Emlékköveket kapnak Hamburgban a második világháborús prostituáltak

2024. április 29. 16:35

A nácik ugyan megszégyenítették a szexmunkásokat, de azért mégis engedték őket működni.

2024. április 29. 16:35
St. Pauli in Hamburg

Nyitóképen: Férfi gyalogol Hamburg St. Pauli negyedében. Fotó: Bodo Marks / DPA / AFP

Adolf Hitler alatt perverznek bélyegezték és megszégyenítették a szexmunkásokat, Hamburg városa azonban úgy döntött, most méltó módon fog megemlékezni róluk, és emlékművet is kapnak Herbertstraßén az egykori prostituáltak. Mint a Guardian is írja: sokan nincsenek is tisztában a környék történelmével.

A hírhedt vöröslámpás negyedként funkcionáló St. Pauli körül épített kerítést a hamburgi Gauleiter rendelte el 1933-ban, miután a prostitúciót bűnösnek és társadalomellenesnek bélyegezte az akkori rezsim. Ennek folyományaként a nácik 1933 márciusa és májusa között 3201 „parázna nőt” tartóztatott le, 814 közülük pedig bebörtönzött. A hivatalos tiltás ellenére ugyanakkor a prostitúciót lehetetlennek bizonyult lekapcsolni a városban, így a hatóságok kompromisszumként megpróbálták eltakarni az járókelők elől. 

Az 1930-as ées 1940-es években így a legtöbb nő egy „kalitkán” belül működött, rengeteget közülök azonban bebörtönöztek, vagy koncentrációs táborba hurcoltak. Számos prostituáltra azonban sokkal szörnyűbb sors várt: volt olyan, akit akarata ellenére sterilizáltak, mást pedig öngyilkosságba kergettek a nácik.

A prostituáltakra térkövek fognak emlékezni, a kezdeményezést pedig a helyi evangélikus közösség lelkésze, Sieghard Wilm is támogatja. 

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tapeino
2024. április 29. 19:21
Én faragott emlékkövet szeretnék, FALLOSZ alakút!
tapir32
2024. április 29. 18:53
Kielégítő lesz?
balbako_
2024. április 29. 18:10
És akkor a kurvák lettek a hősök? Lesz ismeretlen kurva szobor?
survivor
2024. április 29. 18:07
paracelsus-2 Nem mindegy ? A kereszténység halott. Az iszlám békét és fegyelmet fog teremteni. A fiatalok még meglátják....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!