Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

János vitéz és a kényszerzubbony

2012. február 20. 21:56

A Nemzeti alaptanterv 2012-es vitairatának elsősorban ideológiai üzenete van.

2012. február 20. 21:56
Varga Betti
Komment.hu

„Az új Nat nem éget fel mindent a múltból, de a hangsúlyok jelentősen átalakultak: a kulcskompetenciákról a fejlesztési területekre és a konkrét ismeretanyagra tevődtek. A műveltségterületek megmaradtak, és konkrétumokkal egészültek ki. Gyökeresnek mondható változás a kiemelt fejlesztési területek esetében tapasztalható: itt írják le azokat a feladatokat, célokat, amelyeket minden közoktatási intézményben tudatosan, több tantárgy keretében kell fejleszteni. Az új Nat legfontosabb célkitűzése, hogy a haza felelős polgárokat, hazafiakat neveljen a gyerekekből, és fontos szerepet szán a nemzeti hagyományok, a nemzeti öntudat fejlesztésének.

A megfogalmazott célok tükrözik a Fidesz-KDNP-kormány kommunikációját, a kormányzó pártok számára fontos szimbólumokat. 2007-ben a súlypontok »a demokratizmus, a humanizmus, az egyén tisztelete, a lelkiismereti szabadság, a személyiség fejlődése, az alapvető közösségek (család, nemzet, az európai nemzetek közössége, az emberiség) együttműködésének kibontakoztatása, a népek, nemzetek, nemzetiségi, etnikai csoportok és a nemek egyenlősége, a szolidaritás és a tolerancia« voltak. Most, a 2012-es vitairat »a köznevelés feladatát alapvetően a nemzeti műveltség átadásában és az egyetemes kultúra közvetítésében, a szellemi-érzelmi fogékonyság és az erkölcsi érzék elmélyítésében jelöli meg«. Aki azonban rászánja az időt, és összeveti a 2003-as, a 2007-es  és a 2012-es bevezetőt, az ideológiai frázisok kicserélésén túl forradalmi tartalmi változásokat nem fog találni. Például a legnagyobb médiakarriert befutott erkölcsi nevelés és a családi életre nevelés kérdése a korábbi két alapdokumentumban is többször előkerül, igaz, ott még nem kapott saját rangot. A Nemzeti alaptanterv 2012-es vitairatának tehát elsősorban ideológiai üzenete van: a világpolgárság helyett a hazafiság, a látszólagos szabadság helyett a látszólagos kötöttség lett hangsúlyos, meg persze ahová lehetett, odaírták a nemzeti jelzőt. (...)

Természetesen hosszan lehet vitatkozgatni arról, hogy az új Nat hatására mi lesz a pedagógiai innovációval, hogy tényleg egy kész világnézetet akarnak-e lenyomni a gyerekek torkán, vagy arról, hogy Wass Albert nélkül elég hazafias-e a tervezet. Csak éppen nem érdemes. A Nat a pedagógusok munkáját, az iskolapadban ülő diák feladatait nem befolyásolja. Ők továbbra is azon lesznek, hogy a köznevelési törvényben rögzített órakeret mellett legjobb tudásuk szerint felkészüljenek a központi középiskolai felvételire és az érettségire. Ezt mutatja a 2003-as és a 2007-es Nat papíron létező szabadsága, valamint a 2012-es Nat nemzeti minimuma és a jelenleg használt kerettantervek közti átfedések is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2012. február 21. 15:00
Ugyan kérem! Mi az, hogy "felelős emberré " válni? Minek az? A felelős ember nem költ feleslegesen, nem jár bíróságra válni, nem vásárol halomra egyforma tartalmú újságokat, nem jár MLM-bulikra, nem választ meg hülye, kapzsi képviselőket, nem eteti droggal a gyerekét, rendben tartja a környezetét, megbecsüli a munkatársait, sőt tud írni, olvasni, számolni, nem csak a gugliból szerzi be az információit. Az ilyen ember nem demokrata, levele!
Senye Péter
2012. február 21. 10:49
Munkára nevelésből következne a többi is.
peninsulavaldes
2012. február 21. 09:29
Amit leírnak az új NATban az nagyon szép, és nagyon jó. Csak ehhez a szülőket is meg kell nevelni.
tarackos
2012. február 21. 09:25
"A Nemzeti alaptanterv 2012-es vitairatának tehát elsősorban ideológiai üzenete van..." Nem az első terület ez, gondoljunk pl. a tákolmány tré preambulumára. Vagyis nesze semmi fogd meg jól, pénz nincs, helyette ideologizáljatok. 2012. Magyarország hazafiasan megújul...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!