A szülőket nem érdekli a táborok ára: rekordmagas részvételre lehet számítani

2022. június 06. 06:20

Nagyjából 10-12 százalékkal emelkedik a táborok ára, de ez nem tántorítja el a szülőket, mivel idén rekord résztvevővel indulhat el a táborozási szezon. Tóth Béla, a Táborfigyelő tulajdonosa szerint 225 ezer gyermek fog eltölteni legalább egy hetet táborban.

2022. június 06. 06:20
null
Takács Zsolt

A táboroztatást is elérte az infláció?

Sajnos igen. Nagyjából 10-12 százalékos áremelkedéssel számolhatnak a szülők. Ez azt jelenti, hogy egy napközis tábor átlagára heti 38500 forintra nőtt, míg egy ottalvós tábor költsége 60 ezer forintra emelkedett.

Mi a fő mozgatója az áremelkedésnek?

A legtöbb ilyen tényezőre nincs ráhatása a szervezőknek: a szállásdíj és az étkeztetés ára nőtt meg leginkább.

Az árnövekedés visszatartja a szülőket a táboroztatástól?

Az áremelkedésnek nincs hatása a táborozni készülő gyerekek számára: rekord részvétellel számolunk idén nyáron.

225 ezer gyermek fog legalább egy hetet táborban tölteni a nyári vakáció ideje alatt.

Ez miből fakad?

Enyhültek a koronavírus miatt bevezetett korlátozások, így a családok anyagi helyzete és biztonságérzete is sokat javult. Ezenfelül sokan használják fel a tavasszal kapott szja-visszatérítés összegének egy részét a gyerekek táboroztatására.

Mikor indul a táborozás szezonja?

Június 15-én lesz vége az oktatásnak és vannak táborok, amelyek már 16-án indulnak.

Meddig tart?

Egészen augusztus végéig.

A kereslet óriási. Ugyanez igaz a kínálatra is?

Országszerte rengeteg tábor közül lehet válogatni, a Táborfigyelőn több mint ezer lehetőség között lehet böngészni. A hagyományos – sport, kézműves, lovas – tábor mellett nagyon sok a speciális tábor.

Például?

Van olyan tábor, ahol már maga a helyszín is különleges, mivel a gyerekek fákon kialakított házakban lakhatnak. Vannak 3D-nyomtatással, mesterséges intelligenciával és robotokkal foglalkozó táborok, de

a katonai táborok is nagyon népszerűek.

A sok újdonság ellenére mit szeretnek leginkább a gyerekek?

Témák tekintetében a kaland-, sport- és idegen nyelvi táborok szerepelnek az élen.

Hány éves kortól ajánlják a gyerekek táborba küldését?

A táboroztatás egy három lábú szék: a gyermekek biztonságban vannak, míg a szülő dolgozik, élményt kapnak a vakáció ideje alatt, valamint a táborok óriási segítséget nyújtanak a fiatalok szocializációs képességeiben, mert minden alkalommal új embereket, szabályokat ismernek meg a táborozók. Korábban 6-18 év volt az átlagos korosztályi besorolás, de az elmúlt években az ajánlott korcsoport lecsökkent akár 2-3 évesekre is. Ezek a napközis táborok nagyon hasonlítanak a bölcsődei, illetve az óvodai felügyelethez.

Idén már nem kell számítani koronavírushoz köthető korlátozásokra a táborokban?

A hatóságok május közepén oldották fel a táborokra vonatkozó speciális szabályokat.

Ez azt jelenti, hogy szabadon lehet gyermektábort szervezni, viszont meg kell nyugtatni a szülőket azzal kapcsolatban, hogy a koronavírus előtt érvényben lévő szabályok is nagyon szigorúak voltak és maradtak is, így gyermekeink biztonságban táborozhatnak.

A gazdaság több szektora nagyon nehéz két éven van túl a koronavírus miatt. Ez a táboroztatásra is elmondható?

2020 nyarán már lehetett táborokat szervezni, de mindenkinek nagyon új helyzet volt a járvány, és sokan nem merték táborokba küldeni a gyereküket. Ennek hatására a táborozási piac 70 százalékát érte veszteség 2020-ban. 2021-ben már megjelentek az oltások és felismertük azt, hogy a vírus a nyári időszakra visszahúzódik, így jó körülmények között indult el a 2021-es szezon. Akkora volt a kereslet, hogy a táborszervezők nem is tudtak rá felkészülni. Nagyon sok tábor esetében várólisták alakultak ki, és ahol tudtak új turnusokat hoztak létre.

Idén felkészültek a szervezők a rekord évre?

Időben jeleztük, hogy nagyon sok jelentkezőre kell számítani, így azt gondolom idén nem lesz probléma.

Többen azt mondják, hogy a vendéglátásban tisztító hatása volt a koronavírusnak. Ez a táboroztatásra is igaz?

A Táborfigyelőnél 17 éve dolgozunk a szervezőkkel és szolgáljuk ki a szülőket. Fő célunk az, hogy évről évre javítsuk a táboroztatás minőségét és tisztítsuk a piacot.

A szülőket arra kértük és továbbra is kérjük, hogy kizárólag a legális, tisztán működő táborokat válasszák,

mert csak így biztosítható a minőség és a biztonság. A honlapon szereplő táborok mindegyikét egyesével ellenőrizzük és várjuk a visszajelzéseket, amik alapján minősítjük a táborokat. Kemény munkával, de már a koronavírus előtt elértük azt, hogy a silány minőségű táborok számát minimálisra csökkentsük.

A munkaerőhiány itt is jelen van? Van elegendő ember a gyerekek foglalkoztatásához?

A táborok általában több éve együtt dolgozó csapatokkal működnek. A táboroztatás szinte mindenkinek másodállás, és nagyon sok diák csatlakozik az összeszokott csapatokhoz, így alapvetően nem jelent problémát a munkaerőhiány.

(Borítókép: MTI)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vallasz Vilmos
2022. június 07. 14:23
Azok nyomorognak leginkább, akik eltartják az adójukkal és a munkájukkal a gyerekgyárosokat és az igen korán, egészen fiatalon nyugdíjba küldött hölgyeket. Persze a leszázalékolt, "munkaképtelen" 8 órában dolgozókat is el kell valakinek tartani.
Vallasz Vilmos
2022. június 07. 14:22
A választás előtti látványos pénzszórás helyett lehetett volna valami értelmesre is pénzt költeni. Éveken át ott kellett hagynom a munkahelyemet mikor megkezdődött a nyári szünet. Gyakorlatilag a táborozás többe került volna két és fél hónapra, mint amit kerestem. Most esetleg a szétszórt adópénzt elkölthetik a táborozásra. Amúgy pedig, könnyen jött könnyen megy, persze, hogy nem érdekli őket az ár emelkedés.
Kormánypárti1
2022. június 07. 14:22
Egyébként azért küldik a rasszista szülők a gyerekeket táborba drágáért is, mert ott képzik belőlük a stadionba küldhető Orbánjugendeket. ;-)
kunzoo
2022. június 07. 14:20
Basszus, harom gyereknél egy átlagfizetés elmegy a táborra. Gyerekkorromban augusztus kivételével volt iskolai napközi, strandra mentünk, moziba matinéra, kirándultunk. Most van két hét sulis napközi és kész. Naná hogy népszerű a tábor. Nincs más lehetőség. Még az Erzsébet tábor nagy segítség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!