Magyar fiú szorongatta meg a Wall Street-i spekulánsokat – hazai kisbefektető a GameStop-ügyről

2021. február 11. 18:10

Az internetnek köszönhetően az embereknek sikerül szegmensről szegmensre visszavenni az irányítást az elitektől, véli a lapunk által megszólaltatott tőzsdéző, aki maga is szerényebb körülmények között nőtt fel és egy időre őt is elkapta a bosszúvágy, hogy végre megszorongathatja a Wall Street befektetési alapjait. Sokat hallani mostanában a Redditen szerveződő WallStreetBets közösségről, mégis keveset tudunk a tőzsdét napokon át lázban tartó kisbefektetőkről. Makronóm-interjú a GameStop-mánia hátteréről és magyar szálairól.

2021. február 11. 18:10
null
Admin

Az utóbbi hetekben hatalmas médiavisszhangot kapott, hogy néhány lelkes online fórumozó a WallStreetBets subredditről egy összehangolt akcióval képes volt megszorongatni a hatalmas pénzekben játszó spekulatív hedge fundokat a GameStop videójátékos bolthálózat részvényárfolyamának felverésével. Sokan, sokféleképpen értelmezték ezt az eddig szinte példátlan történetet, amikor a hétköznapi kisbefektetők Dávidként feszültek neki a szerintük igazságtalan, piacmanipuláló, nagytőkés Góliátnak. A sajtóban legtöbbször azonban eddig csak az ismert piaci elemzők szólaltak meg az ügyben, holott a történet a világ minden szegletéből érintette a kisbefektetőket – így Magyarországról is.

A Makronómnál Abd El Rahim Ali magyar kisbefektetővel beszélgettünk a GameStop-mánia hátteréről és tanulságairól.

A most huszonhat éves Ali egyiptomi apa és magyar anya gyermekeként született Magyarországon, és születése óta itt is él. Apja halála után a család szerényebb körülmények közt volt kénytelen élni. A tőzsde világába 2020 márciusában kóstolt először igazán bele, de már évek óta kacsintgatott felé a demó számlák világán keresztül. A kereskedés szinte azonnal beszippantotta, így még az egyetemi tanulmányait is felfüggesztette miatta, hogy minden idejét ennek szentelhesse. És mindez nem hiába: ma már saját lábán áll, s a tőzsdei hozamokból tartja el magát.

Kezdjük a legelején a történetet. Te mikor csatlakoztál WallStreetBetshez? Milyen volt akkoriban ez a közösség?

Én először 2017-ben találkoztam ezzel a Redditen. A közösségi kereskedés akkor kezdett csak felkapott lenni, de még messze nem volt olyan népszerű, mint manapság. Ehhez a felfutáshoz természetesen az kellett, hogy az internetnek hála ne csak a helyi értéktőzsdéken lehessen részvényt venni, hanem ehelyett bárki a telefonjáról néhány kattintással befektethessen az online brókerek által.

Egy kis történelem

A mostanra elhíresült subredditet még 2012-ben alapította néhány fiatal, azzal a céllal, hogy online vitassák meg a tőzsdei történéseket. Azt, hogy mennyire sajátos közösségről van szó, jól mutatja, hogy magukat tőzsdéző 4chanként írják le – ez az a fórum, amit gyakran az internet altesteként szoktak a sajtóban emlegetni. Ennek ellenére a tagok száma szépen emelkedett az évek folyamán, de az ezres nagyságrendet egészen 2020-ig nem lépték át.

Arra azonban talán senki nem számított, hogy még a koronavírusnál is gyorsabban terjed majd az online térben a fórum híre, amikor 2020 nyarán először kezdtek el a GameStop részvényeiről beszélgetni. Ez után szó szerint berobbant az oldal, és idén január végére már majdnem 9 millió felhasználó böngészte nap mint nap az aktuális posztokat, és még a New York-i utcákon is felbukkant a fórum.

A mostanra elhíresült subredditet még 2012-ben alapította néhány fiatal, azzal a céllal, hogy online vitassák meg a tőzsdei történéseket. Azt, hogy mennyire sajátos közösségről van szó, jól mutatja, hogy magukat írják le – ez az a fórum, amit gyakran az internet altesteként szoktak a sajtóban emlegetni. Ennek ellenére a tagok száma szépen emelkedett az évek folyamán, de az ezres nagyságrendet egészen 2020-ig nem lépték át. Arra azonban talán senki nem számított, hogy még a koronavírusnál is gyorsabban terjed majd az online térben a fórum híre, amikor 2020 nyarán először kezdtek el a GameStop részvényeiről beszélgetni. Ez után szó szerint berobbant az oldal, és idén január végére már majdnem 9 millió felhasználó böngészte nap mint nap az aktuális posztokat, és még a New York-i utcákon is felbukkant a fórum.

