Titanic-felirat van Orbán sapkáján

2013. november 15. 09:51

Az a fő hiba, hogy a kormánynak időnként instrumentális a gondolkodása: egy-egy eszközbe szeret bele, azt tekinti megváltónak, ahelyett, hogy magát a problémát vázolná, elemezné. Interjú.

2013. november 15. 09:51
Pokorni Zoltán
Hír24

„»Be kell bizonyítanunk, hogy képesek vagyunk meghallgatni a másikat« – ezt is ön tanácsolta a kongresszuson. Kivel akar szóba állni?

A saját szakterületemen számos ellenzéki véleményét meghallgatom, megfogadom. Hogy csak az elmúlt hetekből hozzak példát: az LMP-s Ertsey Katalin javaslatára segítem a családi napközik ügyét, támogatom a szocialista Steiner Pál azon javaslatát, miszerint a magyar diákok ne csak a határon túli magyarlakta területekre menjenek tanulmányi kirándulásra, hanem Auschwitzba is.

Orbán azt mondja, nincs baja a baloldallal, ha nemzeti, csakhogy a mostani bal, szerinte, nem a magyarság érdekeit képviseli. Ha jól értem, úgy véli a kormányfő: az lenne szép világ, ha a narancsosok úgymond szociálisan érzékeny és nemzeti liberális arcaiból jönne létre az új bal, a házi ellenzék.

Sajátosan értelmezi a miniszterelnököt.

Mondták ezt önre is.

Mikor is?

A Fidesz kríziseiben kapott ön is kartácsot a pártközeli sajtójuktól. A kormánylapban 2006 májusában az arctalan Egei Antal írta publicisztikájában: »Pokorni Zoltán birodalmat épít« Orbán Viktorral szemben, és »időben meg kell állítani azt a folyamatot, amelynek eredményeként a Fidesz liberális szárnyához tartozó politikus átveszi az egész konzervatív jobboldal irányítását«.

Ha az a kérdés, hogy a Fidesz képes-e alakítani a baloldalt, a válaszom: igen. Nem beépített ügynökökön és politikai machinációkon keresztül, hanem az általa sikeresen vitt témákkal. Például a határon túli magyarok kérdésében sikert aratott a jobboldal, hiszen a ballal is elfogadtattuk az általunk helyesnek vélt kontextust. Egyedül Gyurcsány beszél ellene. Megjegyzem, nagyon nem az ízlésem szerint való, hogy az oldalak címkézik egymást, például azzal, hogy te nem vagy elég nemzeti. Hogy jön ahhoz bárki, hogy minősítse az identitásomat, a személyiségemet? És én hogy jövök ahhoz, hogy bárki más személyiségét minősítsem? Tartalmi a különbség a »hazaáruló vagy« és az »amit csinálsz, az hazaárulás« között. Azzal semmi probléma, ha a férj azt mondja a feleségnek, hogy »a leves sótlan«. De amikor az hangzik el, hogy »te mindig sótlanul főzöd ezt a levest«, az nem a levesről, hanem a kapcsolatról szól. Tetteket kell megítélni, a másik létjogosultságát kétségbe vonni helytelen.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2013. november 15. 13:30
A teljes cikket elolvastam. Arcátlan, pofátlan kiemelések, torzítások, hazug összegzések. Baloldali munka. Maga a cím is. Akinek tetszik eszegesse...
kamasuka
2013. november 15. 12:46
"a magyar diákok ne csak a határon túli magyarlakta területekre menjenek tanulmányi kirándulásra, hanem Auschwitzba is" Végül is ja. Törökországba úgyis járnak nyaranta.
berzsian56
2013. november 15. 12:18
Kisért a családi múlt? Az, hogy Pokorni papa bezony vastagon besúgó volt, nem felejtik a baloldalon , és most benyujtják a számlát. Megkérik az árát a hallgatásnak , és szolgálni kell holtodiglan?" " Tudod, hogy nincs bocsánat hiába hát a bánat..", de Pokorniban még ez sincs. Úgy, akar kijönni a sárból, mintha örökké tiszta lett volna. Le kellene már törölni azt a kabátot, mert kissé sáros, ráfröccsent ez , az ,amaz.
Ëmëhntëhtt-Ré
2013. november 15. 11:43
Fura ez a riport, semmi áskálódás, semmi árokásás, semmi embergyűlölet. Biztos, hogy fideszes az úriember? Végre olyan cikk aminek az olvasása közben nem nyílik ki a bicska az ember zsebében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!