Az Eurozóna első számú közgazdásza a görög helyzetről

2015. július 05. 14:28

Mintha a fizika meghatározó szaktekitélyei mind letették volna a voksot amelett, hogy a Föld gömbölyű, miközben a Megszorítás Hit hívői továbbra is ragaszkodnának ahhoz, hogy a Föld lapos és teknősbékák tartják a hátukon.

2015. július 05. 14:28
Pogátsa Zoltán
Pogátsa Zoltán
pogiblog

Miközben Magyaroszágon magukat liberálisnak tartó politikai csoportosulások (álliberálisok?) minden politikai alapelvüket áthágva etnikai jellegzetességekre igyekeznek visszavezetni a görög krízis okait, közben azért a valódi világban a valódi közgazdasági viták is folynak.

Arról már beszámoltunk ezen a blogon, hogy a világ közgazdasági krémje támogatta meg a Sziriza kormány azon álláspontját, mely szerint a megszorítások megbuktak, abba kell őket hagyni, és azt, hogy magának az Európai Uniónak súlyos felelőssége van a válság elmélyítésében is. Joseph Stiglitz, Paul Krugman és Amartya Sen Nobel-díjas közgazdászok, illetve Kenneth Rogoff, James Robinson, James Galbraith és Thomas Piketty sorban jelentettek meg ilyen tartalmú cikkeket. Meglepetést okoztak a baloldalisággal egyáltalán nem vádolható brit jegybank elnök, Mark Carney, illetve az eurozóna szintén egyáltalán nem baloldali vezető közgazdász szakértői, Charles Wyplos és Barry Eichengreen hasonló állásfoglalásai. És természetesen itt van magának az IMF-nek a vallomása, mely szerint fél éven keresztül hazudtak, amikor úgy vettek részt a görög tárgyalásokon, hogy tudták: adósságelengedés nélkül nem fog menni a dolog.

Legújabban azonban az eurozóna vezető szakembere, a London School of Economics professzora, Paul de Grauwe állt be ugyanebbe a táborba. Gyakorlatilag úgy áll a helyzet, mintha a fizika meghatározó szaktekitélyei mind letették volna a voksot amelett, hogy a Föld gömbölyű, miközben a Megszorítás Hit hívői továbbra is ragaszkodnának ahhoz, hogy a felelősségteljes, technokrata álláspont az, hogy a Föld lapos és teknősbékák tartják a hátukon. Azoknak, akik a monetáris unió főáramú közgazdasági irodalmában nem járatosak, érdemes elmondani, hogy Wyplos, Eichengreen és de Grauwe ezekben a kérdésekben körülbelül olyanok, mint Szent Pál, Szent Péter és Szent Ágoston a Keresztény Egyházban.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szuverén
2015. július 06. 08:59
-Mint közismert, minden lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszem(e)! Hiába iktatjuk, cseréljük ki. Mert azután, jönnek (vannak) hosszú tömött sorban: Olasz-Spanyol-Portugál-...- .....-.... Hogy... ők nem szeretnek dolgozni? Ugyan már?! Annak idején, a Lengyelekről ugyanezt, hallottam már. -A fák, nem nőnek az égig. -Egyszer minden (rendszer, rabszolgatartó, feudalizmus) véget ér. Nehéz belátni, de ezek a kapitalizmus végnapjai. "Werbőczi-utódok Foldozzák, toldozzák. A Föld nem tud futni, Csak a Földnek népe S ezer Kinizsi sem Térülhet elébe." -Mint öntudatos műszaki, a költők ráérzéseit is tudom értékelni. -Nekem, a szocializmus esküdt ellenségének a legnehezebb belátni. De, belátom. A tények, a; 2x2 igazságát, mindenkinek ajánlom.
vigyor
2015. július 06. 06:56
...nem tudom kiverni a fejemből, hogy a görögök egyetlen bűne az, hogy komolyan vették, hogy a csatlakozásuk lényege, a görög lakosok jobb életszínvonalának elérése. És még meg is csinálták.
duzur
2015. július 05. 19:41
Engem csak az zavar, hogy miközben a szakemberek okoskodnak, Görögországban sokaknak már csak az öngyilkosság jelent megoldást. Mert kétségtelen, hogy voltak nagyon könnyelmü idöszakok Görögországban, de gyanítom, hogy akkor se a "kisemberek" profitáltak a lazaságból, legjobban. Nemrég még Ausztriában is divat volt félvállról kezelni sok mindent, de a korábbi "megoldásokat" mára igazságtalan megszorítások követték. Míg pld korábban relatív könnyü volt 50 év körül nyugdijba menni, manapság az 50 felettiek jórésze, frusztráló munkanélküli státuszba kerül.
bunko_jobbos
2015. július 05. 19:08
Hogy alátámasszam, egy kis görög államcsőd-tröténelem: http://www.bankweb.hu/gorog-allamcsod-tortenelem/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!