Egyre közelebb a kiélezett végjáték – Szoboszlaiék Klopp tökéletes búcsújáért dolgoznak

2024. április 02. 08:51

Az elmúlt évtized legizgalmasabb hármas versenyfutása és Premier League-hajrája következik.

2024. április 02. 08:51
Liverpool v West Ham United - Premier League - Anfield

Fotó: Peter Byrne/PA Images

Ahogy arról már beszámoltunk, Angliában újabb fordulat történt a húsvéti hétvégén: a Liverpool győzött hazai pályán a Brighton ellen, míg két riválisa, a Manchester City és az Arsenal döntetlent játszott egymással, így a Vörösök visszaálltak a Premier League élére.

Nem vitás, régen látott izgalmakra van kilátás a hajrában: még kilenc forduló van hátra az idei bajnokságból, és egy évtizede nem történt hasonló, hogy három együttes is reális harcban legyen a bajnoki címért – jelenleg a 67 pontos Liverpool vezeti a tabellát, Szoboszlai Dominikékat két pont hátránnyal követi az Arsenal és hárommal a címvédő Manchester City.

Ezt is ajánljuk a témában

Mint ismert, Klopp búcsúszezonjában kifejezetten jól szerepel a Liverpool, Szoboszlaiék a Ligakupát már behúzták, 9 fordulóval a zárás előtt vezetik a bajnokságot, az Európa-ligában pedig készülhetnek az olasz Atalanta elleni negyeddöntőre.

A játékosok már télen elkezdtek fogadkozni, hogy búcsúzásképpen minden lehetséges trófeát meg akarnak nyerni a távozó Kloppnak.

Egyedül az FA-kupától való búcsú okozhat keserű szájízt a klubnál, miután épp az ősi rivális, Manchester Uniteddel szemben estek ki egy sokáig emlékezetes, hosszabbításba torkolló mérkőzésen.

Régen látott izgalmak

Jól látható, az Arsenal, a Liverpool és a Manchester City jelenlegi formája lélegzetelállító. Mindhárman állnak még a nemzetközi kupában is, a bajnoki tabella mellett pedig a teljesítményadatok is azt mutatják, hogy Mikel Arteta, Jürgen Klopp és Pep Guardiola olyan csapatokat irányítanak, amelyek egy teljesen saját világban élnek.

A manapság divatos szakkifejezés, a várható lőtt és kapott gólok különbségét kifejező mutató (xGD) csak ennél a három együttesnél nagyobb meccsenként, mint 1,0. Sorrendben az Arsenal (+1.4), a Manchester City (+1.1) és a Liverpool (+1.0) – az Aston Villa áll a következő helyen +0.5-tel. A Villa az 1990-es évek vége óta a legjobb élvonalbeli helyezésére hajt, de még így is fél góllal marad el a Liverpool mögött az xGD-t illetően.

A dobogósok és a liga többi tagja között hatalmas a szakadék, a három legjobb között viszont csak árnyalatnyi a különbség – ez az, ami a Premier League történetének egyik legizgalmasabb bajnoki versenyévé teheti az idei hajrát.

A szezon ilyen késői szakaszában tehát meglehetősen ritka, hogy három rivális is ringben van a bajnoki címért, a nagy kérdés, hogy meddig marad ilyen szoros a versenyfutás? Nem valószínű, hogy az utolsó fordulóig ilyen kiélezett lesz az állás a három csapat között – eddig legalábbis a sorozat 1992 óta íródó újkori történetében nem volt egyetlen olyan Premier League-szezon sem, amikor az utolsó fordulóban még három csapat is megszerezhette volna a bajnoki címet.

Ezt is ajánljuk a témában

Kiélezett küzdelem vár Szoboszlaira

Újra a klubfutball kerül fókuszba, a válogatott szünet után ráfordulnak a csapatok a bajnokságok hajráira: Angliában régen volt ennyire kiélezett a küzdelem.

A számok mindenesetre azt mutatják, hogy az Arsenal előtt áll legrögösebb út a bajnoki címig, a két riválisára papíron talán könnyebb feladatok várnak, bár a Premier League-ben ilyet dőreség lenne kijelenteni. Annak mindenesetre örülhetünk, hogy ilyen izgalmas bajnokságot izgulhatunk végig, ráadásul a listavezetőnél büszkék lehetünk egy magyar főszereplőre, mert az nem vitás, a válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik kulcsjátékos klubja középpályáján.

A 2023-24-es Premier League-szezon hajrájának a sorsolása a dobogósok számára:
 Arsenal                                              Liverpool                                     Manchester City
Luton (h)                                             Sheffield (h)                                          Aston Villa (h)
Brighton (i)                                        Man. United (i)                                  Crystal Palace (i)
Aston Villa (h)                                 Crystal Palace (h)                                      Luton (h)
Wolves (i)                                             Fulham (i)                                             Tottenham (i)
Chelsea (h)                                           Everton (i)                                              Brighton (i)
Tottenham (i)                                     West Ham (i)                                        Nottingham (i)
Bournemouth (h)                              Tottenham (h)                                         Wolves (h)
Man. United (i)                                  Aston Villa (i)                                          Fulham (i)
Everton (h)                                            Wolves (h)                                           West Ham (h) 

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:51
🍓 ️ ­A­­ ­d­ö­­g­­ö­­s­ ­l­­­á­­­n­­­y­o­­­k­­­ ­­­v­á­­r­n­­a­­k­­­ ­­r­­­á­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­.­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
llnnhegyi
2024. április 02. 10:36
A FA kupa elúszott. Vigyázni kell jobban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!