Nyolcezer diák állhat ma munkába szja-mentes keresetért

2022. július 01. 14:00

Pénteken indult a Nyári diákmunka program. A bértámogató programban mintegy háromezer munkáltató jelezte részvételét.

2022. július 01. 14:00
null

MTI/Makronóm

Összesen mintegy 14 ezer középiskolás és egyetemista számára adódik lehetőség részt venni az idei Nyári diákmunka programban. Az eddig megkötött szerződések alapján a mai naptól nyolcezren állhatnak munkába a diákok és hallgatók, akik az idén bevezetett szja-mentességnek köszönhetően minden eddiginél többet tarthatnak meg keresetükből. 

A programban a 16-25 év közötti nappali tagozatos, munkaviszonyban sehol nem álló diákok vehetnek részt. Az önkormányzatok esetében

két hónap időtartamra teljes egészében megtéríti a legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás után fizetett munkabért, míg a mezőgazdasági, turisztikai és vendéglátási területen működő vállalkozások számára a legfeljebb napi 8 órás munkáért járó bér összegének háromnegyedét vállalja át a program.

A Technológiai és Ipari Minisztérium közlése szerint a legtöbb munkáltatói kérelem Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett be, de több mint ezer fiatalt vennének fel nyári munkára Baranyában, Békésben, Csongrád-Csanádban és Hajdú-Biharban is. A járási hivatalok folyamatosan közvetítik ki a diákokat a munkahelyekre, és biztosítják a bértámogatást a munkaadóknak.

Kutnyánszky Zsolt, a Technológiai és Ipari Minisztérium iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára úgy fogalmazott: „az év elejével bevezetett szja-mentesség tovább élénkítheti a 25 év alattiak foglalkoztatását. Az állandó elhelyezkedéshez biztosít hasznos gyakorlati tapasztalatot a népszerű Nyári diákmunka program. A tömeges érdeklődésre tekintettel az idei kiírás eredetileg kétmilliárd forintos keretösszegét majdnem másfélszeresére emeli, további közel egymilliárd forinttal toldja meg a Technológiai és Ipari Minisztérium.”

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!