Nekem az tetszett meg a legelején ebben a subredditben, hogy

itt nem ez a szivarszagú, bajszos Monopoly-bácsi szerű tőzsdézés ment, hanem lazább, szlengesebb volt az egész közeg. Meglátszott a generációs különbség, hogy itt azért főleg huszon- és harmincegynéhány évesek vannak.

Szerintem ez segített nekem benne, hogy megmaradjak és részt vegyek ebben a közösségben. Csak pozitív dolgokat tudok mondani az akkori helyzetről.

Viszont ez az egész nem igazán robbant be a köztudatba 2020 előtt. Ehhez szerintem több faktor kellett: bejött a pandémia, sokan elvesztették a munkájukat. Aztán jött több helyen az állami ingyenpénz osztás, azaz a stimulus checkek, amiket sokan elyoloztak. (Azaz a teljes összeget egy tőzsdei tranzakcióra tették fel, mindent vagy semmit alapon – a szerk.)

Mindenesetre azért azt gondolom, hogy ez az elmúlt pár hónap segített kicsit emberközelibbé tenni a tőzsdézést. Mert a tőzsdéről sokak fejében még mindig az a kép él, amikor az ötönyös, kiváltságos elitek a golfpályák dolgozószobájában megbeszélik, hogy akkor melyik céggel mi legyen. Ennek a közösségnek pont az az előnye, hogy ezt lebontja, hogy megmutatja, hogy most már nem erről szól a tőzsde világa.

Akkor ez a közeg voltaképp kinyitotta a tőzsde világát a Z-generáció számára is?

Határozottan. Sőt, én inkább talán úgy fogalmaznék, hogy

a Z-generáció nyitotta ki a tőzsde világát mindenki más számára.

De ehhez kellett persze az internet is.

És jó ez az irány, előnyös a tőzsdei liberalizáció?

Ez szerintem egy roppant pozitív folyamat. Eddig a kisbefektetőknek nem nagyon volt lehetőségük, hogy saját maguk kezeljék befektetéseiket; a vagyonos réteg kiváltsága volt a hedge fundok által a kockázati tőkebefektetés. Úgy látom, hogy az eddigi pénzügyi elitek, akik eddig a csúcson ültek és irányították a folyamatokat, ők most pozíciót vesztettek. Milliószámra jönnek be a képbe a kisbefektetők világszerte, ami eléggé visszavágta az elitek hatását a piacon. Persze, még mindig tudják manipulálni az egyes részvények árait, de azért jelentősen megnehezedett a dolguk.

Neked mit jelent a GameStop-sztori?

Ennek a lényege számomra az volt, hogy világossá tette: ma már nem csak a nagy hedge fundok képesek manipulálni a piacot, hanem a kisbefektetők is. Persze szerepet kapott ebben az egészben a közösségi média, a politika és a társadalmi egyenlőtlenségek is, de talán ami legjobban megmagyarázza ezt az egészet, az a gamification (játékosodás, azaz játékszerű elemek használata az élet több területén – a szerk.) jelensége.

Ezt pedig a Robinhood applikáció, amit ugyebár Amerikában a legtöbb kisbefektető használ, tudatosan kihasználta. A névadás pedig természetesen azt az érzést kelthette az emberekben, hogy

akkor itt most tényleg a gazdagokat lopjuk meg, erre a vonatra pedig sokan fel is ültek.
Baiju Bhatt és Vladimir Tenev, a Robinhood alapítói (Fotó: robinhood.com)
Baiju Bhatt és Vladimir Tenev, a Robinhood alapítói (Fotó: robinhood.com)

A Robinhood már létezik egy ideje, és mégsem hallhattunk a GameStophoz hasonló kisbefektetői akciókról. Mi kellett hozzá, hogy ez összejöjjön?

Az én olvasatomban több roppant ritka faktor állt együtt, ami lehetővé tette mindezt. Kellett egy széles körben ismert üzlet, amire sokan ebből a közegből szinte nosztalgikusan tekintenek; kellettek a kapzsi hedge fundok, akik ráshortoltak a szegény kicsi GameStopra; a rengeteg otthon ragadt fiatal, akik a világjárvány alatt, szakmailag felkészületlenül vágtak bele a tőzsdézésbe a saját kis 500 vagy 1000 dolláros megtakarításukkal.

