Eljött, amire sokan vártak: megreformálják a VAR-t!

2024. május 21. 15:15

Pierluigi Collina is áldását adta az újításra.

2024. május 21. 15:15
VAR-RENDSZER
Vámos Tamás

Nyitókép, fotó: mlsz.hu

***

Ahogy szokás, az újfajta rendszert először utánpótlás tornákon tesztelték a FIFA Szabályalkotó Testülete, az IFAB szakemberei. 

A bevezetésre váró, modernizált VAR-rendszer a teniszben már megszokott challenge-rendszerre épül. 

Azaz: a szakvezetőknek két lehetőségük van arra, hogy felülvizsgáljanak egy-egy általuk vitatott esetet, és ha bebizonyosodik az igazuk, megtarthatják a challenge-dzset, ellenkező esetben viszont elveszítik azt.

COLLINA Pierluigi;
A FIFA JB elnöke, Pierluigi Collina annak idején csak a szemének hitt! Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

A korábbi sztárbíró, a FIFA JB jelenlegi elnöke, Pierluigi Collina természetesen el is magyarázta az új rendszer működését:

„A szakvezetők ujjaik levegőben pörgetésével jelezhetik, hogy egy-egy szituáció során felülvizsgálatot kérnek, 

ám erre a játékosoknak is lehetőségük lesz – természetesen a szakmai stáb közvetítésével!”

Érdekesség: az újfajta videóbíró-rendszert két változatban is tesztelték. Akad egy olcsóbb, és egy drágább, hétkamerás, automata technológia is, ám a protokoll ugyanaz marad: csak a góloknál, a büntetőknél, a kiállítások valamint a téves azonosítások esetében kérhető felülvizsgálat.

Az olcsóbb változat bevezetésével a FIFA nem titkolt célja, hogy a világon még inkább elterjedjen a VAR-rendszer, pontosan azért, hogy minél igazságosabb körülmények között, a játékvezetői tévedéseket a minimálisra csökkentve alakuljon ki egy-egy mérkőzés végeredménye!

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lefty67
2024. május 21. 19:12
VAR: drága játék, gazdag csapatok hisztis szurkolóinak! Igazságos eredmény a sportban??? Mindig a gazdagabb, szimpatikusabb, nagyobb szurkolótáborral rendelkező klub nyerjen? A helyszíni szurkolás, az önfeledt gólöröm halála a VAR!
mcroby
2024. május 21. 18:44
A tiszta játékidőt mikor vezetik be? Nagy beruházást sem igényelne.
bunko-jobbos
2024. május 21. 17:34
Ez egy elég jó ötlet. Majd meglátjuk a nagypofájú reklamálókat (minden oldalon és a pálya minden részén is), hogy erre mit lépnek. Ha annyira biztosak benne, akkor pörgessenek, ha meg túl sokszor teszik, akkor bukhatják a 2 lehetőséget, és esetleg tényleg fontos helyzetekben meg már nem lesz nekik. Dilemma. :-)
Búvár Kund
2024. május 21. 16:42
De akkor most a bíró sem kérheti? Csak akkor, ha az edzök kérik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!