélt dobott egy szavazóhelyiség bejáratára, 

Moszkvában egy másikat, aki folyadékot öntött a szavazóurnába.

Pamfilova közölte, hogy 20 oroszországi régió 29 szavazóhelyiségben próbálták felgyújtani a szavazóurnákat vagy folyadékot önteni beléjük. A CIK elnöke az mondta, hogy a „nem nagyon bölcs” elkövetőkre Ukrajnából és európai országokból gyakoroltak nyomást, vagy bujtották fel erre a cselekedetre. Az Ukrajnától elcsatolt területeken több szavazókörzetet ért támadás. Enerhodarban drónok dobtak le a választás bojkottja mellett agitáló szórólapokat.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Demkó Attila

Facebook

Idézőjel

Nem az a kérdés, Putyin nyer-e.

Az elnökválasztáson Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő, Nyikolaj Haritonov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja parlementi képviselője, Vlagyiszlav Davankov, az Új Emberek párt házelnök-helyettese és Leonyid Szluckij, Oroszország Liberális Demokrata Pártja parlamenti bizottsági elnöke között lehet választani.

Szluckij és Davankov számára ez az első elnökválasztás politikai pályafutásuk során, Haritonov számára a második, Putyin számára pedig az ötödik. A CIK szerint 

a választások megfigyelésére 1115 külföldi érkezett, 129 országból.

Magyarországon is szavaznak az oroszok 

Bendarzsevszkij Anton a Facebookon tett közzé egy posztot azzal kapcsolatban, hogy hosszú sorok állnak a szavazók a budapesti Orosz Kulturális Központ előtt. 

„Hosszúra nyúlt, 

tömött sorokban állnak a szavazók a budapesti Orosz Kulturális Központ épülete előtt az Andrássy úton, ahol voksolni lehet az orosz elnökválasztásokon”

 – fogalmazott a szakértő. Hozzátette: „Az orosz ellenzék vasárnap 12:00-ra hirdette meg a »Délben Putyin ellen« akciót, amelynek lényege, hogy mindenki, aki Putyin ellen foglal állást, egyszerre, azonos napon, azonos időben jelenik meg a szavazófülkék előtt”. 

Bendarzsevszkij kifejtette, hogy ez maradt az egyetlen lehetséges módja az orosz hatalommal szembeni tiltakozásnak. 

***

 

 

 

 

 

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:08
🍓 ️ ­A­­ ­­d­­­ö­­g­ö­s­­ ­­­l­­­á­­­n­y­­o­k­­ ­­­v­­á­­r­­­n­­a­­­k­­­ ­­r­­­á­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­­.­­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­𝗨­𝗡
izraelipatkany
2024. március 18. 21:41
És ki a f*szt érdekel a JUDApestiek szánalmas kis véleménye?
2024. március 18. 01:46 Szerkesztve
Tizenkét évvel ezelőtt az Orosz kulturális intézet kőrnyékén volt dolgom, az Andrássy úton. Volt ráérő időm, így szívesen meghallgattam egy idős, nagyon rossz egészségi állapotú, hörgő tüdejű, bottal járó bácsi történetét. Édesapja , hadifogolyként került Szovjetunióba, idővel Moszkvában telepedett le. Mindig azt mondogatta, hogy valódi életet, csak Magyarországon élhet az ember, ez annak csak halovány mása. A fiúból operetténekes lett Moszkvában és állította, hogy idős korára, az egész országban ismert lett, nagyon szerették. Szovjetunió összeomlása után, hazajött a sosem látott Magyarországra , ahol senki nem ismerte és vett a nyolcadik kerületben lakást magának.. Kiment Moszkvába az ottmaradt ingóságai miatt , ami alatt tökéletesen kirámolták az itteni lakását. Nyugdiíat a történet elbeszélésekor ötvenezer forintot kapott..
Tommaso
2024. március 17. 21:40
Vajon antal-2 MIERT HAZUDIK?? ---------------------- Az igazsag az, hogy az oroszok eletszinvonala 100, 50, 20 evvel ezelott, es meg most is, - A BRUTALIS MERETU ORBANI INFLACIO utan is - joval alatta volt/van a magyarokenak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!