Az persze, hogy a hedge fundok a GameStop részvények bedőlésére spekuláltak, nem volt alaptalan. Viszont itt jött be a képbe a nosztalgiafaktor, amikor a Redditen DeepFuckingValue vezetésével egy kvázi szent háborút hirdettek a GameStop megmentésére. Erre pedig nagyon is vevő volt a sok kis ifjonc, akik gyerekkorukban maguk is sokat jártak a GameStop boltjaiba. Így pedig sikerült több tízmilliós számban bevonni a kisbefektetőket, felrobbant a bomba.

DeepFuckingValue, a WallStreetBets agya

Ahogy azt a Reuters feltárta, Keith Gill, a 34 éves YouTube-videós áll a GameStop-mániát elindító posztok és tippek mögget. Gill a közelmúltig a MassMutual nevű biztosítási cégnél dolgozott Massachusetsben. Ezzel párhuzamosan övé a Roaring Kitty nevű YouTube-csatorna is, ahol szintén gyakran mondja el véleményét az aktuális tőzsdei folyamatokról.

Gill már 2019 szeptemberében felhívta a figyelmet a GameStopban rejlő potenciálra. Azóta pedig folyamatosan osztotta meg az éppen aktuális portfoliójáról készült képernyőképeket, ami nagyban ösztönözte a fórumozókat arra, hogy bevásároljanak a GameStop-részvényekből – és ki is tartsanak azok mellett.

Ahogy azt a Reuters , Keith Gill, a 34 éves YouTube-videós áll a GameStop-mániát elindító posztok és tippek mögget. Gill a közelmúltig a MassMutual nevű biztosítási cégnél dolgozott Massachusetsben. Ezzel párhuzamosan övé a Roaring Kitty nevű YouTube-csatorna is, ahol szintén gyakran mondja el véleményét az aktuális tőzsdei folyamatokról. Gill már 2019 szeptemberében felhívta a figyelmet a GameStopban rejlő potenciálra. Azóta pedig folyamatosan osztotta meg az éppen aktuális portfoliójáról készült képernyőképeket, ami nagyban ösztönözte a fórumozókat arra, hogy bevásároljanak a GameStop-részvényekből – és ki is tartsanak azok mellett.

A sztorinak a lényege azonban sokkal inkább az, hogy DeepFuckingValue-ék hogyan tudták így felhasználni ezt a sok yolozó, tudatlan fiatalt. Ők pontosan azért csatlakoztak a különböző trading közösségekhez (olyan közösségek, akik egymással megosztva tippeiket és elemzéseiket, közösen tőzsdéznek – a szerk.), hogy mások tudásából profitáljanak.

Nem feltétlen akarnak utánaolvasni a dolgoknak, elemezni, ott ülni felette öt órát. Ők úgy vannak vele, hogy ha valaki ezt megcsinálta, akkor úgyis posztol, ők pedig csak beleugranak, aztán lesz ami lesz.

Persze a kereskedés ennél komplexebb, szóval nem véletlenül van az, hogy a legtöbb brókernél CFD kereskedés esetén az ügyfelek 70-80 százaléka veszít.

Akkor mégis miért vágott bele ebbe ennyi ember egyszerre? Mi volt ezzel a céljuk?

Azon felül természetesen, hogy a legtöbben pénzt akartak keresni, nagyon összetett volt a cél. Bennünk volt a vágy, hogy bosszúból megszívassuk a piacot manipuláló hedge fundokat, de sokan egyszerűen csak yolozni szerettek volna. Emellett rengetegen beleszőtték a saját történetüket a nagy egészbe: például sokakat a 2008-as pénzügyi összeomlás tapasztalatai fűtötték, amit a nagy hedge fundok is okoztak, mégis a kisember vesztette el a munkáját, az ő hitelei dőltek be, a nagy pénzintézetek pedig ki lettek mentve. Ez azóta is nagyon frusztrál sokakat.

„Ezt érted teszem, Apa”

Az Ali által említett frusztrációt és elkeseredettséget jól példázza egy januári 21-i bejegyzés a WallStreetBets fórumon, mely hatalmas visszhangot és egyetértést váltott ki a közösségen belül. A poszt magyar fordítását alább közöljük.

