Nem mehettünk el egyetlen Haha-mítingre sem

2013. április 24. 10:18

Az egyetemfoglalás kommunikációjában segítettünk a HaHának. Akkor nem lehetett tudni, hogy így kinövik magukat. Okos, önálló fiatalok. Interjú.

2013. április 24. 10:18
Varró Szilvia
168 Óra

– Azért az XKK a Hallgatói Hálózat kapcsán került a címlapokra. A jobboldal rögvest megtalálta bennetek Soros György leányvállalatát.

– Nem vagyunk Soros leányvállalata. De büszke vagyok rá, hogy a Nyílt Társadalom Intézet is támogatott minket, ahogy szinte a legtöbb hazai progresszív kezdeményezést. Visszatérve a Hahára: a múlt év elején az egyetemfoglalás kommunikációjában segítettünk nekik. Akkor nem lehetett tudni, hogy így kinövik magukat. Okos, önálló fiatalok. Mennek X.-hez, ha színpad kell, Z.-hez, ha hangosítás, hozzánk, meg hogy miként kell beszélni a televízióban. De soha nem mehettünk el egyetlen Haha-mítingre sem. Nem hívtak, és ez rendben is van. Korábban valószínűleg ők se látták, hogy ez ekkora történet lesz. Én sem számítottam rá, mert szerintem a közoktatás az igazi dráma; már Hoffmann Rózsa előtt is az volt, de most végképp.

– Van még svung a diákmozgalomban?


– Csak akkor, ha sikerül újabb csoportokat bevonniuk. Akkor akár megteremthetik a szélsőjobboldali fiatalság ellensúlyát. 2006–2007-ben sokat interjúztam jobbikos fiatalokkal: akkor még súgva mondták, hova tartoznak. Aztán jött a lélektani áttörés, és két év múlva menő, vagány dolog lett jobbikosnak lenni. Kérdés, hogy ez itt megtörténik-e. Trendi lesz-e, hogy a fiatalok kezükbe veszik az életüket, elmondják a véleményüket: nem akarják, hogy a fejük fölött döntsenek. A budapesti balliberális értelmiségieket kicsit elsodorta ez a ’68-as hevület, de miután elkezdtem szisztematikusan nézni a Blikket és a bulvárt...

– ...azt látod, már Zuglóig se ér a hév.


– Így van. Szélesíteniük kellene a bázist, behozni új témákat. A diákok nagyon jól kommunikálnak, de van egy lélektani határ, amelyen nem tudnak átlépni, se új embereket megszólítani. Például a hátrányos helyzetűek sehol sincsenek, se a szakiskolások, akikből ez a rendszer csinál hülyét. Számos csoport nem érzi magáénak ezt az ügyet, és ebben nagy veszélyt látok. Az az illúzió él Budapesten, hogy valami történik. Holott nem nagyon karcoljuk még a felületet sem. Sehol nincs még a kritikus tömeg. Mindezzel együtt nyilván nekem is csillog a szemem, amikor látom a középiskolásokat, hogy a Lájksuli című új projektünkben azon gondolkoznak, milyen oktatást szeretnének, mit várnak az iskolától, vagyis kicsit öntudatosodnak. De még nagyon az elején járunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2013. április 24. 16:17
Semmi baj Szilvia, a kommunikáció is tanulható. Majd belejössz.
Caipirinha
2013. április 24. 13:43
"Akkor nem lehetett tudni, hogy így kinövik magukat. Okos, önálló fiatalok. Mennek X.-hez, ha színpad kell, Z.-hez, ha hangosítás, hozzánk, meg hogy miként kell beszélni a televízióban." Hát... az intelligencia és önállóság kidomborítására én nem pont ezeket a példákat hoztam volna...
RPG-2
2013. április 24. 12:18
Okos fiatalok? A jövő Gurmaizitái..? ha-ha
hátakkor
2013. április 24. 12:18
"Nem vagyunk Soros leányvállalata. De büszke vagyok rá, hogy a Nyílt Társadalom Intézet is támogatott minket, ahogy szinte a legtöbb hazai progresszív kezdeményezést. Visszatérve a Hahára: a múlt év elején az egyetemfoglalás kommunikációjában segítettünk nekik. " Mi a progresszív egy egyetem meg pártház foglalásban??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!