Balavány valamit nagyon nem ért

2011. március 20. 10:44

Egy keresztény portál szerkesztője mutat tökéletes tájékozatlanságot és/vagy érdektelenséget.

2011. március 20. 10:44

„Érdemes lenne néhány alapkérdésen legalább futólag elgondolkodnunk, mielőtt klaviatúrát ragadunk, és hetet-havat összeírunk egyházról, alkotmányozásról, Orbán Viktorról. Különösen ha keresztény portált szerkesztünk.

Balavány György, keresztény testvérportálunk, a Mindennapi.hu főszerkesztője egyrészt utálja a keresztény értékrendet - hiszen, mint írja, a kereszténység nem értékrend, hanem személyes közösség Jézussal -, másrészt súlyosan kifogásolja, hogy - úgymond - keresztény kurzus formálódik, az állam becsempészi az alkotmányba a kereszténységet, továbbá előnyben részesíti az úgynevezett történelmi egyházakat; vajon milyen alapon.

Olvasom ezeket a szövegeket, és erősödik bennem az érzés, hogy Balavány néhány dolgot alapvetően nem ért. Mintha bizonyos szempontokkal és megfontolásokkal soha életében nem találkozott volna. Ezzel persze nincs egyedül - ami természetes; az egyháznak, a kereszténységnek sok bírálója van a »haladó« világban. Az már szokatlanabb, hogy egy keresztény portál szerkesztője mutat tökéletes tájékozatlanságot és/vagy érdektelenséget olyan gondolatokkal kapcsolatban, amelyek pedig az utóbbi néhány száz évben azért elég határozottan jelen vannak (ha nem is uralkodó módon, sajnos) a közgondolkodásban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
T. Sarolta
2011. április 23. 16:52
HALLVÁN HALLOTOK - DE MEG NEM ÉRTETEK "...Az igazakat megvilágosítom. A tudósokat nem világositom meg, mert hiányzik belõlük az õszinteség. Én, az Úr, az alázatosakat és kicsinyeket keresem. Minél kisebbek vagytok, annál inkább fölétek hajol nagyságom, hogy elérjen és felemeljen benneteket. Minél kisebbek és jelentéktelenebbek vagytok, annál könnyebben tértek be Szent Szívembe, Vassula! Látod? ...." http://www.tlig.org/hu/humsg/hum228.html
Kündü
2011. március 20. 18:42
A Biblia rézben atavisztikus kánaánita ősiség, emberevés és gyermekáldozat, a szexualitás rémült megélése, paranoia és schizofrén látomások, gyilkosság és genocídium, mint isteni parancs, egy őrült, zaklatott, "VAGYOK" néven nevezett, CSAK egy kicsinyke, szegény, de BOLOND sivatagi nép "mindenhastó" és "örökkévaló" ISTENEK(!!)-je, másrészt az ember ösztönlény és természetes emberi tulajdonságokkal megáldott-megvert lény ÖNFENNTARTÁSÁRÓL, ÉLETÖSZTÖNÉRŐL, SZAPORODÁSI ÖSZTÖNÉRŐL való természetgyalázó, szívató, ÁTFESTETT HOMLOKZATÚ ősi judaista szövegek oktrojálása, régi próféciák UTÓLAGOS megfeleltetése a Messaiah életével kapcsolatban., s a Messaiah eljövetelét hirdető kicsi zsidó szekta BIRODALMIVÁ, hellenisztikussá és rómaivá tévő, CSALÓ Szt. Pál szarkeverése, míg végül Nikaia ki nem mondta - NOS, nem az "igazságot", hanem - a HATALOMNAK ÉPPEN MEGFELELÉST, s Konstantin nem habozott tovább....:(( Olvassatok Carl Gustav JUNGOT a BIBLIÁRÓL, zsidóságról és kereszténységről: s gnosztikusok, vagy pantheisták lesztek. Én ánti-Bibliánus vagyok, mert már lehetek. Már tövirül hegyire, betéve ismerem a Bibliát, a teológia-történetet és az Egyházakat...:( Balavány vallásos őrült, de NEM SZENT (!) őrült. Óvakodjatok a fajtájától.
Chanyi
2011. március 20. 15:53
Feösthy érvelése: az egyház tekintélyét még az államnak is meg kell erősítenie, mivel "az egyház nem egy lehetséges értékrendet képvisel a sokféle lehetséges értékrend közül, hanem azt a tanítást hordozza, ami az emberi személy szabadságát és méltóságát egyedül garantálja." Ezzel szemben Balaványnak van igaza: az igazságot csakis az alany "hordozhatja", aki saját maga kiküzdi, vagy próbál közeledni hozzá. Szerencsére lehetséges vele a közvetlen kapcsolat, nincs szükség közvetítőkre. A kinyilatkoztatás olyan kívülről kapott igazság, amit az alanynak lehetősége van belsővé tenni, ebben áll a méltósága, és így nyeri el a szabadságát. A szabadságot és méltóságot sose garantálhatja a kívülről kapott igazság, csak a saját belátás, ezért a kétkedés, vagyis az önálló gondolkodás kezdete éppúgy hozzátartozik.
tulipán
2011. március 20. 15:23
"Kedvenc" szófordulatom kissé belterjes közegekben a "biblikusság", tehát valami akkor OK, ha a Bibliában van vonatkozó megközelítés, elv, esetleg utasítás. Éppen ezért jogos a kérdés, sőt biblikus, hiszen számszaki szempontból tényleg ez a legrelevánsabb a témához. Viszont Szászfalvi tervezetében semmi nincs, ami bibliailag igazolható lenne. Lényegében azt mondja ki, hogy a kereszténységet KILÓRA KI LEHET mérni. Mert ha elég öreg vagy nagy akkor az automatikusan tuti frankó. Amúgy a biznisz jelleghez ne felejtsük el, hogy a pécsi püspökségnél milliárdot meghaladó elkövetési értékben nyomoznak, hiába öreg és nagy a háttérszervezet. Ezen kívül ugyanez az eset megmutatja, hogy ha visszaélés van most is el lehet járni, a meglévő törvények alapján, nem kellet külön egyházügyi törvényeskedés. Külön szomorú, hogy ezt az egyáltalán nem biblikus okoskodást egy református lelkész képviseli, akinek felekezetét hasonló módszerekkel is próbálták kiszorítani több száz éve, vagy a kommunizmusban. Egyszerűbb lett volna felköpni az égbe és aláállni. Remélem a bűnbocsánati cédulák problémaköre már tényleg felsejlik régebbről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!