Lélegeztető gépen van Amerika első tornász olimpiai bajnoka, Mary Lou Retton – lánya imáért és pénzért könyörög

2023. október 11. 20:39

Mary Lou Retton, 1984 hőse, az amerikai női torna első összetett olimpiai bajnoka súlyos tüdőgyulladással az intenzív osztályon fekszik. Lánya szerint képtelen önállóan lélegezni és nincs biztosítása, így most imákért és pénzért könyörög a közösségi oldalán.

2023. október 11. 20:39
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Mary Lou Rettonnak köszönhető a torna népszerűsége Amerikában

Az olimpiai bajnok és ötszörös olimpiai érmes híresség, Amerika egykori „Sweetheartja”, a ma 55 éves Mary Lou Retton életéért küzdenek az orovosok Amerikában. Retton szinte berobbant a tornászvilágba, amikor az 1984-es Los Angeles-i nyári olimpián megnyerte a női összetett versenyt.  A szocialista tábor bojkottja miatt messze nem teljes értékű mezőnyben igazából csak a bojkottból kimaradó románokkal kellett megküzdenie komolyabban, mert ők ott voltak az olimpián és taroltak számos versenyszámban. 

A sors érdekes fintoraként azokkal a románokkal találta szembe magát Retton, akiknek a legjobb tornásza akkoriban éppen az Erdélyben született, s magyarságát sosem tagadó Szabó Kati, vagyis Ecaterina Szabó volt, 

és akit korábban épp az a Károlyi Béla nevelt ki, aki disszidensként az Egyesült Államokban bajnokot faragott Mary Lou Rettonból.

Mary Lou az intenzíven és lélegeztetésre szorul

Rettonnál a tüdőgyulladás egy nagyon ritka formáját diagnosztizálták, és már több mint egy hete egy meg nem nevezett kórház intenzív osztályán fekszik – írta meg a Guardian

„Nem képes önállóan lélegezni"

– közölte 26 éves lánya, McKenna Kelley egy kedd délután közzétett Instagram-sztoriban.  „A személyisége és a magánélete iránti tiszteletből nem fogok minden részletet nyilvánosságra hozni" – írta Kelley, aki Retton négy lánya közül az egyik legsikeresebb volt tornászként, és korábban a Louisiana Állami Egyetem tornásza is volt, bár messze elmaradt édesanyja eredményeitől. 

A legmeglepőbb bejegyzés azonban ez volt: 

Azt azonban nyilvánosságra hozom, nincs biztosítva".

Már pedig az Egyesült Államokban egy elhúzódó kórházi intenzív ellátás, egészségbiztosítás nélkül bizony vagyonokba kerülhet. Így Retton lánya kendőzetlenül két dolgot kért a követőktől

arra kérünk titeket, hogy ha bármilyen módon tudnátok segíteni, akkor 1) imádkozzatok! és 2) ha tudtok, segítsetek a kórházi számlák finanszírozásában".

Sokakat meglephet, hogy Retton ilyen kiszolgáltatott helyzetbe került, hiszen egy friss, 2023. szeptemberi elemzés szerint Retton, noha az amatőr időkben lett nagy sztár,

jelenleg nagyjából kétmillió dolláros vagyonnal rendelkezik.

Az egykori Ronald Reagen-kormányzat feltétlen támogatójaként ismert tornász a legelső női sportoló volt az USA-ban, aki rákerülhetett a híres „Wheaties-box”-ra, vagyis Amerika kedvenc reggelijének számító zabpelyhes doboz hátuljára, ahová az ország leghíresebb sportolóinak arcképe került vaskos dollár százezrekért, vagy milliókért. Bevételei azóta is elsősorban tornászkarrierjéből, tornász szakkommentátori munkájából, motivációs előadásaiból, valamint különböző reklámokból és televíziós szerepléseiből származnak.

51221670
Mary Lou Retton (2.-R) és Kerri Strug (C) olimpiai aranyérmes tornászok tisztelegnek, miközben a republikánus nemzeti kongresszuson a Madison Square Gardenben, New Yorkban, 2004. szeptember 02-án a hűségesküt szavalják. George W. Bush amerikai elnök szeptember 02-án egy főműsoridőben közvetített televíziós beszéd során hivatalosan is átveszi a párt elnökjelöltségét. Fotó: JEFF HAYNES / AFP

Tornászkarrierje után Retton aktív maradt a médiában, számos filmben és tévéműsorban szerepelt. 1997-ben beiktatták a Nemzetközi Torna Hírességek Csarnokába, és ő volt az első nő, akit 2020-ban beválasztottak a houstoni sporthírességek csarnokába. Retton tagja volt George W. Bush amerikai elnök alatt az Elnöki Testnevelési és Sporttanácsnak is. 

 

A nyitóképen: Mary Lou Retton egyéni összetettben olimpiai bajnoki címet szerzett 1984-ben, Los Angelesben. Ma az intenzív osztályon fekszik és lélegeztetésre szorul. Photo by EPU / AFP)

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko-jobbos
2023. október 12. 07:55
Ha nincs biztosítva, akkor lekapcsolják a gépről. Nincs ingyen ebéd ebben a fantasztikusan intelligens, fejlett országban. Pedig láttam a filmeken, hogy milyen jó hely. Pl. egy tankkal lelőttek 500 feléjük puskával rohamozó német katonát. Meg megírták azt a számot, hogy We Didn't Start the Fire. Meg laboratóriumban nyomozzák a fondorlatos csúnya bűnözőket. Úgyhogy a legjobb, ha a gyerekeink kivándorolnak ebbe a földi paradicsomba. Ha már úgyis őket nézik éjjel-nappal.
llnnhegyi
2023. október 12. 05:37
Ne imádkozz, köss biztosítást!
Novicsok-5
2023. október 12. 04:54
A kiváló amerikai egészségügy. Istennek hála, hogy nem amerikainak születtünk.
robipecs-uj
2023. október 12. 00:03
nempolitizalok-0 2023. október 11. 22:01 Na ez olyasmi, mint amikor a művésznő/ úr aktív korában éveken át hülyére keresi magát, aztán nyugdíjban Orbánozik, mert aktív korában a minimumot vallotta be. ----- Nem ez olyasmi, hogy amerikaban loszart sem kap aki bajnok ledz, söt ök fizetnek azért, hogy sportolhassanak. De nem csak ott, a környező országaiban sincs ingyen ebéd a sportolóknak, ezért is nincs román, szlovák, stb olimpiai bajnok csak elvétve. Nem beszélve a rengeteg sok egyesületrol, sportvezetorol akiket tartunk. És nalunk ingyen van a sportorvos is, máshol meg a sportolók extra kockázatú biztosítást kell kössenek vagy fizetik a teljes összeget. Meg kiemelt fizut is kapnak ugye. Közben meg pl Ausztriában a noi kosár bajnok csapat is nemcsak amatőr, de ők fizetik minden költséguket. ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!