Az első robot a mozikban

2015. december 04. 09:31

Harry Houdini szupersztár volt, de egy médiummal nem tudott megbirkózni életében, a mozival. Sokan nem tudják a legendás illuzionistáról, hogy filmekben is utazott, több némafilmet is forgatott. A „The Master Mistery”-t 1919-ben forgatták, ebben jelenik meg először egy robot a filmvásznon.

2015. december 04. 09:31
Richard Kaufman

Sokan nem tudják a legendás illuzionistáról, hogy filmekben is utazott, több némafilmet is forgatott. Van viszont egy filmje, ami történelmi jelentőségű a The Master Mistery, ezt 1919-ben forgatták, ebben jelenik meg először egy robot is a filmvásznon. Ugyan ekkor még maga a robot fogalma ismeretlen volt, még a szó sem létezett, így a filmben Q névre hallgat és „The Automaton”, vagyis az Automata szerepében tündökölt a bádogember. Maga a robot kifejezést csak 1920-ban találta ki Josef Čapek, akinek a testvére Karel használta először a darabjában a R.U.R. (Rossum’s Universal Robots) a nevet. Visszatérve Houdini filmjéhez itt ténylegesen egy robotot láthatunk, ami a leginkább a játék szerepét tölti be a filmben, nem pedig egy fenyegető rémet, mint gondolnánk.


 
Hogy mi történt az eredeti Q jelmezzel azt nem lehet tudni, de a novemberi Los Angeles Conference on Magic History-n újra felbukkant a bádogember. Mellékesen ha valaki Star Trek rajongó az olvasók közül meglepő felfedezést tehet, az ott szereplő Q nevezetű entitás is erről a protorobotról kapta a nevét, meg ugye a kvantumfizikának is tisztelegtek vele a sorozat rendezői.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!