Hitelesebb, ha az elromlott kenyérpirítódról rappelsz

2012. december 22. 14:36

A magyar hiphop mostani népszerűségéhez is az vezetett, hogy elhagytuk az álságos manírokat. Interjú.

2012. december 22. 14:36
Halott Pénz
Lángoló Gitárok

„Ezek szerint lőttek már a telepi rapkultúrának? Csak mert ha mondjuk rád vagy akár a Punnany Massifra nézek, akkor nehezen tudom elképzelni, hogy a panelházak között füvet árulnátok.

Az internetnek hála az embereket egyre több impulzus éri, ezért olyan dolgokba is bele tudnak kóstolni, amire korábban másoknak nem volt lehetősége. Régebben sokkal dominánsabb volt, hogy az emberek klisékben gondolkodtak, most pedig sokkal jellemzőbb, hogy a tartalomra és a hitelességre helyezik a hangsúlyt. A magyar hiphop mostani népszerűségéhez is ez vezetett, hogy elhagytuk ezeket az álságos manírokat. Én egy pécsi, gyerek vagyok, nem Brooklynban nőttem fel, és ezért nem is fogok olyanokról szövegelni, mint egy ottani fekete csávó, hanem az engem érő mindennapi jelenségekről. Még az is hitelesebb, ha az elromlott kenyérpirítódról rappelsz, mint arról, hogy mész a telepen a haverokkal, és ti mekkora gengszterek vagytok.

A Halott Pénz név is erre az álkeménykedésre reflektál, ha jól sejtem.

Abszolút. Ez a fajta attitűd, a nagy nyakláncos, kemény csávós rap nagyon távol áll tőlem. Vegyük példaként Tyler, The Creatort, akik nagyon imádok, és az én szemben az a gyerek egy punk. Rohadt intelligens, nagyon ügyes srác, akit állandóan basztatott a suliban a többi fekete srác, amiért Green Day-póló volt rajta. Erre ő csak annyit mondott, hogy basszátok meg, én egy ember vagyok, nem pedig fekete. Eddig senki nem mert olyanokat csinálni a Beastie Boys óta, mint ő. Sikerült kilépnie a klisékből, és óriási hatással van most az egész műfajra, egyben rám is. Fontos, hogy az emberek tudjanak azonosulni azzal, amit közölsz, teljesen mindegy, hogy azt rapben teszed vagy gitárral a kezedben. Ettől válik valami hitelessé, nem pedig a bő gatyától.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!