Borzasztó állapotok között élnek a gyerekek Biden migránstáboraiban

2021. augusztus 10. 13:44

Az Egyesült Államokban elszórtan nagyjából 20 ezer bevándorló gyerek él migránstáborokban. A BBC utánajárt, hogy igazak-e az állítások, hogy a gyerekek és az alkalmazottak borzasztó körülmények között élnek és dolgoznak.

2021. augusztus 10. 13:44
null

Márciusban és áprilisban több mint 36 ezer gyermek lépett át felnőtt kísérete nélkül az Egyesült Államokba, ami öt éves csúcsot jelent. A gyerekek azzal a céllal indulnak el az USA-ba, hogy újra egyesülhessenek a családjukkal. Az érkező gyerekek több mint 80 százalékának már legalább egy családtagja él az Egyesült Államokban. Jelentős csoportól van szó, mivel a menedéket kérő, kísérő nélküli kiskorúak mindössze 4,3 százalékát küldték haza 2014 óta.

Joe Biden lazított Trump szigorú bevándorláspolitikáján és

megnyitotta az ország határait a menedékjogot kérő, kísérő nélkül érkező gyermekek előtt.

Biden azonban hiába próbál ezzel jó színben feltűnni a nemzetközi liberális közösség előtt, a határnyitás rámutatott, hogy ez önmagában nem megoldás és csak újabb szenvedést okoz.

A legtöbb gyermek eleve félelemben érkezik meg a határra, mert a tartanak a bevándorlók körében elhíresült „jégládáktól”, amik a híresztelések szerint olyan extrém hideg szobák, amelyekben kikérdezik a menekülteket az amerikai határon.

Március végén a CBP mutatott be felkavaró képeket a zsúfolt donna-i, Texas államban található táborról, amelynek fehér sátrai kiemelkednek a kisvárosból.

A létesítményt 250 főre tervezték, de volt, hogy több mint négyezren laktak ott.

Érthető, hogy így nem lehet emberhez méltó körülményeket biztosítani a gyermekeknek, nem véletlen, hogy ott dolgozók szerint több kiskorú nyilatkozik úgy, hogy nem bírja tovább. Emiatt nem egy esetben szökési kísérletek is történtek.

Nehéz helyzetben a gyermekek

A BBC bemutatja a tíz éves Ariany történetét, aki egyedül lépte át az amerikai határt és 22 napot töltött el migránstáborokban, az időszak jelentős részét a donna-i létesítményben. Ariany a BBC-nek elmondta, hogy egy zsúfolt műanyag kockában voltak elszállásolva és csak egy vészhelyzetben használatos lepedőt kaptak.

A CBP márciusban készített képei a Donnaban található táborról.
A CBP márciusban készített képei a Donnaban található táborról.
A CBP márciusban készített képei a Donnaban található táborról.
A CBP márciusban készített képei a Donnaban található táborról.
A kislány elmesélte, hogy nagyon fáztak és a hely hiánya miatt öten osztoztak két matracon.

Ariany végül újra találkozhatott édesanyjával március végén.

Ariany és családja
Ariany és családja

A lapnak nyilatkozó 16 éves Cindy is Donnában volt elhelyezve, ahol elmondása szerint 80 lány volt egy műanyag határolófalakkal elválasztott kockában, miközben a csöpögő csövek miatt a legtöbben vizesen ébredtek fel, így egymást kellett ölelniük, hogy ne fázzanak. Mindkét lány azt mesélte a BBC-nek, hogy rosszul elkészített, vagy egyszerűen megromlott ételeket kaptak, aminek hatására sokan megbetegedtek.

A BBC-nek nyilatkozó Cindy.
A BBC-nek nyilatkozó Cindy.

A BBC-nek több gyerek is megemlítette, hogy sokan hetekig fürdeni sem tudtak. Ennek ellenére az őrök megfenyegették őket, hogy néhány nappal tovább kell ott tartózkodniuk, ha nem tartják tisztán a területüket. Cindy elmondta, hogy

a legfiatalabbtól a legidősebbig mindenkit látott sírni.

