Elég jól ismerem Orbán Viktor gondolkodását

2015. március 24. 09:15

Mondtam a nagyköveteknek az értekezleten, hogy vigyázzanak, mert szűkül a kör, nagyjából ki tudom következtetni, hogy ki az, aki hazug, valótlan információkat szivárogtat ki a sajtónak. Interjú.

2015. március 24. 09:15
Szijjártó Péter
Szijjártó Péter
Index
A külügy átalakításakor sok embert, köztük tapasztalt diplomatákat rúgott ki. Miért?

Ez az új szerkezet új gondolkodást és több munkát igényel. Valóban, emiatt nagyon jelentős személyi változások történtek. Nekem célkitűzésem volt, hogy az üzleti életből hozzak be vezetőket. Olyan csapatot próbáltam összerakni, amiben az eddigi intézményi tudást felhalmozó emberek és az újak a legjobb arányban vannak jelen. Ha végignézik, államtitkári, helyettes államtitkári és főosztályvezetői szinten is láthatnak régi és új munkatársakat is. Abszolút értem azt, hogy vannak, akiknek ez nem tetszik. Ez az újfajta hozzáállás és politikai gondolkodás az itt lévő emberektől sokkal több munkát igényel. Azzal szoktak vádolni, hogy a klasszikus diplomáciát leértékeltük. Ez azért nem igaz, mert a klasszikus diplomáciai feladatok hibátlan elvégzése az alapja a sikerünknek, a klasszikus diplomáciai feladatok hibátlan elvégzése nélkül nem lehet sikeres a külgazdasági stratégiánk. Értem, hogy vannak sértett emberek, akiknek el kellett menniük vagy nem kapták meg azt a funkciót, amire gondoltak. De annyi jár ennek az új típusú külpolitikának, hogy egy-másfél év múlva mérlegeljük, sikeres volt-e vagy sem. Már vannak pozitív eredmények. (...)

Az apparátus működésével kapcsolatban két kritika fogalmazódott meg. Hogy nem készülnek mindenről feljegyzések, és hogy sok olyan ember jött el, akinek az évek, évtizedek alatt kialakult külföldi kapcsolatrendszere, helyismerete nehezen pótolható.

Akik itt új emberek, azok zömmel a Miniszterelnökségről jöttek velem, ahol korábban is külügyekkel foglalkoztak. Tehát semmilyen módon nem sérültek a külkapcsolatok, nekik ugyanolyan erős kapcsolatrendszerük van, mint a távozóknak. Ami a feljegyzéseket illeti: most is készül feljegyzés minden fontos találkozóról. Csak azt a gyakorlatot szüntettük meg, ami során a beszámolókat boldog-boldogtalannak elküldték, olyanoknak is, akiknek semmi dolguk nem volt velük, és a munkaidő jelentős része az emailek szelektálásával telt.

Állítólag voltak olyan nagykövetségek, ahonnan nem jöttek megbízható jelentések, mert a negatív hírek következményeitől félve öncenzúrát gyakoroltak.

Ez butaság. Mondtam a nagyköveteknek a nagyköveti értekezleten, hogy vigyázzanak, mert szűkül a kör, nagyjából ki tudom következtetni, hogy ki az, aki hazug, valótlan információkat szivárogtat ki a sajtónak. De visszatérve, például a kitiltási ügyben a washingtoni követséget egyáltalán nem érhette kritika, mindig pontosan értesített bennünket arról, amit Washingtonban mondtak rólunk.

Tehát nincs öncenzúra?

Dehogyis. Nagy baj is lenne, ha lenne, mert előbb-utóbb úgyis kiderülne, és ez a nagykövet állásába kerülne. Ki lenne abban érdekelt, hogy egy belső feljegyzésben valamit eltitkoljon? Én sikeres minisztériumot szeretnék vezetni, ehhez pedig egyértelműen valós adatokra, információkra van szükség.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2015. március 25. 08:39
"Szijjártó Pétert mostantól csak úgy vagyok hajlandó emlegetni, mint a Quaestor-miniszter, hiszen kinevezése óta kizárólag Tarsoly Csaba érdekeit képviselte, nem pedig a magyar polgárokét. Hogy ki az istenverése ez a Tarsoly Csaba? Hát, ő a Fidesz Kulcsár Attilája. A Quaestor-nevű óriás fideszes offshore cégbirodalom vezetőjeként körülbelül 150 milliárdot tüntethetett el. Keményen dolgozó kisemberek pénzét. Például egy barátomét is. Vajon mi indokolhatta azt, hogy 2014 augusztusában a Külügyminisztérium a Quaestor-csoporthoz kötötte számos érdekeltségét? Talán tök véletlen, hogy az akkor kinevezett győri Szijjártó az ugyancsak győri Tarsolyt választotta? Szijjártó Quaestor-miniszter talán azt akarja a szemünkbe hazudni, hogy teljesen véletlen, hogy kinevezése után öt perccel már a Quaestor kaphatta meg a moszkvai vízumközpont üzemeltetését, amitől milliárdos hasznot reméltek? Emlékeztek még, hogy Szijjártó Péter több éven keresztül többet tett félre, mint amennyit hivatalosan megkeresett. Netán némi összefüggés van Szijjártó mesés vagyongyarapodása és Tarsoly Csabával folytatott jó viszonya között? Talán Tarsolyék egészítették ki Szijjártó fizetését? Ebből lett a palota? Mi csak kérdezünk. Talán egyszer válaszolnak. Az külön megérne egy misét, hogy a Külügyminisztérium Quaestor-csőd előtt néhány órával Szijjártó minden szerződést felmondott egykori kebelbarátjával. Ő már előre tudta, hogy baj lesz. Nem úgy azok a polgárok, akik a munkával megkeresett pénzüket bízták a Quaestorra. Nekik nem szóltak, így ők megszívták. Szijjártóék veszni hagyták a befektető polgárok pénzét. Veszni hagyják ma is. Tarsoly Csaba csuklóján nem kattan a bilincs, szabadon intézkedhet, sajtóhírek alapján valószínűleg épp saját vagyonát menti külföldre. Mi kéne most? Például le kéne csukni Tarsoly Csabát. Ideje volna. A hatóságoknak pedig vizsgálatot kellene indítania. Most, mert minden perc számít." http://index.hu/index2/#bloghu/y-gen/2015/03/24/a_quaestor-miniszter
surján 2
2015. március 24. 22:02
Egy olyan ország, ahol egy iylan szijjártó-féle alak miniszter lehet, nem ország, hanem trágyadomb.
Tintamin
2015. március 24. 19:16
KI AZ AZ 53 SZERENCSÉTLEN AGYROKKANT GYÖKÉR, AKINEK EZ A PÖCSÖMÖCCSE HÜLYEGYEREK SZIMPATIKUS???
Tintamin
2015. március 24. 19:15
JÓHOGY ISMERED ORBÁN GONDOLKODÁSÁT, MERT EGÉSZ NAP A SEGGÉBEN VAGY, AZ MEG OTT HORDJA AZ AGYÁT, TE SENKIHÁZI TOLVAJ TAPLÓ! BAZMEG, TE KIS SEGGDUGASZ!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!