„Emlékszem rá, amikor a lakáspiac összeomlása torpedóként tört át a családomon. Az apám építőipari cége kb. egy éjszaka alatt összeomlott. Az apám elvesztett az otthonát. A nagybácsim elvesztette az otthonát. Emlékszem, hogy a testvéremmel együtt segítettünk apámnak megszámolni az aprót a konyhaasztalnál. Ez volt az összes megmaradt pénze. Miközben nálunk ez történt, láttam ahogy a hedge fundok befektetői pezsgőznek, miközben az Occupy Wall Street tüntetőit nézik. Ezt soha nem fogom elfelejteni.

Az apám sosem épült fel ebből a csapásból. Egyre mélyebbre és mélyebbre süllyedt az alkoholizmusban, és most már csak régi énje burkaként létezik, a halálra várva.

Ez minden pénzem, és inkább elveszteném, minthogy megadjam nekik, ami ahhoz kell, hogy megsemmisítsenek engem. Az, ha elveszik a pénzem, egy kicsit sem fog fájni, mivel semennyire sem értékelem. Elégetem, csak hogy idegesítsem őket.

Ezt érted teszem, Apa.”

Az Ali által említett frusztrációt és elkeseredettséget jól példázza egy januári 21-i a WallStreetBets fórumon, mely hatalmas visszhangot és egyetértést váltott ki a közösségen belül. A poszt magyar fordítását alább közöljük.

Erre csak rátett, hogy a tavaly március óta a valós gazdaság továbbra is szenved, ellenben a tőzsdei indexek gyorsan visszaálltak a kezdeti zuhanás után, és azóta is folyamatosan új csúcsokat döntögetnek. Ez persze elgondolkoztatja az embereket, hogy hogy lehet az, hogy nincs munka, egész szegmensek leálltak, mégis, a gazdagok egyre csak gazdagabbak. Ebből született ez a narratíva, hogy „Eat the Rich”, ami eluralkodott a közösségen.

De talán, ha egy kicsit hátrébblépünk, akkor szerintem az egész GameStop-ügy sokkal inkább csak egy tünete egy nagyobb folyamatnak. Ez arról szól, hogy

az internetnek köszönhetően az embereknek sikerül szegmensről szegmensre visszavenni az irányítást.

És talán ez történik most a tőzsdén is: nem szükséges, hogy egy embernél koncentrálódjon minden tőke, hanem azt látjuk, hogy ha egyszerre, egyirányba mozdul 50 millió ember, az is nagyon nagy hatást tud elérni.

Téged személy szerint melyik faktor hajtott leginkább?

Láttam az induló hype vonatot, amire én is felszálltam. Aztán amikor láttam, hogy Elon Musk is erről tweetelt, az csak méginkább megerősített a pozíciónyitásom helyességében. De az efféle yolozás mögött az a vágy állt, hogy

ha százévente egyszer egy hedge fundot egy kicsit meg lehet szívatni, akkor nekem abból ki kell vennem a részem.

Valamilyen szinten ez a bosszúfaktor szerintem mindenkiben benne volt, én legalábbis a közeli ismerőseimen is ezt éreztem leginkább. Azt látom, hogy aki azért rendszeresen tőzsdézik, az tudja, hogy ezek a nagy hedge fundok és elemző cégek napi szinten manipulálják a piacot, amivel roppant egyszerűen ki tudják ijeszteni a kisbefektetőket egy-egy részvényből. Az ilyen manipulációk miatt pedig nagyon rövid idő alatt akár 10-20 százalékos értékvesztés is be tud következni, teljesen indokolatlanul.

Amit a WallStreetBets csinált, az nem pont ugyanilyen piaci manipuláció?

Ezzel, így utólag, valamilyen szinten egyetértek. Persze, a kezdeti eufóriában, meg a lekönyvelt profit láttán én is azt gondoltam, hogy ez egy hihetetlenül jó dolog volt, végre demokratikus lesz a tőzsde.

Most viszont már nem ezt mondanám. Annyi történt csupán, hogy kiderült: most már nem csak a hedge fundok rendelkeznek számolatlan pénzzel, hanem a kisbefektetők is. Nem egy kisember áll már szemben a hatalmas apparátussal, hanem a közösségi média adta szabadságnak köszönhetően ők össze tudtak állni; s együtt már felveszik a versenyt a másik oldalon levő pénzmennyiséggel.

