Bőkezűen jutalmazzák a cégek a vezetőségüket, annyira jól emelték profitjukat az inflációra hivatkozva

2022. április 25. 10:25

Egy új tanulmány szerint a vezető amerikai vezérigazgatók átlagfizetése tavaly 31 százalékkal, rekordszintre, 20 millió dollárra emelkedett. Az igaz, hogy a COVID-19 világjárvány idején rossz idők jártak a vezérekre, enyhén csökkent a jövedelmük, de a kiesést most végre bepótolhatták, a vállalatok részvényjuttatásokkal és készpénzes bónuszokkal halmozták el a vezetőket.

2022. április 25. 10:25
null

Az Equilar kutatócég tanulmánya szerint a jelentős fizetésemelésben részesülő vezérigazgatók között voltak az Apple technológiai óriás és a félvezetőgyártó Broadcom Inc. vezetői.

A tanulmány azon 100 legnagyobb amerikai vállalatot vizsgálta, amelyek március 31-ig közzétették a beszámolójukat. A kérdést tavaly is vizsgálták, akkor a vezérigazgatói fizetés mediánja 15,5 millió dollár volt, ami akkor 2 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2020-ban.

Növekedés volt az összes fizetési összetevőben. A részvényjutalom medián értéke 22,7 százalékkal nőtt 2021-ben, 8,6 millió dollárról 10,5 millió dollárra. A készpénzes bónuszok 46,4 százalékkal nőttek 2021-ben, 2,8 millió dollárról 4,2 millió dollárra.

Amit Batish a tartalomért felelős igazgató szerint

A növekvő bevétel és a részvényárfolyamok szintén fellendítették a javadalmazást. „Sok ilyen vállalat jól járt a világjárvány alatt, ami egyértelműen hozzájárult a fizetésemelésekhez” mondta.

Batish hozzátette, hogy a magasabb fizetések konfliktusokat okozhatnak a tulajdonosi kör és a vállalatvezetés között, bár egyes befektetőket csak a hozam érdekel, az pedig rendkívüli, az óriáscégek többsége ugyanis az infláció ürügyén többszörösen hárította át az áremelkedéseket a vásárlóira. Az S&P 500 vállalatai körében a Semler Brossy bértanácsadó cég szerint a vezetői fizetésekről szóló részvényesi szavazások átlagos támogatottsága a 2020-as 89,6 százalékról tavaly 88,3 százalékra csökkent, és idén eddig 85,6 százalékon állt.

Az Equilar tanulmánya szerint az a tendencia, hogy

Az Equilar azzal próbálja árnyalni az aránynövekedést, hogy számos cégben a kilábalás időszakában új munkaerőt vettek fel, illetve részmunkaidőre alkalmaztak.

Az Equilar 100-as listájának cégeinél, amelyek az USA legnagyobb vállalatai közé tartoznak, az alkalmazottak medián fizetése a 2020-as 68 883 dollárról 2021-re 71 869 dollárra nőtt. Ez a növekedés részben annak tudható be, hogy sok vállalat az ideiglenes COVID-hoz kapcsolódó juttatásokat állandó juttatásokká alakította át, növelve a bónuszokat és más pénzbeli kompenzációs formákat.

A vizsgált vállalatok közül 2021-ben mindössze kilenc volt olyan, amit nő vezetett, de ez növekedést jelent az előző évi hathoz képest. Viszont e nők egyike sem tartozik a legjobban fizetett 10 közé. A legjobban fizetett nő az idei listán a 14., Rosalind G. Brewer, a Walgreens Boots Alliance új vezérigazgatója, aki 28,3 millió dollárt kapott 2021-ben.

A Reuters kiemel olyan vezetőket, mint Tim Cook, az Apple vezérigazgatója, akinek jövedelme a 2020-as 14,8 millió dollárról 98,7 millió dollárra emelkedett, beleszámítva egy jelentős részvényjuttatást is. A befektetők a vállalat március 4-i éves közgyűlésén a szavazatok 64 százalékával támogatták a fizetést, ami alacsony támogatottságot jelent.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. április 27. 16:51
A megfogalmazás azért csalóka, mert nem valaki más, nem "a vállalat" jutalmazta a vezetőket, hanem azok a vezetők jutalmazták saját magukat. Ők maguk "a vállalat", akik erről döntöttek. Persze, hogy inkább magukat jutalmazzák és nem a melósaikat!
budapesti
2022. április 25. 17:14
" a vállalatok részvényjuttatásokkal és készpénzes bónuszokkal halmozták el a vezetőket" És így mindenki jól járt. Ja, nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!