Újabb 100 eurót oszt a fiataloknak Szerbia

2022. június 03. 09:12

Az idén már másodszor ad Szerbia támogatást a 16 és 29 év közötti fiataloknak. Ezúttal már a választási kampány után történik a kifizetés, hiszen a választásokat Szerbiában is április 3-án tartották meg. Az állami költségvetésből történő utalásra június első napjaiban kerül sor.

2022. június 03. 09:12
null

Összesen 1.059.425 fiatal kapott már februárban a déli szomszédságban 100 eurót,

arra hivatkozva, hogy a koronavírus-járvány méginkább elmélyítette a fiatalokat érintő problémákat.

Most újabb 100 euróra számíthatnak.

A kifizetés azonban akkor sem volt automatikus és most sem az. Miután azok, akik a februári kifizetésre januárban már jelentkeztek, a rendszerben vannak, csak azoknak kellett regisztrálniuk (május 16-a és 31-e között), akik januárban elmulasztották azt, vagy éppen időközben betöltötték a 16-dik életévüket.

Siniša Mali (Szinisa Mali) szerb pénzügyminiszter szavai szerint a fiatalok támogatásának első körében mintegy 12,5 milliárd dinárt (107 millió eurót) különítettek el erre a célra, ezúttal viszont valamivel több pénzzel számoltak, mintegy 12,5-13 milliárd dináros (107-111 millió eurós) kifizetésben bíznak, hiszen májusban magasabb a beregisztráltak száma.

Mali miniszter kiemelte, a fiatalok megsegítésének igazolt gazdasági okai vannak.

Felhívni a figyelmüket arra, hogy egy olyan erős és stabil országban élnek, amely képes nekik is segítséget nyújtani. Mali reményei szerint lesznek olyan fiatalok, akik ezt a pénzt kriptovalutába fektetik majd, mások könyvekre költik, vizsgaköltségekre, nyelvtanfolyamra, ám abban is biztos volt, hogy lesznek olyanok is, akik szórakozásra költik a pénzt.

Szerbia Európa legidősebb átlagéletkorral rendelkező országainak egyike, ahol a folyamatos elvándorlás és az alacsony népszaporulat okoz gondot.

Ebből is látszik, hogy a Nyugat-Balkán országai közül éppen ebből az országból a legmagasabb a fiatalok elvándorlása.

A szerbiai Köztársasági Statisztikai Hivatal (Republički zvod za statistiku) legutóbbi (2019-es) adatai alapján a lakosság 17,6 %-át képezték a 15 és 30 év közöttiek. És amíg a munkaképes (15-64 év közötti) lakosság foglalkoztatási aránya 61,3 százalék volt, ennek a 15-24 éves fiatalok csupán a 20,8 százalékát tették ki. Hiába alacsony a munkanélküliek aránya, ami jelenleg (hivatalos adatok alapján) mintegy 10%, amikor a munkanélküliek több mint 20 százaléka 15 és 24 év közötti. A 15 és 29 év közötti fiatalok mintegy 20 százalékát nem észleli jóformán a rendszer, hiszen sem a munkabörzén nem vezetik őket, sem pedig az iskolarendszerben, hiszen nem folytatják a tanulmányaikat.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!