Ellenségünk, a mesterséges intelligencia

2015. október 17. 09:43

Amit nem ismerünk, attól félünk. A mesterséges intelligencia a legfőbb fenyegetés ma a döntéshozók szerint. De tényleg így van ez?

2015. október 17. 09:43
Sean Miller
salon.com

Divatos dolog manapság a mesterséges intelligenciát szidni és egyfajta mumusként beállítani. Ehhez a hangulatkeltéshez hozzájárul az is, hogy neves tudósok és közszereplők is tücsköt és bogarat mondanak erről a fogalomról, miközben a hétköznapi emberek csak kapkodják a fejüket, hogy mit is gondoljanak róla valójában. Stephen Hawking, Bill Gates és Elon Musk is szeret fellépni az emberiség megmentője és Kasszandra szerepében, hogy figyelmeztessenek jóslataikkal arra, a legnagyobb ellenség a digitális és önállóan gondolkodó, emberhez hasonló tulajdonsággal rendelkező mesterséges elme. Ami eredendően gonosz, ha egyszer "életre kel", akkor leigázza a világot mindenképpen.

Hogy bonyolultabb legyen a helyzet Hollywood filmes fixációja is megerősíti az utca emberét ebben a tévhitben, hiszen elég csak a nyári szezonra visszagondolni. Négy filmben is a gonosz karakterét egy AI testesítette meg (Terminator: Genisys, Bosszúállók: Ultron kora, Ex Machina, Chappie). De emlékezzünk csak, már a nagy kultuszfilmben a 2001 Űrodüsszeiában is egy szociopata számítógép volt a főbűnös.

Segít a mesterséges intelligencia diszkriminációjában a pszichológia tudománya is, hiszen az emberek ösztönösen félnek attól, amit nem értenek és nem ismernek. Nem kell messze mennünk az eklatáns példáért, a jelenlegi migráns helyzet rá a bizonyíték, hogyan tud Európában viselkedni a homo sapiens egy radikálisan más vallású és bőrszínű csoporttal szemben, milyen reakciókat vált ki belőle, ha jól belakott territóriumát fenyegetik azok. 

De a politikusaink sem mentesek az előítéletektől, ha a gépi értelemről van szó. A legutóbbi ENSZ értekezletén is terítékre került a mesterséges intelligencia, mint potenciális fenyegetés (csupa közhelyeket fogalmaztak meg a felébredésével kapcsolatban), hála a fent említett neves tudós-feltaláló-potentát szentháromság médiamunkásságának.

Közben pedig, ha egy kicsit megkapirgáljuk magát a mesterséges intelligencia fogalmát az szétfoszlik a górcsövünk alatt rögvest. Valójában nem is mesterséges és nem is intelligens. Bármely kémikus meg tudja mondani a mesterséges és a természetes egy tudósok által kitalált közös ideológián alapuló megkülönböztetés. A tudományban, mint fogalmat is csak kényszerből vezették be. Az pedig, hogy intelligens is kérdéses, hiszen akkor egy Escheria coli baktériumhoz képest a Watson nevezetű számítógép, amit az IBM fejlesztett ki is csak egy bugyuta elme még manapság. Érdemes tehát egy kicsit tovább kutatni a mesterséges intelligencia témakörében, mielőtt előítéleteket fogalmaznák meg vele szemben. Ez pedig 2015-ben még egy gépi értelmet is megillet talán, akiről azt állítjuk, hogy intelligens (a latin szó a gyűjtögető életmódra utal vissza, amiben az emberiség is leledzett egykoron). Ha az ember istent játszik, akkor nyilván a saját képmására teremti meg a mesterséges változatát is. A digitális "gyermek" pedig tényleg fellázad majd a szülei ellen? Vagy csak túlparázzuk ezt az egész dolgot?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2017. január 19. 19:15
"az emberiség túlszaporodása a salyát létét veszélyezteti, tehát ostoba." A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA TUDJA A HELYESÍRÁST ÉS SAJÁT MAGA KIJAVÍTJA A HIBÁKAT.
u.cserkész
2015. október 18. 23:26
Egy részemről nagyra értékelt ember (orvos) mondta a következőt: "Nem tudjuk, hogy mit nem tudunk." Beszélünk erről-arról a mai ismereteink, tudásunk alapján. A jövő akármilyen lehet!!
matykox
2015. október 18. 21:40
BIZTON ÁLLÍTHATOM, HOGY EZ VOLT AZ UTOLSÓ ESET, HOGY A MANDIN SZEMLÉZETT IDEGENNYELVŰ CIKKET A SZEMLE ALAPJÁN ÉRTÉKELTEM!!! NEMCSAK ROSSZ A FORDÍTÁS, DE VANNAK BENNE OLYAN RÉSZEK IS, AMIK AZ EREDETIBEN NINCSENEK!! EZ, MONDJUK, ROHADTUL INKORREKT DOLOG! Például se a migráncsozás, se az ENSZ bekezdések nincsenek az eredeti szövegben ... Van benne viszont sok, elég jól megírt gondolat. Például Hawking hülyeségeinek a helyretétele, a bürokráciára tett szellemes megjegyzései, stb. Túlzás volna azt mondani, hogy a szemlének köze nincs az eredetihez, de sok lényeges, és alapvetően pozitív meglátás elsikkad. A ROSSZ fordítás és sikkasztás-csalás miatt mégis jogos a negatív véleményem, DE az NEM az erdeti cikkre, hanem a szemléző - ferdítő munkájára adtam! SORRY!
wartog
2015. október 18. 16:24
Bizonyosan kell tőlük félnie az emberiségnek, mivel annyi ostobaságot, gyalázatot amit az emberiség elkövet, a mesterséges intelligencia nyilván nem fog.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!