Új, konzervatív reneszánsz az Egyesült Királyságban?

2015. május 11. 08:25

Az európai vezetők ugyanis attól rettegnek, hogy az Egyesült Királyság példája precedensként fog szolgálni más renitens országok/politikusok számára, s ez akár az egész európai integrációs folyamatot is mély válságba taszíthatja.

2015. május 11. 08:25
Hörcher Ferenc
Mos Maiorum

„Cameron ugyanis világossá tette: az Uniót számos területen visszavonulásra kívánja rávenni, hogy ezzel biztosítsa a maga számára a népszavazási győzelmet a bennmaradás vagy távozás kérdéséről. A jól értesültek szerint már a június 21-i brüsszeli uniós csúcsértekezleten benyújthatja azt a kívánságlistáját, amelyért cserébe garantálja, hogy a Konzervatív Párt a bent maradás mellett tud kampányolni a népszavazáson.

Az európaiak azt remélik, hogy Cameron e tárgyalásokon nem lesz túl erős, mert a saját pártjában egymásnak feszülő EU-szkeptikusok és EU-párti képviselők béna kacsává fogják változtatni. Ám van egy másik lehetséges szcenárió is: az, hogy Cameron a választások után megerősödve fog tárgyalni Brüsszelben, maga mögött tudva a City erejét és lobbi potenciálját, s a brit EU-tagságot kulcskérdésnek tekintő Merkel kénytelen lesz stratégiai engedményeket tenni célja biztosítása érdekében.

Ám egy ilyen fordulat esetén sem látszik egyértelműnek, hogy Cameron valóban sikeres áttörést tud végrehajtani. Az európai vezetők ugyanis attól rettegnek, hogy az Egyesült Királyság példája precedensként fog szolgálni más renitens országok/politikusok számára, s ez akár az egész európai integrációs folyamatot is mély válságba taszíthatja. Az mindenesetre jól látszik akár Orbán Viktor példájából is, hogy az EU-val kapcsolatban kritikusabb tagállami politikai vezetők már most amellett érvelnek, hogy a britekhez hasonlóan nekik is erőteljesen fel kell lépniük nemzeti érdekeik érvényesítése érdekében.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2015. május 11. 16:02
Kedves Hörcher! Lehet magyarázni ezt a tory győzelmet.Mindenki saját szája íze szerint. Egy dolog világosan látszik.A jelenlegi Eu vezetés /meg az előzőek /csak gazdaságilag erős országok integrációjára képes.A belépő Közép-Kelet Európai országok olyan mértékű lemaradásban vannak,hogy azok felzárkóztatása az alkalmazott módszerekkel lehetetlen. Ezt látják a brittek is,meg a németek,franciák,belgák ...stb. Az alapvető kérdéseket a belépéskor kellet volna megoldani/2004-//.Államadósságok törlése, 5-8 év alatti bérfelzárkóztatás/mielőtt megnyilt a szabad munkavállalás lehetősége/, csak gazdasági kérdések megoldása/a politikait minden ország maga oldja meg/,pártosság minimálisra csökkentése. Látható, itt az Európai Egyesült Államok belátható időn belül nem fog létre jönni! Most amikor a válságból való kilábalás első jelei mutatkoznak,minden eddigi gond hatványozottan fog jelentkezni.Európa vezetése ezek megoldására láthatóan képtelen! Ezt jelzi a britt választások eredménye is!!!
Tündér_Lala
2015. május 11. 16:00
Az EU-nak el kellene döntenie, hogy mit akar: A tagállamok érdekeit kőkeményen képviselni a multnacionális pénzvilággal szemben vagy a multinacionális pénzvilág érdekeit lenyomni a tagállamok torkán. Ha ezt eldöntötte, akkor ehhez politikát rendelhet, a tagállamok pedig eldönthetik, hogy kérnek-e ebből. Egyelőre azonban csak mismásolás folyik, értelemszerűen nincs cálratörő politikája, a válság pedi tovább örvénylik.
OberEnnsinnen
2015. május 11. 14:49
Tragédia lenne, ha Cameron a USA-EU szabad-kereskedelmi egyezmény mellett érvelve ajánlaná London és Brüsszel egy akolban tartását. És ennek apropóján fogadnák el a britek a bennmaradást. Őszintén: erre gondolni sem merek, hogy a kettőt a globalizmus egy választási trükkel, ebben a formában kapcsolja össze, s nyeleti le Európával!
Élan
2015. május 11. 13:29
Aki nemzeti érdeket igyekszik érvényesíteni az miért lenne renitens? Nem azért választunk vezetőket hogy képviseljék a nemzeti érdekeket? Honnét jön, hogy egy szervezeten belül az érdekérvényesítés renitens dolog?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!