Devizahiteles-perek ügyvédei

2014. augusztus 28. 07:18

A liberális demokrácia legvehemensebb védelmezői sem tudnak végső soron mit kezdeni azzal a ténnyel, hogy a jog előtti egyenlőség a demokráciában is csorbát szenved. Hiszen a szegények képtelenek megfizetni a legjobb ügyvédeket.

2014. augusztus 28. 07:18
D. Horváth Gábor
MNO

Előfordulnak persze üdítő kivételek. Amikor az ügyfelek mindegyikét a szakmaiságuk alapján kiválasztott és megfelelően megfizetett ügyvédek képviselhetik. Ez a szerencsés helyzet Magyarországon épp most állt elő. Akkor, amikor a bíróságon a tehetős bankokkal szemben az állam által felkért ügyvédek képviselhetik megfelelő díjazás fejében a devizában eladósodott s a sokszor csőd szélére sodródott családokat. Minden körülmény adott a vita egyenlő felek közötti lefolytatására a bíróságon, kár lenne ezt elszúrni.

Márpedig a dolgok ebbe az irányba mutatnak. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) olyan nagy ügyvédi irodákat hívott meg és bízott meg a munkával, amelyeknek a banki ügyekben való jártasság saját maguk szerint sem erősségük. Ráadásul amelyik közülük vett már részt ilyen perben, az sem az adósokat képviselte, hanem a bankokat. A minisztérium inkább találhatott volna olyan tapasztalt, a banki ügyekben valóban jártas ügyvédeket, akik ma is és egyenként is százával képviselnek adósokat a bíróságon. ()

Ebből így baj lesz. Az NFM biztosan tud még változtatni, és a kérdésben járatos ügyvédek ugrásra készen állnak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyetmondok
2014. szeptember 07. 20:48
Nem kellett volna semmit se forintosítani. Forintot kaptak a kölcsönt felvevők: a felek maguk elvégezték ezt, szó szerint forintosítottak. --------------- A cikk szerzőjének nem kell aggódni: a bíró nem tehet mást,mint, hogy arra a törvényre figyel,amit a parlament ebben az ügyben hozott. Annak egy bank se tud megfelelni,ezért kizárt a bankok pernyerése.
OberEnnsinnen
2014. szeptember 07. 20:48
Lehet, hogy így van. Magam azért jobb érzésekkel lennék, ha hozzáértő, profik dolgoznának az ügyön, nemcsak a bankok részéről. Az első tárgyaláson a hitelfelvevők érdekeit védő fiatal ügyvéd szerencsétlenkedése láttán nem akartam hinni a szememnek. S a fülemnek. Nevetséges volt a tv-bejátszás.
bubababa
2014. szeptember 07. 20:47
Így van a kormány ezt is elszúrta, nem a megfelelő jogászokat alkalmazta, akik ebben az ügyben jártasak lennének. Mert itt is a kéz kezet mos alapján működik az ügy, valakik meggazdagodnak ebből is de azok nem az adósok lesznek akik csak az igazukat akarják elérni. A forintosítás lett volna a lényeg és nem ez a csip, csup ügy ami csak az államot gazdagítja, mert ugye a perköltség az övé amit tovább ad az ügyvédeknek, de minek, ha elveszítik a pert, már az elsőt, de a többi is bizonytalan. Mivel tisztességtelen az egész szerződés, csak nem merik kimondani forintosítani kellett volna 180 forintos árfolyamon és kész, ez rendbe tette volna az árfolyam kockázatból adódó többletet.
egyetmondok
2014. augusztus 28. 23:36
A hitelfelvevőket ezekben a perekben senki se képviseli. A bank van,meg a magyar állam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!