Az azeri gyilkos, TGM, és az állam (verselemzés)

2012. szeptember 08. 12:10

TGM természetesen alaposan elítéli a kormány tettét, de cikke valójában másról szól: az állam intézményének felmagasztalásáról.

2012. szeptember 08. 12:10
LetterForce
Kapitalizmus

Az ember lélegzete is eláll, ritka az ilyen himnikus magasságokba emelkedő államszeretet, elveszett apukánk iránt való szomorkás vágyakozás hatja át e sorokat. Szerző gyermekként biztos látta apját, amint a fényesen kivilágított úton részegen bolyongott, de az államnak köszönhetően nem botlott meg. A lírai én az államnak köszöni, hogy nem butult meg, az állam az oka annak, hogy ilyen szép verseket tud ma már írni és annak is, hogy (jó) levegőt kap. Az állam az ő lélegzete, éltető eleme. Megvédi őt »bűnözéstől, balesettől, rosszulléttől, szerencsétlenségtől«, díjtalanul, mert olyan jó.

Az állam oktatja a gyerekeket. Díjtalanul, ami maga a csoda. Egyáltalán: a verset a minden történelmi tapasztalat ellenére való töretlen hit hatja át abban, hogy az állam a lírikus erős vára, üdvösségének szarva és menedéke. Erős biblikus áthallások jellemzik a költeményt, amely nagyon hasonlít egy zsoltárra. Mondanivalóját egy zsoltár szövegével úgy is visszaadhatjuk, hogy »jó az állam és örökkévaló az ő pénze«. (…)

[TGM] maradhatott volna nyugodtan az örmény esetnél, nem kellett volna az árukapcsolás. Igaz, árukapcsolás nélkül szegényebb lett volna a magyar líra.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Roxan111
2012. szeptember 08. 20:38
Ez meg mi?
celkereszt
2012. szeptember 08. 19:25
Valóban nem szeretjük a sok államot, de még azt sem próbáltuk, ha nincs állam.
kjkj945
2012. szeptember 08. 16:07
ver se lem z és?
egysegelem
2012. szeptember 08. 15:53
Ez a reagalas brutalisan gyenge volt, pedig lehetne erdemi is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!