Természetesen a zsúfolt intézményekben a koronavírus is könnyedén terjedt. Az adatok szerint csak Texasban több mint háromezer koronavírus esetről számoltak be a migráns gyerekek körében. Cindy is elkapta a vírust és elmondása szerint 40 másik pozitív teszttel rendelkező gyerekkel repülőgépre ültették és a 2400 kilométerrel odébb lévő San Diegoba szállították őket, ahol a gyermek szerint a körülmények sokkal jobbak voltak, de zuhanyozni ott is csak napok múlva tudott. Idővel sok gyereket átszállítottak más intézményekbe, ennek köszönhetően már Donnában is csak 300-an voltak. Az infrastruktúra folyamatosan fejlődik, de a migránsok beáramlása tovább folytatódik. Nem véletlen, hogy egy új dallasi helyszínen a munkásoknak titoktartási szerződést kellett aláírniuk arról, hogy nem beszélhetnek az intézmény falain belül történtekről, bár néhányan névtelenül így is nyilatkoztak a BBC-nek.

Repülő tele bevándorló gyerekekkel.
Repülő tele bevándorló gyerekekkel.

Egy dolgozó például azt mondta, hogy a gyerekek folyamatosan arról panaszkodnak, hogy nem jut nekik elegendő élelem. A munkás szerint a terem nagyon hideg és a fiúknak, akiknek egész nap a tábori ágyukban kell maradniuk csak egy vékony pléd jut.

„A fiúknak 45 napig kellett a teremben maradniuk napfény és friss levegő nélkül”

– nyilatkozta az egyik alkalmazott a BBC-nek, aki szerint a táborban mindenki depressziós és a személyzet számos tagja úgy kezeli a gyerekeket, mint a rabokat.

A fentiek ellenére az amerikai Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériuma kijelentette, hogy a gyerekek számára biztonságos és egészséges környezetet biztosítanak és a gyerekek hozzáférnek a megfelelő élelmiszerhez, ruhákhoz és kényelmes ágyakhoz.

Amy Cohe pszichiáter szerint a táborokban elhelyezett gyerekeknek sokkal nagyobb eséllyel lesz valamilyen mentális betegségük és lehetnek akár öngyilkosok is a jövőben.

Biden bevándorláspolitikája

Biden felfüggesztette a bevándorlóvédelmi protokollt és ahelyett, hogy a migránsok Mexikóban várnák meg az amerikai bíróság döntését, beengedi őket az országba. Ezenfelül létrehozott egy új munkacsoportot, amely azoknak a családok az újraegyesítését segíti, amelyeket Trump zero tolerancia politikája távolított el egymástól. Joe Biden beszüntette a mexikói határfal építését és javaslatot tett egy új bevándorlási törvényre, amely lehetőséget adna az állampolgárság megszerzésére a már az Egyesült Államokban élő, de okmányokkal nem rendelkező bevándorlóknak. A Biden-adminisztráció elmondása szerint a leginkább rászorultak esetében napi 250 menedékkérelmet dolgoznak fel. A republikánus Beth Van Duyne szerint Biden politikája felelős a válságért, amely lehetővé teszi a gyermekek egyedüli határátlépését és a képviselő szerint

Bidenék kifejezetten ösztönzik a családok szétválasztását.

Eközben Sylvia R. Garcia demokrata képviselő több tábort bejárva elmondta, hogy vannak elmaradások, de a Biden-adminisztráció jelentős lépéseket tett a gyermekek életkörülményeinek javítása érdekében.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Marula
2021. augusztus 12. 19:30
Amnesty, Helsinki Biz., stb ilyenkor hol van?
iimre
2021. augusztus 12. 19:30
A jogállamokban az a bevett szokás, hogy aki papírok nélkül ill. az aktuális elvárások teljesítése nélkül érkezik az államhatárra, az az életkorától függetlenül kívül marad. Ennek melyik része nem volt ismert előttük? Az az állam, amelyik ezt nem veszi komolyant, az megnézheti magát -- mint láthatjuk ebben az esetben is...
Bazooka454
2021. augusztus 12. 19:30
Arról nem is beszélve hogy amikor Trump létrehozta 2évvel ezelött, jobbos média tapsolt. Most hogy Biden az elnök, Trumpi táborok máris csúnya Biden kormányzat lepratelepéve változtak. Mindez annak ellenére teszik, hogy a demokraták eledig 8 keresetet nyújtottak be, amit rendre leszavaznak a Trumpi által kinevezett bírók.
aaabbbccc
2021. augusztus 12. 19:30
ezt az egeszet Obama alatt vezettek be es Trump minden hireszteles ellenere javitott a gyermekek helyzeten
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!