Molcsányi Rita, a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület alappilére: A Vasas és a Békéscsaba is büszke lehet a történelmi döntőre

2022. május 18. 12:16

A női röplabda Extraliga történetének legdrámaibb döntőjében a Vasas Óbuda győzött a Swietelsky-Békéscsaba ellen. A békéscsabai ikon, a válogatott liberó, Molcsányi Rita értékelte a finálét, a karrierjét és a csabai utánpótlást a Mandinernek.

2022. május 18. 12:16
null
Bánfalvi Szabolcs

A Swietelsky-Békéscsaba és a Vasas Óbuda történelmi döntőt játszott a női röplabda Extraligában, hiszen a finálé első négy meccsén öt szett döntött, ez önmagában rekord. Az összes találkozó rendkívül változatos és izgalmas játékot hozott. A mindent eldöntő ötödik mérkőzésen viszont az angyalföldiek simán, 3:0-ra győztek a békéscsabai Városi Sportcsarnokban. Hogyan látta belülről a párharcot?

Pontosan nem tudom az okát az ötödik meccsen elszenvedett 3:0-s vereségnek, de az biztos, hogy az előző négy mérkőzés valóban hatalmas csatát hozott, és egyik találkozón sem lehetett eldönteni, hogy ki nyeri majd meg az adott párharcot – mondta a Mandinernek a Swietelsky-Békéscsaba liberója és alappillére, Molcsányi Rita, aki 2006-ban, 13 évesen szerepelt először nevelőegyesülete, a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület felnőttcsapatában, a magyar felnőttválogatottban pedig 2010 májusában mutatkozott be.

A Vasas is és mi is büszkék lehetünk magunkra, hiszen tényleg egy olyan döntőt tudtunk mutatni a nézőknek, amelyre sokáig emlékeznek majd.

A női röplabda Extraliga történetének eddigi legkiélezetebb döntője volt ez. Többször nüanszokon múlott egy-egy meccs kimenetele a finálé során. Maradt Önben hiányérzet? Esetleg érzi azt, hogy megnyerhették volna a párharcot?

Legjobban azt sajnálhatjuk, hogy a harmadik meccset nem tudtuk behúzni hazai pályán, mert ott nagyon közel álltunk a győzelemhez, meccslabdánk is volt. Ám ki tudja, hogy ha azt a találkozót megnyerjük, akkor az utána lévő mérkőzések hogyan alakulnak. Nem lehet ezt így utólag megállapítani.

Molcsányi Rita bemelegítés közben a női röplabda Extraligában a Swietelsky-Békéscsaba és a Vasas Óbuda között játszott döntő ötödik meccse előtt. Fotó: Imre György
Molcsányi Rita bemelegítés közben a női röplabda Extraligában a Swietelsky-Békéscsaba és a Vasas Óbuda között játszott döntő ötödik meccse előtt. Fotó: Imre György

A vereség oka esetleg lehet az, hogy az ötödik meccsen kijött a két csapat közti különbség, miszerint a Vasasnak némileg erősebb a játékosállománya?

Valóban a Vasasnak hosszabb volt a cserepadja, náluk kicsit közelebb álltak a játékosok egymáshoz tudásban. Tehát nem hozott akkora változást a meccsben, ha esetleg egy-egy játékosuknak nem ment jól a játék, mivel ebben az esetben ugyanolyan szintet tudott nyújtani a csereként beállt csapattárs is. Azonban nálunk is mindenki, aki bejött, mindig tudott pluszt hozzátenni a csapat játékához, szóval erre sem lehet fogni a vereséget.

A döntő ötödik meccsén a Vasas több játékosa is ihletett formában röplabdázott, illetve az egész csapat kitűnően játszott. Kívülről nézve a fővárosi együttes legyőzhetetlennek tűnt azon a napon. Hogyan látta ezt belülről?

A finálé ötödik mérkőzésén tényleg az látszódott, hogy minden labda jól pattant nekik, nagyon élesek voltak és remekül játszottak. A mi szempontunkból pedig a döntő utolsó meccse volt az, amely során a mi csapatunknak nem ment jól a játék. Az viszont látszott, hogy mindent megteszünk a győzelemért.

Még az utolsó szettben tízpontos hátrányban is úgy mentünk be a kör közepére egymást biztatni, hogy még nem szabad feladnunk, mert még meg tudjuk onnan is fordítani a meccset,

de aznap ez csak ennyire volt elég.

Hatalmasat küzdött a Swietelsky-Békéscsaba a Vasas Óbuda ellen a női röplabda Extraliga döntőjének ötödik meccsén is. Fotó: Imre György
Hatalmasat küzdött a Swietelsky-Békéscsaba a Vasas Óbuda ellen a női röplabda Extraliga döntőjének ötödik meccsén is. Fotó: Imre György

Óriásit küzdött a Békéscsaba, és büszke lehet az együttes a bajnoki ezüstéremre és a mutatott játékra is. Hogyan értékeli az idényt?

