Tényleg megbukhat a brit kormányfő?

2024. május 03. 15:08

Fenik a késüket a konzervatívok a sikertelen vezetőjükre.

2024. május 03. 15:08
Rishi Sunak brit konzervatív kormányfő

James Manning / POOL / AFP

Nagyon nem áll jól a brit Konzervatív Párt szénája az év végére tervezett parlamenti választás előtt. A mostani felmérések szerint történelmi léptékű győzelmet érhet el a Munkáspárt, ha nem történik valami radikális átrendeződés.

Egy átrendeződést jelenthet például egy kormányfőcsere is – írja a Politico. A Liz Truss után hatalomra kerülő 

Rishi Sunak miniszterelnök eddig nem tudta növekedési pályára állítani a Konzervatív Párt támogatottságát.

A toryknak az elmúlt évtizedben volt alkalmuk gyakorolni a vezetőik leváltását és egy új kormányfő megtalálását – az utolsó pillanatban akár ehhez az eszközhöz is nyúlhatnak, a jobb választási eredmény esélye érdekében.

Csütörtökön helyi és regionális választásokat tartottak Nagy-Britanniában – a várakozásoknak megfelelően a Konzervatív Párt nagy veszteségeket szenvedett.

A Politicónak most nyíltan beszéltek – bár névtelenséget kérve – olyan tory politikusok, akik Sunak megbuktatását tervezik. 

„Minden készen van, minden a helyén van, csak a parlamenti képviselőktől függ, mit akarnak csinálni”

– árulja el a nagyvilágnak az egyik „összeesküvő”.

A konzervatívok gyakorlatának megfelelően az elégedetlen képviselők a párt „1922 Bizottság” nevű szervezetének vezetőjéhez fordulhatnak: ha összegyűlik 52 hivatalos levél, akkor bizalmi szavazást tarthatnak a képviselők Rishi Sunakról.

Nagy kérdés viszont, kit választanának helyette, hiszen jelen állás szerint legjobb esetben is csak a várható vereség mérséklését tudná elérni egy új tory miniszterelnök. A Politico ugyanakkor felsorol néhány személyt, aki jelen pillanatban eddigi kritikusként felléphetne a porondra: ilyen lenne a keményvonalas nézetei miatt nemrég távozó Suella Braverman volt belügyminiszter, a szintén kemény konzervatív Priti Patel; de olyanokat is megneveztek, akik ma is Sunak alatt szolgálnak, mint például James Cleverly vagy Penny Mordaunt alsóházi vezető, aki maga is próbált már kormányfő lenni az előző vezércserekor.

A brit konzervatívok 2010 óta kormányoznak a szigetországban: 

azóta David Cameron, Theresa May, Boris Johnson, Liz Truss, most pedig Rishi Sunak vezeti a pártot és az országot.

Csak a tory képviselőkön múlik, hogy Sunakkal vagy egy új reménységgel masíroznak az elkerülhetetlen őszi választás felé.


https://www.politico.eu/article/rishi-sunak-uk-local-elections-tories-conservative-party/

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-82
2024. május 18. 02:08
🍓 ️ ­­I­­­g­­a­­z­­­i n­­i­­m­­f­­o­­­m­á­n­i­­­á­k­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Tuners
2024. május 03. 22:36
Nem, nem bukhat meg. Ötödik évükben vannak, és a PM hatásköre kikiáltani a választásokat, nagyon ugrálnak 2 hetes notice-all bármikor kiírhatja a választásokat. Amúgy meg színjáték az egész. Egy országban ahol a szavazófülkében ceruza (!!!) ✏️ van a szavazólap mellé mellékelve, ha valaki bukik az csak annyi jelent hogy most ez volt a forgatókönyvben megírva. CERUZA!!! Nem viccelek, tegnap voltam. Egy rohadt ceruzát kapsz szavazni. Lehet ezek az átlagbtitek még nem hallottak a radírgumi blokkokról, de én már igen. Democracy my ass. 😝
KBA98
2024. május 03. 18:14
Egyáltalán hogy lehet egy pakisztáni miniszterelnöke a nagy Angliának?
Csendesgyöngy
2024. május 03. 17:58
Egyre csak olyanokat választanak meg, akiknek nincs meg a megfelelő kompetenciájuk egy ország vezetéséhez. Ez ma már teljesen jellemző a Nyugatra. A koalíciós kormányok pedig képtelenek az egységes és határozott döntésekre. Néhány ország veszte a széthúzás lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!