Szoboszlai büntetőt harcolt ki – a Liverpool 2-2-es döntetlent játszott a Brighton otthonában

2023. október 08. 14:20

Szoboszlai Dominik a 8. angol bajnoki mérkőzésén is bizalmat kapott Jürgen Klopptól, és ezúttal is végig a pályán volt.

2023. október 08. 14:20
SZOBOSZLAI Dominik

VÉGEREDMÉNY: 2-2

90+2. perc: Szalah nekiront két védőnek, fennakad rajtuk, kisvártatva laposan gurít középre, ott csak brightoni védők vannak.

4 perc a jelzett ráadás.

88. perc: Egy liverpooli villanás: Luis Diaz csavar jócskán a kapu fölé a tizenhatos bal sarkától. Ansu Fati is érkezik a Brightonba.

84. perc: HIHETETLEN HELYZETET HIBÁZ EL A BRIGHTON! Adingra jobbról visszagurított labdáját Joao Pedro senkitől sem zavartatva, 8 méterről, a kapunak szemben fölé belsőzi. 

82. perc: Újabb Brighton szabadrúgás, szinte ugyanonnan. Gross belelövi az egyszemélyes sorfalba, Szalahba. Alexander-Arnold lejön, Gomez áll be a Liverpoolba.

78. perc: EGYENLÍT A BRIGHTON! March balról belőtt szabadrúgása után bepattant a berobbanó LEWIS DUNK-ról a labda a kapu jobb oldalába: 2-2

77. perc: Andingra keverget a jobb oldalon, beadása a túlsó odalon megy ki bedobásra. Marad a Brighton a Liverpool térfelén.

Jürgen Klopp napra pontosan 8 éve vette át a Liverpool irányítását (2015.10.08). A német vezetőedzőt még hároméves szerződés köti a Mersey-partiakhoz. A Mainz és a Dortmund korábbi trénere bajnoki címre, Bajnokok-Ligája győzelemre és klubvilágbajnoki sikerre vezette Mohamed Szalahékat. Az összesített mérlege: 441 mérkőzésen 273 győzelem, 90 döntetlen és 78 vereség. 

73. perc: Jürgen Klopp reagál, Matip helyére Konatét küldi be a jubiláló német tréner.

70. perc: Brighton esély: Mitoma lő balról középre, a becsúszó Matip veszélyezteti a japán lábát, a labda van Dijk térdéről a kezére pattan, nincs 11-es egyikért sem.

68. perc: Újabb remek Szoboszlai-passz: balra tlal a felfutó Luis Diaznak, aki a büntetőterületen belülre érve, ballal a rövid sarok mellé lő.

65. perc: Gravenberch fordul be, de gyenge gurítását könnyedén fogja a brightoni kapus, Verbruggen.

63. perc: És még egy hazai csere. A sérülést szenvedő Igor Julio helyén van Hecke folytatja.

A Liverpool játékoskeretének több mint duplája a Brightonénak (830 millió euró – 376 millió euró). Alexis Mac Allister éppen a Brightontól (98 meccs/16 gól) igazolták le a nyáron a „Vörösök” 42 millió euróért. (A Pool helyett az utolsó pillanatban a Chelsea-t választó Moises Caicedo 116 millió euróért „kelt el”.) Korábban fordított utat járt be a két klub között a most sérüléssel bajlódó James Milner és Adam Lallana.

60. perc: Az első hazai csere, Danny Wellbeck váltja Fergusont a Brightonban. A korábbi MU-játékos az eddigi 14 bajnoki idénye mindegyikében szerzett gólt.

53. perc: Forintos labda Szoboszlaitól. Szépen megy el a 22 éves magyar a jobb oldalon, futtából keresztbe passzol, Gravenberch kihagyja a kihagyhatatlant, három méterről a lécre belsőz az üres kapu helyett!!! 

51. perc: Újabb hazai próbálkozás. Ferguson estében 17 méterről jócskán a bal felső sarok mellé lő.

49. perc: Óriásit véd Alisson, közel volt a Brighton egyenlítése. adinga futja le a teljes liverpooli védelmet, a balról befelé tör, elfekteti Robertson, 8 méterről lő, de a brazil kapus reflex-szel belenyúl. 

Cserél a Liverpool, Elliottot Ryan Gravenberch váltja. a holland gólt lőtt a hétközi EL-mérkőzésen, a Bayern Münchentől érkezett.

Egy kis statisztika: 

Háromszor győzött hátrányból fordítva az idei bajnokságban a Liverpool, itt jöhet a negyedik.

54%-ban a Liverpoolnál volt a labda, a Brighton többször próbálkozott gólszerzéssel (8-6) és szögletekben is vezet (5-1).

3 perc volt a ráadás, a félidőben: 2-1-re vezet a vendégcsapat.

