A Liverpool egykori sztárja szerint Arne Slot tökéletesen passzol a klubhoz

2024. április 26. 21:55

Dirk Kuyt szerint a holland szakember pont azt a stílust játszatja csapataival, amit a klub szurkolói látni szeretnének az Anfielden.

2024. április 26. 21:55
Liverpool Legends' midfielder Steven Gerrard (R) and Liverpool Legends' striker Dirk Kuyt applauds the fans following during the Legends football match between Liverpool Legends and Ajax Legends at Anfield in Liverpool, north-west England on March 23, 2024. (Photo by Oli SCARFF / AFP)

Nyitókép: Dirk Kuyt (b) és Steven Gerrard (j) a Liverpool FC egykori labdarúgói a klub legendáinak jótékonysági meccsén, Oli Scarff / AFP

A Liverpool és a holland válogatott egykori támadója, Dirk Kuyt is elmondta a véleményét arról, hogy honfitársa, Arne Slot megfelelő jelölt lenne-e volt klubja edzői tisztségére – számolt be a The Athletic. Slot, aki jelenleg a holland Feyenoord térnere, csütörtökön jelentette be, hogy igent mondott a Liverpool megkeresésére és már csak a klubok megegyezésén múlik a szerződéskötés.

Ezt is ajánljuk a témában

Kuyt szavai azért is mérvadók, mert épp a Feyenoordtól igazol a Liverpoolhoz, majd karrierje végén levezetésként visszatért, tehát mindkét klubot jól ismeri, és a jelenleg edzői pályája kezdetén álló egykori játékos a közelmúltban egy hétig a színfalak mögött tanulmányozhatta Slot munkáját. A jelenleg a belga másodosztályú Beerschot edzőjeként dolgozó holland James Pearce-szel beszélve elmondta, mit tanult Slottól, és miért gondolja, hogy a Feyenoord menedzsere elég jó ahhoz, hogy Jürgen Klopp utódja legyen.

„A Feyenoord az én csapatom. A fiam az ottani akadémián játszik, így időnként találkozom Arne-val. Tavaly nagyjából ilyenkor adott lehetőséget, hogy vele töltsek egy hetet, így meg tudtam nézni, hogyan végzi a munkáját. Lenyűgöző élmény volt. Ő olyan menedzser, aki szeret segíteni a hozzám hasonló fiatalabb edzőknek, és sokat elárul a személyiségéről, hogy edzőként hajlandó nyíltan megosztani gondolatait és elképzeléseit” – fogalmazott. 

Kuyt szerint Slot rajong a labdarúgásért, és a hét minden napján, 24 órában a futballra gondol. 

„Ez a szenvedély egyszerűen sugárzik belőle, amikor erről beszél. Folyamatosan tanulmányozza a többi csapatot, és azon agyal, hogyan fejlődhet és javulhat az ő együttese”

 – mondja az egykori Liverpool játékos.

Szerinte Slot nagyon képzett taktikai szempontból, és saját vízióval rendelkezik a futballról, megvan a saját stílusa. „Manapság állandóan valakihez hasonlítgatják az edzőket. Jürgen Klopp, Jose Mourinho vagy Pep Guardiola féle stílusban gondolkodik? A válasz, hogy a Slotnak megvan a maga stílusa. Nem másol senkit. Pontosan tudja, mit akar, és hisz benne. Vonzó, támadó futballt. Szeret agresszíven védekezni, nagy intenzitással, az ellenfél térfelén játszni, de a maga módján. Az alapelveket tekintve sokban hasonlít, mégis különbözik Klopptól.”

Az egykori holland válogatott csatár szerint Arne Slot nagyon jól kommunikál, és jól tud bánni az emberekkel. Képes rávenni a játékosokat, hogy higgyenek abban, amiben ő hisz.

 Labdarúgói mindannyian nagy szeretettel beszélnek róla. Nagyon szeretik, ahogyan megszervezi az edzéseket, és ahogyan megvalósítja az ötleteit. Dirk Kuyt hozzátette, „Az elmúlt években a Feyenoordot nézve, egyértelműen meglátszik a keze nyoma a csapaton, látszik, hogy milyen játékot akar velük játszani. Mindenki elfogadta az elképzeléseit. A legjobbat hozza ki az emberekből”

Ezt is ajánljuk a témában

Emlékeztetett, hogy miután Slot 2021-ben megérkezett az AZ Alkmaartól, nem volt könnyű dolga, mivel többen megkérdőjelezték, hogy ő a megfelelő ember, mondván, korábban nem edzett holland élvonalbeli csapatot. Slot Feyenoordja azonban a harmadik helyen végzett, és bejutott az Európa Liga döntőjébe.

 A második szezonja előtt sok kulcsjátékost veszített el, gyakorlatilag új csapatot kellett építenie mégis bajnok lett az Ajaxot és a PSV-t megelőzve. 

Kuyt maga is meglepődött, hogy a Liverpool Slot ot szeretné szerződtetni, de úgy érzi ennek igenis van értelme. Amennyiben létrejön az egyezség, úgy véli, a Liverpool nagyon jól dönt. Szerinte honfitársa készen áll, hogy megtegye a következő lépést a karrierjében. „A kétkedők azt mondják majd, hogy ›de hiszen Arne Slot még soha nem edzett külföldi csapatot‹, azonban tudjuk, hogy Jürgen sem edzősködött hazáján kívül, mielőtt Liverpoolba került, és mégis milyen sikeresnek bizonyult!” – jegyezte meg. 

Bár szerinte Feyenoordot nem lehet összehasonlítani a Liverpoollal, de Slot hozzászokott a nyomáshoz és a magas elvárásokhoz.

 Úgy látja, amikor a holland trénernek nehéz helyzetekkel kellett szembenéznie, amikor nem jöttek az eredmények, amikor a média nehéz kérdéseivel szembesült, mindig kézben tartotta dolgokat, és ragaszkodott elveihez és elképzeléseihez.

Kuyt felidézte, hogy Arne Slotnak korábban is voltak ajánlatai Premier League-ben játszó kluboktól, de nem érezte úgy, hogy passzolnának az elképzelései ezeknek az egyesületknek a terveihez. Várta a megfelelő ajánlatot. Szerinte Slot nem menne sehova, ha nem hisz az adott projektben.  

„Amennyiben igent mond valakinek, az azért van, mert meg van győződve arról, hogy nagyszerű dolgokat tud véghez vinni abban a pozícióban, amelyet elvállal. Arne az a típus, aki nemet mond bármelyik nagy klubnak, ha kétségei támadnak”

 – tette hozzá.

 Úgy véli, nem könnyű Jürgen Klopp nyomdokaiba lépni nem könnyű, de Slot, aki határozott és telve van önbizalommal megoldja majd a maga módján a feladatot, és mindent bele fog adni a klub sikeréért. 

„Az ő játékstílusa pontosan az, amit a Liverpool-szurkolók szívesen látnak az Anfielden. A médiával is jóban van, mert nagyon világosa és egyértelműen kommunikál. Mivel a Feyenoordnak sok külföldi játékosa van, a találkozóit angolul bonyolítja le, így nem lesz gond a nyelvvel sem. A Feyenoordnál szeretik a szurkolók. Nem akarják elveszíteni, és szomorú lesz látni a távozását – de az én szemszögemből, ha valahova, örülök, hogyha Liverpoolba megy. Ő nemcsak nagyon jó menedzser, hanem nagyon jó ember is” – zárta az interjút az egykori labdarúgó. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!