Újra elrabolt műkincsek miatt vizsgálják a British Museumot

2024. április 01. 20:21

Az intézmény elmulasztotta nyilvánosságra hozni az 1860-as években elhurcolt műkincsek hollétét.

2024. április 01. 20:21

Nyitókép: Richard Baker / In Pictures via Getty Images

A British Museum ellen vizsgálat folyik, mert állítólag több mint 150 évig rejtegetett a nyilvánosság elől egy szent etiópiai műtárgyakból álló gyűjteményt – írta a Guardian.

Az Egyesült Királyság Információs Biztosának Hivatala (ICO) azt követően indított vizsgálatot, hogy a Returning Heritage nevű civilszervezet panaszt tett, miszerint a múzeum a tavaly augusztusban benyújtott információszabadság-kérelemre (FoI) válaszul nem közölt részleteket a tárgyakról.

Nagyon furcsa, hogy a múzeum nem akarja megmagyarázni, miért rejtegetnek olyan tárgyakat, amelyeket vissza tudnának szolgáltatni”

– mondta Lewis McNaught, a szervezet ügyvezető igazgatója a lapnak.

Etiópiában a IV. század közepén vált államvallássá a kereszténység. A 11 fa- és kőtáblát, amelyeket a brit katonák az 1868-as maqdalai csata után zsákmányoltak, soha nem állították ki nyilvánosan, és mivel szent tárgyaknak tartják őket, ezért a múzeum kurátorainak tilos megvizsgálni őket. A tárgyakat állítólag egy lezárt raktárhelyiségben őrzik a londoni komplexum alagsorában.

2019-ben a kelet-afrikai ország kulturális minisztériuma kérte a műtárgyak visszaszolgáltatását. A múzeum szóvivője akkor azt nyilatkozta, hogy a kuratórium megfontolja a táblák hosszú távú kölcsönzését, mivel

a brit törvények tiltják, hogy a múzeumok véglegesen visszaadják a műtárgyakat eredeti tulajdonosaiknak.

A Returning Heritage azonban úgy véli, hogy a táblák visszakerülhetnek Etiópiába anélkül, hogy megsértenék a British Museum-ról szóló törvényt. Ugyanis olyan esetekben visszaszolgáltathatók a műtárgyak, ha azokat a kurátotok „megőrzésre alkalmatlannak” minősítik. 

A brit múzeumokra az utóbbi években

egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy a gyarmati korszakban ellopott tárgyakat juttassák vissza származási országukba.

Januárban a British Museum, a Victoria Museum, valamint az Albert Museum is bejelentette, hogy több mint 30 koronaékszert, egy „kölcsönzési megállapodás” keretében visszaszolgáltatnak Ghánának. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:52
🍓 ️ ­­A­ ­d­­­ö­­­g­­­ö­s­­­ ­­l­­á­n­­y­­o­­k­­ ­­­v­­á­r­­­n­­­a­­­k­ ­­­r­á­­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­.­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Kétes
2024. április 02. 10:05
Sztálin 1941 március 20-án visszaadott 56 db 48-as zászlót. Pár hónapra rá hadat üzentünk neki. 1945-ben Sztálin visszavette, majd 1948-ban újra visszaadta. Az 56 db zászló számáról a ruszki számmisztikusok azóta is gondolkodnak. Na de vissza a mához! Vajon Putyin miért nem adja vissza a Grabar intézetben tárolt (ha ott van) magyarországi műkincseket? Attól tart, hogy ha visszaadja akkor hadat fogunk üzenni? Előre szólok! Ha Kassát bombázzák, az nem csaus belli. Az már Szlovákia!
Forgalmazó
2024. április 02. 06:46
Az egész világot évszázadokon keresztül rabolták és gyilkolták!
pollip
2024. április 02. 06:29
Kétszer voltam a British Museumban. Örömömre szolgált, hogy magyar eredetű tárgy nem szerepelt a kiállításon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!