45+1. perc: GÓL!!! Szalahnak megtetszett a Brighton kapujának jobb sarka, bár a kapus érzi az irányt, nem érheti el a jól helyezett büntetőt: 1-2. Már a Liverpool vezet!

43. perc: Büntetőt harcol ki Szoboszlai Dominik!!!! Labdát szerez a magyar középpályás, visszakapja Nuneztől, majd ziccerben lerántja Gross. A VAR-ellenőrzés után jöhet a 11-es, de hol a piros lap?

40. perc: EGYENLÍT A LIVERPOOL! Szoboszlaitól indul az akció, Diaz, majd Nunez a labda útja, az uruguayi balra gurít, Elliott elengedi, MO SZALAH 13 méterről ballal, laposan a jobb alsó sarokba helyez: 1-1

38. perc: Újabb eladott labda a Liverpooltól, 22 méterről végezhet el szabadrúgást a Brighton. Dunk a sorfalba lő, Adingra jobbról a háló tetejére emel, beadásnak szánta.

36. perc: Kezd észbe kapni Jürgen Klopp csapata, de helyzetig egyelőre nem jutnak Szalahék.

31. perc: Újabb hazai lehetőség. Baleba lő a tizenhatoson kívülről, visszahúzza, de célt téveszt. Alisson biztosított a Liverpool kapujában.

27. perc: Brightoni szöglet. És jöhet egy újabb, mert Alexander-Arnold kifejelte a labdát.

24. perc: Szalah kap labdát a tizenhatos jobb oldali csücskénél, habozás nélkül kapura csavar, de jócskán eltéveszti a hosszú sarkot. Közben többen várták középen, hogy passzoljon az egyiptomi...

20. perc: Most Szoboszlaiék labdázgatnak, de csak a saját térfelükön. És kapnak egy potyagólt! Mac Allister elalszik, van Dijk lapos passzára lecsap az elefántcsonparti ADINGRA, és 25 méterről a bal alsó sarokba gurít. A kint helyezkedő kapus, Alisson vetődik, de nincs esélye, hogy hárítson: 1-0

18. perc: Joao Pedro melléről pattan a liverpooli alapvonalon túlra a labda, kirúgás. A Brighton újabb beadása is jobbról, Alexander-Arnold oldaláról érkezett.

A német Lipcsétől érkezett Szoboszlai Dominik a maga 70 millió eurójával (27,1 milliárd forint) a Liverpool FC legdrágább nyári szerzeménye, a klub 1982 óta íródó teljes történetében mindössze két játékosért fizetett többet. A magyar válogatott 22 éves csapatkapitánya egyből alapember lett: 

az első hét bajnoki mérkőzését kivétel nélkül végig játszotta, egy gólt szerzett. 

Két Európa Liga-mérkőzésen és egy Ligakupa-találkozón állt be csereként, a Leicester City ellen óriási bombagólt szerzett. Marco Rossi, a agyar nemzeti együttes szövetségi kapitánya a minap azt mondta, akkor válik majd igazi topjátékossá Szoboszlai, ha közelebb játszhat az ellenfél kapujához, és több gólt szerez, gólpasszt ad.  

15. perc: Teljesen kiegyenlített a mérkőzés. Most a hazaiak adogatnak türelmesen.

12. perc: A saját tizenhatosánál veszít labdát a Liverpool, szerencséjére van Dijk jó helyezkedéssel lefüleli a lapos beadást.

10. perc: Szalah próbálja meg kiugratni a csatár-pozícióban felfutó Robertsont, aki azonban nem tud befutni a védője mögé.

6. perc: Kijön a szorításból a Liverpool. Diazt lökik fel a bal szélen, szabadrúgás. Éles szögből kapura tűzi Alexander-Arnold, bele a sorfalba. Szoboszlai talán okosabb, technikásabb megoldást választott volna...

4. perc: Brighton szöglet balról. Majd tűzijáték a Pool kapuja előtt, Ferguson és March lövése is lepattan. Az újabb sarokrúgás után Joao Pedro 7 méteres lövése mellé megy.

2. perc: Hátul járatják a labdát van Dijkék. Nem támad le a Brighton.

1. perc: A Liverpool kezdi – térdelés után – a játékot. Szoboszlai indítja útjára a labdát.

Érkeznek a csapatok a pályára, kezdődik a mérkőzés!

A forduló előtt a 4. helyen álló Liverpool FC a két hellyel és egyetlen ponttal mögötte álló Brighton & Hove Albion FC vendége az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság (Premiere League) 8. fordulójában. Az előző szezonban 3-0-ra nyert a mostani pályaválasztó. Immár Szoboszlai Dominikkel a soraiban venne elégtételt a vendégcsapat.

