„Kissinger forog a sírjában” – eddig tarthat ki Ukrajna Nógrádi György szerint (VIDEÓ)

2024. április 26. 14:04

A biztonságpolitikai szakértő beszélt az Egyesült Államok új, 60 milliárd dolláros segélycsomagjáról, az európai országok háborús stratégiáiról, Kína szerepéről a konfliktusban és az Ukrajnát érintő, egyre inkább sokasodó kihívásokról is.

2024. április 26. 14:04

Kép forrása: Benoit Doppagne / AFP

A Hír TV Napindító műsorának vendége volt Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, aki a rá jellemző őszinteséggel vázolta fel az orosz-ukrán háború jelenlegi helyzetét.

Nógrádi szerint az Egyesült Államok Kongresszusa és Szenátusa által elfogadott, Ukrajnának szánt 60 milliárd dollár értékű segélycsomag nyomás alá helyezte az európai szövetségeseit, hogy azok – lehetőségeikhez képest – hasonló mértékű segítséget nyújtsanak az oroszok által megtámadott országnak. A biztonságpolitikai szakértő rámutat, hogy azt a gyakorlatot szeretné az USA ráerőltetni Európára, hogy a saját, már elavult és korszerűtlen fegyvereit adja át Ukrajnának, és ezeket amerikai fegyverekkel pótolja. Ennek következtében 

az európai hadiipar háttérbe szorul, az ukránok cserébe pedig megkapnak olyan fegyvereket, amelyek mindenre jók, csak győzelemre nem”.

Nógrádi György úgy látja, Ukrajnát csak ideig-óráig lehet életben tartani a nyugati segélycsomagokkal, az orosz fél ezzel szemben viszont átállt a hadiipari termelésre, az erőforrásait pedig nem lehet összehasonlítani az ukrán féllel. Az Egyesült Államok által adott 60 milliárd dolláros támogatás a biztonságpolitikai szakértő szerint

néhány hónapig lesz elegendő, ezek után Volodimir Zelenszkij újabb segítségre szorul a Nyugattól. 

„Kissinger forog a sírjában” – fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő az USA stratégia lépései kapcsán, ugyanis szerinte Amerika alapvető érdekeivel szembe megy az, ha Kínát és Oroszországot egymás mellé kényszeríti, vagyis differenciálatlanul ellenségként kezeli őket. Úgy látja, Kínának a közvetítő szerepet kell felvennie a konfliktusban, miután az ázsiai ország érdeke a béke, a térségbeli kereskedelmi érdekeltségei miatt.

A biztonságpolitikai szakértő úgy látja, Zelenszkij körül egyre inkább gyülekeznek a viharfelhők; sokak szemében legitimációs deficitet jelenthet az, ha az elnöki ciklusát májusban kitöltő államfő nem ír ki új választásokat – márpedig Nógrádi szerint minden bizonnyal ez fog történni. Úgy véli, Ukrajnában sokaknak elegük van már abból a helyzetből, hogy míg a fronton küzdő katonáknak nincsen mit enni, mert a kijevi vezetés azt ellopta, addig Zelenszkij Toszkánában luxusvillát vesz és a felesége pedig különböző nyugati országokba jár bevásárolni.

Nógrádi György elemzését teljes egészében itt hallgathatja vissza:

 

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. április 26. 17:21 Szerkesztve
Nagy Péter azt mondta, otkrüty okno v jivropu, meg hogy meleg vízű hadikikötő kell. Nem sikerült neki minden, de Katalinnak igen, Krím, Fekete-tenger, Odessza, Szevasztopol, Szentpétervár, nem az igazi, de mégiscsak, Vlagyivosztok, kurvajó, de ugyanilyen messze van mindentől, balti államok Riga, remek. A 19. században sorban lenyesték róla azokat, amikkel valamit kezdeni tudott, Riga, Szevasztopol, vagy a világ másik felén Korea és Port Arthur 1905.-ben. Murmanszk inkább csak a pénzt vitte, mint hozta, még a vasúti összeköttetéssel is inkább csak eh kategória, a második vh után a balti államokon keresztül ment a tengeri kereskedelmének 4/5-e, nade '90 után ez is mind odaveszett, Szevasztopolt bérelte az ukránoktól, és onnan is ki akarták tenni, a háború most ezen megy valójában. És most ott tartunk, hogy az Északi sarkon keresztül ki fog tudni építeni jégmentes szállítási útvonalat, ami rövidebb lesz, mint az eddigiek és jobbára Kínával szövetségben mindezt. Nagy kiszorítós öngól!
Kanmacska
2024. április 26. 17:03
Nyilvánvaló, hogy az egész háború az USA érdeke. Az is benne van, hogy Európát tönkre kell tenni, amennyire nekik célszerű még.
Patika
2024. április 26. 16:36
A kép műremek. Valaki kiváló "selfit" készít, amin bemutatja mivé lesznek Ukrajnában az USA harci gépei.... (azért egy MÉH-es vállakozás ott alighanem kifizetődő lenne)
falcatus-2
2024. április 26. 16:08 Szerkesztve
„Kissinger forog a sírjában” Miért forogna, hiszen eddig (még) az ő forgatókönyve(vágya) szerint zajlanak az események
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!