Történt törvénytelenség is?

Nem, de azért a szürke zónában mozog a dolog. Szerintem a jövőben a kisbefektetői közösségből is kiemelkedik majd egy-két ilyen veterán, mint DeepFuckingValue, és amit ők mondanak, arra mindenki ráugrik majd. De ennek talán még be kell férnie a szólásszabadság alá.

És etikai szempontból is minden rendben volt?

Nem, ez nem volt a világ legetikusabb dolga, viszont ez talán elkerülhetetlen egy ilyen helyzetben. Azt gondolom, hogy voltak a közösségnek olyan tagjai, akik értettek ehhez az egészhez, tudták, hogy mit csinálnak. És

amikor a tudatlan embereket a nagy profitok ígéretével belehúzzák egy nagyon kockázatos akcióba, akkor sokan megégetik magukat.

Ez most sem volt másképp.

A GameStop részvényeit szerintem már 6 dollár felett is őrültség volt megvásárolni, hiszen nem ért ennyit a cég. Viszont ezekkel a kockázatokkal nincsenek tisztában a 17 éves yolozó gyerekek, akik még úgy vannak vele, hogy velük semmi rossz nem történhet, aztán a végén pont ők buknak bele leginkább az egészbe. Ezeknek a fiatalok talán még nincsenek meg a képességeik, hogy felfogják, mibe vágnak bele, aztán pedig lelkileg fel tudják dolgozni, ha egy nagyobb összeget veszítenek.

A tinédzser, aki öngyilkos lett egy szoftverhiba miatt

Még 2020 júniusában történt, hogy egy húszéves befektető, Alexander E. Kearns, aki a Robinhood segítségével intézte a tőzsdei ügyeit váratlanül öngyilkos lett. A halála előtt írt feljegyzése alapján valószínűsíthető, hogy a fiatal nem teljesen volt tisztában a tőzsdei folyamatok működésével. Kearns ugyanis félreértette a Robinhood – igencsak megtévesztő – felületét, és azt gondolta, hogy több mint 730 ezer dolláros mínuszban van. Egy ekkora veszteség minden bizonnyal még a tapasztalt befektetőket is letaglózná, Kearns azonban nem tudta feldolgozni a történteket, és még aznap öngyilkos lett.

Az eset után a Robinhood befektetői is megszólaltak, akik több oktatási anyagot és átláthatóbb felületet ígértek – ez azonban már nem segített semmit a Kearns-családon.

Még 2020 júniusában , hogy egy húszéves befektető, Alexander E. Kearns, aki a Robinhood segítségével intézte a tőzsdei ügyeit váratlanül öngyilkos lett. A halála előtt írt feljegyzése alapján valószínűsíthető, hogy a fiatal nem teljesen volt tisztában a tőzsdei folyamatok működésével. Kearns ugyanis félreértette a Robinhood – igencsak megtévesztő – felületét, és azt gondolta, hogy több mint 730 ezer dolláros mínuszban van. Egy ekkora veszteség minden bizonnyal még a tapasztalt befektetőket is letaglózná, Kearns azonban nem tudta feldolgozni a történteket, és még aznap öngyilkos lett. Az eset után a Robinhood befektetői is , akik több oktatási anyagot és átláthatóbb felületet ígértek – ez azonban már nem segített semmit a Kearns-családon.

Mit hoz majd a jövő? Velünk maradnak a memestockok?
(Olyan részvények, melyek árfolyamát nem a hagyományos piaci folyamatok határozzák meg, hanem a közösségi médiában uralkodó felhajtás befolyásolja leginkább – a szerk.)

Nem csupán velünk maradnak, hanem meg is fognak szaporodni. A kalandorok, akik mások hátán próbálnak csak meg felkapaszkodni, viszont gyorsan ki fognak szóródni. Akik azonban maradnak, ők valószínűleg kisebb közösségekbe rendeződve tovább folytatják majd az információcserét és a közösségi tradelést, szóval ez a jelenség itt fog maradni.

Akkor az szerinted már nem egy életképes koncepció, hogy milliók összegyűlnek az online térben, hogy kibeszéljék az egyes részvények alakulását? Azért az elmúlt hónapban elég sikeresnek tűnt ez a közösség.

Az hosszútávon nem fog működni, hogy ennyi ember próbál meg egy csatornán kommunikálni. Ez már most is látszik, hiszen

régebben voltak a WallStreetBetsen is értelmes elemzések és tippek, de ahogy elözönlötték a fórumozók, úgy veszett el az eredeti varázsa.