Előzmények:

Tekintélyt parancsoló a Brighton hazai mérlege, amelybe egyedül a West ham United elleni 1-3 rondít bele, miközben a „Sirályok” becenévre hallgató együttes saját közönsége előtt 3 győzelmet aratott: 4-1 Luton, 3-1 Newcastle, 3-1 Bournemouth. Ugyanakkor az Európa-Ligában 3-2-re nyert Brightonban az AEK Athén…

Az előző bajnoki szezon hatodik helyezettje kiesett a Ligakupából (0-1 a Chelsea ellen Londonban), és legutóbb méretes zakót kapott a Premiere League-ben: az Aston Villa 6-1-gyel küldte haza Roberto de Zerbi csapatát. Ennek is „köszönhetően” a Brighton – bár hárommal több gólt (19-et) szerzett – kétszer annyi találatot szedett be (14-et), mint a Virgil van Dijk vezette liverpooli védelem.

A két kiállítással büntetett és egy szabályos góltól jogosulatlanul, VAR-hiba miatt megfosztott Liverpool az előző körben elvesztette a veretlenségét (Tottenham – Liverpool 2-1), ráadásul Curtis Jonest 3-, Diogo Jotát 1 bajnoki mérkőzésre eltiltották. Cody Gakpo sérülés miatt nem áll Jürgen Klopp menedzser rendelkezésére.

Az összeállítások:

Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold, Matip, van Dijk, Robertson – Szoboszlai, Mac Allister, Elliott – Szalah, Núñez, Diaz. Vezetőedző: Jürgen Klopp

Két kényszerű változtatás, az eltiltottak helyén Harvey Elliott és Darvin Núñez bizonyíthat.

A csütörtöki, Royal Union Saint Gilloise ellen Európa-Liga-csoportmérkőzésen 2-0-ra nyerő kezdőtizenegy 6 helyen változott, mindössze Alisson, Alexander-Arnold, Elliott, Salah és Núñez lesz ismét a kezdő sípszótól a pályán.

Brighton: Verbruggen – Veltman, Igor dos Santos de Paulo, Dunk, Gross – March, Baleba – Adingra, Joao Pedro, Mitoma – Ferguson. Vezetőedző: Roberto de Zerbi

A 3 napja Marseillben értékes döntetlent (2-2) elérő együttesét 6 helyen alakította át a 44 éves olasz szakember.

A közelmúlt kísért:

Az előző szezonban igazi mumusa volt a Brighton a Liverpoolnak, amely összességében 12-ből 7-szer legyőzte a 2017-től élvonalban szereplő riválisát. Íme a legutóbbi eredmények!

2022.10.01. (bajnoki): Liverpool-Brighton 3-3 (a vendégeknél Trossard triplázott)

2023.01.14 (bajnoki): Brighton-Liverpool 3-0 (Solly March 2, Wellbeck)

2023.01.29.(FA Kupa, 4. forduló): Brighton-Liverpool 2-1

Apai jótanács és várakozás:

„Előbb-utóbb oda fogják engedni a szabadrúgásokhoz, már volt is rá példa. Hátrább játszik a korábban megszokottnál, de második hullámban fel tud érni a kapu elé bőven. Valamiért ő inkább a gólpasszt preferálta, és adta. Minden egyes mérkőzés előtt könyörgök neki, hogy lőjön már kapura!” – Szoboszlai Zsolt, Dominik édesapja nyilatkozta ezt a mérkőzést Magyarországon közvetítő Match4 csatornának.

Nyitókép: MTI/AP/Jon Super

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ekeke1
2023. október 09. 16:26
Azért ez durva: https://www.liverpoolecho.co.uk/sport/football/football-news/liverpool-shirt-names-salah-szoboszlai-27746335 A Liverpool mezeladásokat Szoboszlai vezeti és nem Salah...
Zokni
2023. október 08. 21:19
“Van olyan, amiről nem Orbán jut eszedbe??? A pináról is ?” - írja Kúvár Bund. Nem tud olvasni? Orbán az ostoba kijelentésével kiadta a térdelés megítéléséhez a kötelező irányt. (Amiről írtam, hogy totális szereptévesztésben van.) Már sejtem, hogy persze Maga nem is hallott arról, hogy Orbán kézivezérléssel “kormányoz”, a legérdektelen ügyekbe (pl. a sport.) is belemászva. Amúgy a kérdésére: a pináról nem. A faszról, - viszont igen.
akkor ki
2023. október 08. 20:42
Gravenberch. Na az tud. Szinte gólvonalról telibe találni a kapufát, hát tud a srác. Baj, hogy itt úszott el 2 pont és Dominik gólpassza! Eddig sem szerettem a hollandokat, de ezután, hát!?
zakar zoltán béla
2023. október 08. 19:02
A bíró pedig megverte az MTK-t !!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!