Valóban elégedettek lehetünk az egész bajnokságot nézve, hiszen lépésről lépésre tudtunk előre haladni, és a fináléban mutattuk a legjobb játékunkat. Rengeteget dolgoztunk azért, hogy a döntőig eljussunk, és hogy ott nagyszerű mérkőzéseket tudjunk játszani. Összességében ez jó idény volt. Még nyilván keserű a szánk íze, hogy végül ezüstérmet szereztünk az arany helyett, ugyanakkor

a csapat, a stáb, az egész klub mindent megtett annak érdekében, hogy minél jobb eredménnyel zárjunk.

Ha most ez ennyire volt elég, akkor el kell ismerni, hogy a Vasas most jobb volt nálunk, és ugyanilyen morállal és mentalitással kell a következő szezonokban is dolgoznunk ahhoz, hogy a döntőig eljussunk, és a végén majd mi örülhessünk.

A következő évadban is folytatja a játékot Békéscsabán?

Igen, a 2022-2023-as szezon végéig szól a szerződésem a Csabával.

És tudja már, hogy aztán hogyan àlakul a pályafutása, vagy az még a jövő zenéje?

Nem, nem tudom még, mit hoz a jövő.

A Swietelsky-Békéscsaba játékosai biztatják egymást a Vasas Óbuda ellen játszott női röplabda Extraliga döntőjének ötödik meccsén. Fotó: Imre György
A Swietelsky-Békéscsaba játékosai biztatják egymást a Vasas Óbuda ellen játszott női röplabda Extraliga döntőjének ötödik meccsén. Fotó: Imre György

Ön mindig a Békéscsabai Röplabda Sportegyesületnél játszott a pályafutása során. Soha nem gondolkodott azon, hogy eligazoljon egy másik klubhoz a karrierje során?

Nem, mert mindig láttam a folyamatos fejlődést a békéscsabai egyesületnél és a magyar röplabdázásban is. Soha nem akartam úgy eligazolni egy csapathoz csak azért, hogy elmondhassam, hogy annál az alakulatnál vagyok, miközben egy percet sem játszok. Nekem mindig fontos volt, hogy olyan körülmények között legyek, ahol leginkább fejlődni tudok. Elsősorban ezt tartottam szem előtt, és azt, hogy a klubnak is legyen előremutató célja, víziója. Mindez megvan Békéscsabán, ahol a maximális megbecsülést is megkapom.

A „Középület/sport és szabadidős” kategóriában a Békéscsabai Röplabda Akadémia épülete kapta meg a 2021. évi Építőipari Nívódíjat. Május 16-án pedig az U17-es csapatok első osztályú bajnoki döntőjében a békéscsabai együttes épp a Vasast győzte le hazai pályán, a Békéscsabai Röplabda Akadémián, és ezzel országos bajnoki címet szerzett. Mi a véleménye a békéscsabai utánpótlásról és a fiatalok beépítéséről a felnőttcsapatba?

Nagyon jól halad a békéscsabai utánpótlás, valamint az akadémiai rendszer kialakítása, illetve a fiatalok beépítése a felnőttcsapatba.

Például amikor Bagyi (Bagyinka Fanni, a magyar válogatott és a Békéscsaba feladója – a szerk.) sérült volt, akkor több fiatal feladó is segített a felnőttcsapat edzésén, illetve utazott a meccseinkre is. Minden csabai csapat bekerült az utánpótlás ob-döntőkbe. Illetve a Békéscsabai Röplabda Akadémián is rendeztek meccseket. Mindez nagyon nagy dolog a csabai röplabdázásnak. Hatalmas tett, hogy megépült az akadémia, és hogy ilyen körülmények között tudnak edzeni a fiatalok, azaz minden egyes korosztályos csapatunk tagjai. Ez az infrastruktúra és háttér alapozza meg az együtteseink kiváló teljesítményét. Nagyon komoly konditeremmel is rendelkezik az akadémia, ez is hatalmas segítség nekünk a felkészülésben. A felnőttcsapat pedig remek példát mutat a fiataloknak, így egyre több fiatal röplabdázik Békéscsabán. Sőt, a szerb játékosaink is rendkívül értékelik az itteni fantasztikus körülményeket, márpedig Szerbia nagyon híres a kiemelkedő röplabdájáról. Az akadémia csarnoka és felszereltsége nemcsak utánpótlásban kiemelkedő, hanem felnőttszinten is párját ritkítja.

 

Nyitókép: A Swietelsky-Békéscsaba bajnoki ezüstérmes lett a 2021-2022-es idényben. Fotó: Imre György

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!