Láthatatlan vezetékekkel hatékonyabbak a napelemek

2015. december 02. 15:20

Stanfordi kutatók a napelemek hatékonyságát drasztikusan növelő megoldást találtak ki. Az elemek tetején lévő elektromos vezetékeket nanoméretű szilíciumburkolattal rejtenék el, láthatatlanná téve őket a fény elől.

2015. december 02. 15:20

A napelem a napfényt elektromossággá átalakító félvezető. Két fémréteg között helyezkedik el, az általa generált áramot ezek a fémek vezetik. A jelenlegi elemek problémája, hogy a fénylő fémvezetékek visszaverik a napfényt a félvezető felületéről, és így csökken az elem hatékonysága.

A stanfordi kutatók terve pontosan a fényvisszaverődést küszöbölné ki. A technológia a szilícium mellett más félvezető anyagokkal, másfajta alkalmazásokban (fényérzékelők, LED-ek, kijelzők stb.) szintén működhet. Az architektúrához (két réteg fém között a napelem) arany, ezüst, platina és más fémek is használhatók.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!