Sporthoz méltó sportújságírást!

2024. április 17. 14:58

Több évtizednyi együtt dagonyázás után elérkeztünk ahhoz a váratlan helyzethez, amikor a focink állva hagyta a sportújságírásunkat.

2024. április 17. 14:58
Vésey Kovács László
Vésey Kovács László
Pesti Srácok

„Ha lenyűgözően fejlődik a válogatott focink (a klubfutballunk felelősei még nem szánták rá magukat, hogy elkezdjenek dolgozni), akkor az újságírótól és a szurkolótól is elvárható, hogy kapja össze magát, és vegye fel az iramot. Több évtizednyi kéz a kézben hanyatlás és felelősségérzet nélkül együtt dagonyázás után elérkeztünk ahhoz a váratlan helyzethez, amikor a focink állva hagyta a sportújságírásunkat. Évtizedeken át hangoztathatták a futballedzőink és játékosaink következmények nélkül, hogy a labda gömbölyű és bármi megtörténhet, hogy az első gól megzavart minket (akár kaptuk, akár lőttük), hogy fejben elfáradtunk, hogy tanulni kell a hibákból, hogy sportemberek vagyunk és talpra kell állni, hogy ezt a meccset el kell felejteni és menni kell tovább, és nem szóltak rájuk az újságírók, hogy elég a mellébeszélésből.

A hollandok elleni 8:1 utójátékaként nemcsak Szalai Ádámnak, hanem ifj. Knézy Jenőnek is volt egy emlékezetes megszólalása, amikor az Andorra elleni meccs félidejében végighallgatta Csank János bölcsességeit, aztán már ment a második félidő, ő pedig nem szólalt meg, csak az hallatszott a mikrofonban, ahogy nyeli vissza az indulatot, de aztán szerencsére kitört belőle: a sportújságírónak nemcsak a sikereken lelkesedés és a kudarcokon szomorkodás a feladata – ezekre a szurkoló önmagától is képes.

Az ő dolga, hogy részletesen belekérdezzen, miért történt a siker és miért történt a kudarc, és ne engedje, hogy a sport körül tébláboló kóklerek, a sport pénzcsapjain csüngő simliskedők meghülyítsék a közvéleményt a hiteltelen szövegelésükkel. És főleg nem a nyilvános egóhizlalás a dolga, mondjuk Milák Kristóf kóstolgatásával, amiért nem állt meg interjúzni a vegyeszónában, vagy akár tiszteletlenül be is mutatott a méltóságos sportújságíróknak, akik pedig nagyon szerették volna megkérdezni tőle az országos bajnokságon elért győzelmei után, hogy milyen érzések kavarognak most benne, illetve hova tűnt el az elmúlt hónapokban. Ugyanez a Milák ugyanakkor hosszasan osztogatta az autogramokat a gyerekeknek ugyanott, tehát úgy tűnik, nem mindenkivel van problémája. Megkérdezik-e a sportújságírók a másik felet, hogy ugyan, mondja már el, de úgy tényleg őszintén, porhintés nélkül, miért lépett le Milák majd’ egy évre?”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lefty67
2024. április 17. 20:04
Én már rég nem nézem/hallgatom a meccsek elő/utójátékát! Így nem kell meghallgatom a "mit éreztél amikor berúgtad"- jellegű hülye kérdéseket!
Kétes
2024. április 17. 16:37
Vésey Kovács szeret okosnak mutatkozni. Mit szeretett volna hallani? Nagyelemzést? Arra ott vannak a szakértők, akik egy idő után szintén unalmassá válnak. Vésey Kovácsnak annyi témában kell írnia (és ír is), hogy annyi témához természetesen nem érthet. Ez nem bűn, de mégcsak nem is hiba! Vasárnap este a kézis lányok győzelme után én speciel nem voltam kíváncsi, a szakmai finomságokra. Jó volt örülni! Ehhez pont jó és elég is volt a riporter. Mi több Elek Gábor sem elemzett, hanem örült! A gond olyankor van, ha egy alulképzett riporter a pálya széléről okoskodni kezd. Úgy mint Vésey Kovács a tv képernyője mellett! Bocs!
Dixtroy
2024. április 17. 15:15
Olyan, mintha a válogatottunk függetlenül kelt volna ki a magyar szürke klubéletből. Egyszercsak kipattant a fejéből, mint Pallasz Athéné Zeuszéból és egyáltalán nem hasonlít erkölcstelen "nemzőjére".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!