Így látják kínai kutatók a Magyarország és Kína közötti kapcsolatokat

2024. május 21. 18:02

Hszi Csin-ping elnök budapesti látogatásáról és a két állam együttműködéséről beszélgettünk.

2024. május 21. 18:02
ORBÁN Viktor; HSZI Csin-ping
Veress Csongor Balázs

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ezt is ajánljuk a témában

Hszi Csin-ping kínai elnök magyarországi látogatása kapcsán a két ország közötti együttműködésről beszélgettünk Dr. Ju Weiwei-jel, a Kína-KKE Intézet ügyvezető igazgatójával és Dr. Kong Yuan-nal, az európai ügyek kutatójával. A szakemberek kiemelték, hogy Kína és Magyarország jó és stabil kapcsolatai a pragmatikus együttműködésen alapulnak.

Egyrészt a pragmatikus együttműködés kölcsönös előnyöket hozott mindkét országnak és mindkét fél népének. 

Kína hazánk legnagyobb Európán kívüli kereskedelmi partnerévé vált, és Magyarország a kínai befektetések első számú célpontja Közép- és Kelet-Európában. 

Másrészt a jó kínai-magyar kapcsolatokkal Kína megmutatta a külvilágnak, hogy az „Övezet és Út” kiépítésének előmozdítása és a Kína–Kelet-Közép-Európa (KKE) együttműködési mechanizmus elmélyítése fontos fejlődési lehetőséget jelent a térségbeli országok számára. 

A szakértők néhány példával is szándékoztak alátámasztani a mondanivalójukat. Először is, 

fontos a nagy projektek végrehajtásának előmozdítása és az együttműködés elmélyítése a csúcstechnológiájú gyártás területén.

A magyar-szerb vasútvonal, mint a kínai-magyar és az „Egy övezet, egy út” építésének zászlóshajóprojektje, folyamatosan épül Magyarországon, és jelenleg a pályafektetés zökkenőmentesen halad. A teljes projekt több mint félig elkészült, és várhatóan 2025-ben megnyitják a forgalom előtt. A magyar-szerb vasútvonal üzembe helyezésével nagyban megkönnyíti majd a magyar és szerb emberek utazását, lendületet ad az útvonal mentén zajló gazdasági fejlődésnek, így Európa szerintük láthatja, hogy Kína „Egy övezet, egy út” építése hogyan szolgálja minden fél és minden ország lakosságának érdekeit. 

A Ningde Times és a BYD mint a kínai vállalatok képviselői készek nagyszabású befektetéseket létrehozni hazánkban,

közösen elősegíthetik a hagyományos magyar autóipar zöld és alacsony szén-dioxid-kibocsátású átalakítását, hozzájárulva ezzel az ország fenntartható fejlődéséhez.

Kínának és Magyarországnak a szakértők szerint több „kicsi, de szép” projekteket is ki kell fejlesztenie. Ezekről tavaly beszélt Hszi elnök. Ilyen például a városi közlekedés építése, a kis szél- és naperőművek, a zöld és digitális technológiai alkalmazások, valamint a mezőgazdasági termékek feldolgozása, hogy szervesen összekapcsolják a „nagy infrastruktúrát” és a „kis és szép” projekteket, így elősegítve a mélyebb és átfogóbb gyakorlati együttműködést a két ország között.

Országaink kultúráinak kölcsönös megismerése és ismertetése ugyancsak fontos feladat a megszólaltatott szakértők szerint. Az állampolgárok közötti kommunikáció a kínai–magyar kapcsolatok fejlődésének forrása; és országaink számos területen, mint például az oktatás, a kultúra, a média, és a kutatás területein jó alapokkal rendelkeznek. 

A jövőben a két országnak mélyebb együttműködést folytathat a kulturális csereprogramok, a tudományos kutatás, a felsőoktatás és a szakképzés területén. A kínai szakértők leszögezik: „Kínának és Magyarországnak megvan a maga egyedülálló és csodálatos civilizációja, és a két civilizáció közötti kölcsönös tanulás és megbecsülés nemcsak a két ország közötti kapcsolat előmozdítása szempontjából lesz nagy jelentőségű, hanem a globális civilizációk sokszínűségéhez is új módon járul hozzá”.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Orbán Balázs

Index

Idézőjel

„Kína felemelkedésében lehetőséget látunk.” Interjú.

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csapláros
2024. május 21. 20:34 Szerkesztve
gilou-au-clavier 2024. május 21. 18:41 ..."És melyik fiatal picsa akar majd a kínai-orosz gyarmatra, a bugrisbalkáni Kipcsakisztánba szülni? Leszülni akár csak gyereket is egy tetves autokráciába? Majd lesz itt is 1.0-s a termékenységi ráta, mint Kínában."... Kurvára szeretem az ilyen Vörös Rébék féle HUHOGÓKAT, bazdmeg, mint te is, hogy ez lesz, meg a kurva anyád picsája lesz ! Az lesz bazdmeg, hogy majd menekült fiatal picsák tízezrei érkeznek ide is a nyugati kalifátusokból, fiatalok, életerősek, akik sorba fognak állni, hogy az életerős potens, nagy faszú magyar fickók jól megbasszák őket, egyszerre többet is... Kac-kac...
Akitlosz
2024. május 21. 19:58
Magyarország befektetései melyik országba irányulnak? Azt lehet tudni?
letsgobrandon-2
2024. május 21. 19:52
Kína... de még a CCCP sem akart soha ideológiailag átnevelni minket úgy mint most a buzinyugat ... Csermanek idején voltam gyerek , de nem éreztem a komcsi demagógiát , úgy mint most
Chekke-Faint
2024. május 21. 19:12
Csak szólok a politikailag érzékeny nagyon odafigyelő lipcsi elvtársaknak, hogy politikai árukapcsolás nincsen és nem is lesz. Az együttműködés gazdasági. Még egyetlen egy tárgyaláson a politika árukapcsolás nem hangzott el. Az Unio alternatívája ez lesz, mert ott nagyon rámentek a politikai faszságokra....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!