Ennek ellenére maga a közösség szerintem megmarad majd, inkább a szerepe fog megváltozni. Talán ez lesz a kisbefektetői közösségek nagy, globális szervező egysége, amit a kisebb közösségek is folyamatosan figyelnek majd. Egy ilyen platform, ami koordinálni tudja az erőforrásokat, az ilyen helyzetekben, mint például a mostani short squeeze volt, mindenképp hasznos lehet a jövőben is.

Azt elképzelhetőnek tartod, hogy állami szabályozással a kisbefektetőket kiszorítják majd a tőzsdékről?

A politikusok próbája lesz ez az ügy; kíváncsian várom, hogy milyen szabályozásokat fognak hozni a kisbefektetők védelme érdekében. Félek tőle, hogy lesznek ilyen korlátozások, esetleg különböző limitek a kisbefektetők számára, de abban azért reménykedek, hogy ez az USA-ra fog korlátozódni.

Miért, Európában, vagy épp Magyarországon, ez a jelenség még csak gyerekcipőben jár?

Én úgy érzem, hogy ez a közeljövőben nem fog átszivárogni hozzánk az Atlanti-óceánon. Egyrészről ugyanis túl értelmesek az európaiak az ilyesfajta yolozáshoz tömegesen, másrészt a tőzsdei dinamika is azt diktálja, hogy ez Amerikában fog maradni; hiszen ott van ehhez kellő tőke és fogékony embertömeg.

Mi viszont továbbra is át fogunk járni tömegesen az USA-ba. Ugyanis jelen pillanatban a globális kisbefektetői közösség csak akkor tud valami értékelhetőt letenni az asztalra, ha együtt mozgunk – ez volt a GameStop, amibe beszálltak az európai és ázsiai kisbefektetők is.

Azt viszont nem gondolnám, hogy Európába mi be tudnánk húzni az amerikaiakat: így pedig ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez.

Mi volt ennek az egésznek a tanulsága?

Szerintem a legfőbb lecke, amire ismét rávilágított ez az egész, hogy az internetnek köszönhetően az emberek szépen lassan, szegmensről szegmensre visszaveszik az irányítás egy részét az eddig azt kizárólagosan birtokló elitektől. Ez a folyamat a jövőben csak erősödni fog.

Címlap (saját szerkesztés): Unsplash/Dimitris Chapsoulas, reddit.com/r/wallstreetbets. A cikk fotói illusztrációk.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2021. február 13. 19:13
..."hanem dolgozzanak szorgalmasan, és a pénzükkel takarékoskodjanak, és gyűjtsenek lakásra. Ha nem veszik meg mindig a legújabb telefont, nem utaznak egzotikus vidékekre, esetleg urambocsá' főznek maguknak (és néha főzeléket esznek, nem mindig pizzát), akkor jó életük lesz. " Vegyenek példát a NER huszárokról. Ők mind ilyenképp élnek.
blondiner
2021. február 13. 19:11
Sajnos ezzel már elkéstek a szüleik: virtuális világban élnek. Ma már unikum, ha egy gyerek kezében szerszámot látunk telefon helyett :(
bunko_jobbos
2021. február 13. 19:10
Ez egy elég manipulatív cikk. 1. Gyakorlatilag a tőzsdézést reklámozza. Ezzel máris a nagy halak kezére játssza a kisemberek pénzét. Mihelyst betetted oda, véged, tőlük függsz. Ráadásul fiatalos rizsával, hogy forradalom, meg megszívattuk a gazdagokat. Baromság. 2. A jövőbe nem lehet látni. Azt javasolnám a fiataloknak, hogy ha nincs valami nagyon értékes tudásuk, akkor ne tőzsdézzenek, hanem dolgozzanak szorgalmasan, és a pénzükkel takarékoskodjanak, és gyűjtsenek lakásra. Ha nem veszik meg mindig a legújabb telefont, nem utaznak egzotikus vidékekre, esetleg urambocsá' főznek maguknak (és néha főzeléket esznek, nem mindig pizzát), akkor jó életük lesz. Ha pedig értenek valami értékeshez, akkor se tőzsdézzenek, hanem csináljanak valami értelmes startupot. De csak ha tényleg jó ötletük van.
Armageddon
2021. február 13. 19:07
De, ha ló az anyja? Btw. A My Heritage DNS teszted megvan már?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!