Európa élmezőnyében: Oroszországban van Európa leggyorsabban növekvő városa

2021. október 17. 18:07

Az európai lakosság 75 százaléka él ma városokban és ez az arány várhatóan jelentősen tovább fog emelkedni, 2050-re elérheti akár a 84 százalékot is. A ZeroHedge weboldal beszámol egy előrejelzésről, melyet a Visual Capitalist munkatársa, Iman Ghosh készített az európai városok lélekszámának várható növekedésével kapcsolatban. Ghosh megvizsgálta, melyek a leggyorsabban növekvő városok kontinensünkön, a 2020-2025 közötti időszakra előre jelzett átlagos éves népességnövekedési ráták alapján.

2021. október 17. 18:07
null

A leggyorsabban növekvő városok Európában (forrás: UN World Urbanization Prospects 2018, Statista, European Commission)

Európán belül Oroszországban a legjelentősebb a nagyvárosok növekedése

Közismert, hogy Oroszország hatalmas területen helyezkedik el, de népsűrűsége a legalacsonyabbak között van a világon. Ennek ellenére Európa 20 leggyorsabban növekvő városa közül hat Oroszországban található. Az első helyezett Balashikha szintén orosz város, mely csupán 25 kilométerre található Moszkvától. Az ilyen, fővárosok perifériáján létrejött gyors fejlődés jelenségét nevezik városi terjeszkedésnek. Arra is felhívja a figyelmet Iman Ghosh beszámolója, hogy bár az előrejelzések szerint Balashikha a régióban a leggyorsabb éves növekedési ütemet (2,01 százalék) éri el várhatóan a következő néhány évben, azonban ezzel az eredménnyel világviszonylatban így is csak a 768. helyen áll. 

A legyorsabban növekvő európai városok rangsora (forrás: Visual Capitalist)

Ázsia és Afrika sokkal nagyobb ütemben városiasodik, mint Európa

Ez az eredmény is mutatja, hogy Európa városnövekedési üteme viszonylag lassú a világ más részeihez, például Ázsiához vagy Afrikához képest. A Ghosh által említett előrejelzések szerint 2020-2025 között a világ leggyorsabban növekvő városa a nigériai Gwagwalada lesz, mely a becslések szerint háromszor gyorsabban fog növekedni, mint Európa leggyorsabban növekvő városa, Balashikha. 

A leggyorsabban növekedő európai, ázsiai és afrikai városok összehasonlítása (forrás: Visual Capitalist) 

(Borítókép: Unsplash/Myznik Egor)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kingsjewel
2021. október 18. 21:23
Európa jobban városiasodott, mint Afrika vagy Ázsia, ezért lassabb a városiasodás üteme. Másrészt az európai népesség sem nő olyan ütemben, mint az afrikai
Akitlosz
2021. október 18. 21:22
Azért nő a városi lakosság aránya elsősorban, mert várossá nyilvánítják a falvakat. Ez duplán számít, ráadásul anélkül, hogy a falu-városlakóknak költözniük kellene. Magyarország legkisebb "városának" 1002 lakosa van.
az ember
2021. október 18. 16:16
Mert a korábbi falvaknak városi funkcióik lesznek.
h040183
2021. október 18. 13:12
Bizony... És állítólag egy marék üveggolyót kaptak cserébe a helyi indiánok, hogy továbbálljanak, és örömmel tették!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!