Polkorrektség, biztonságos helyek, trigger warning - lelkizés az amerikai iskolákban

2015. november 14. 17:45

Amerikában sok helyen jelenleg is nagyon komoly következményei vannak a mindenféle vallási és ideológiai előítéleteknek, rasszizmusnak, homofóbiának.

2015. november 14. 17:45
Zalka Csenge Virág
A Tarkabarka Hölgy Naplója

„Safe space

Ez megint csak olyasmi, aminek gyakorlati célja és értelme van, csak éppen vagy nem tudnak róla, vagy rosszul használják. Eredeti értelmében a »safe space« egy olyan zóna (iroda, épület, stb.), ahol mindenki biztonságban érezheti magát, és a benne lévők (tanárok, irodai dolgozók, stb.) tudatos ígéretet tesznek, hogy nem bántalmazzák az oda érkezőket, sőt, közbelépnek, ha valaki más ilyesmit tenne. Ehhez tréning és felkészítés is jár, ami a legtöbb egyetemi campuson elérhető. A »safe space« helyeket kis matricákkal jelöljük.

A gyakorlati megfontolás: Amerikában sok helyen jelenleg is nagyon komoly következményei vannak a mindenféle vallási és ideológiai előítéleteknek, rasszizmusnak, homofóbiának. Még egyetemi környezetben is gyakran előfordul, hogy a meleg/kisebbségi/muszlim/stb. diákokat szóban és/vagy tettlegesen bántalmazzák csak azért, akik. Ráadásul csak az idei év folyamán fekete lakosságú környékek templomainak tucatjait gyújtották fel, transznemű lányok tucatjait verték agyon vagy gyilkolták meg, és rengeteg egyéb atrocitás ért mindenféle egyéb társadalmi csoportokat, egyénileg és közösségileg egyránt. Az ilyen háttérből érkező diákok esetében különösen fontos, hogy tudják, vannak olyan helyek, ahol szívesen és előítélet nélkül látják őket, és nem fog felpattanni a titkárnő a láttukra, és vallási tirádába kezdeni, hogy megmentse a lelküket a bűn fertőjétől (igen, előfordul).

Természetesen nem arról van szó, hogy az egész egyetemi campus 'safe space' legyen (bár mondjuk én díjaznám, ha a matricátlan helyeken se vernének diákot), csupán az, hogy segítsenek az egyes diákoknak kicsivel nagyobb biztonságban érezni magukat, vagy tudtukra adni, hová fordulhatnak segítségért.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2015. november 15. 11:59
2015. november idusa. Kedves plóm! Ez egy valóban drámai nap! A nagykorúságtól 2 év távra levő macskánk, Luise, rádöbbentett, hogy milyen csúful viselkedtem tegnap. Amikor ezt a blogot író, látszatra ugyancsak nőnemű lényt lemartam jelentéktelen, oktalan, fölösleges, tudálékoskodó, fontoskodó, kéretlen belepofázása miatt életünk ide lokalizált részébe. Luise, akit - ugyan miskárolt - nőstényként ismertünk, világosan és egyértelműen kandúr módjára jelölte meg a szomszéd kerítését! Ez a drámai fejlemény a jövő szédítő lehetőségeit vetíti elénk! Lehet, hogy jövő nyáron rózsaszín irhát húz magára, és követeli hogy menjünk ki az esedékes buziparádéra ?? (Gay Day a gyengébbek kedvéért). Lehet, hogy a korral mi is nemet fogunk váltani? Rémülten várom a pillanatot, amikor rózsaszín inget, gatyát fogok a tükör előtt próbálgatni? Rettenet, rettenet! És a világ erről a DRÁMÁRÓL semmit se tud! A zajkeltő dobozokból tegnapelőtt éjjel óta folyton valami rizstől búcsúzó várost emlegetnek. Állítólag ott 100-nál jóval több, jobbára fehérbőrű kétlábút kinyuvasztottak. Na, kedves plóm, nem is pazarolok erre több bitet, a mai nap drámájához képest mi ez az egész! Megnyugtató hallani a sípoló dobozból, hogy szerencsére valaki megtalálta a Kamatyol minit a Rikteres dobozban!
tango47
2015. november 15. 10:04
Nem kellene minden hülyeséget szemlézni akkor sem, ha esetleg a nói kvótának akar megfelelni a Mandi.
javellino
2015. november 15. 09:38
Jól van buta picsa ! Aztán fejtsd ki a nézeteidet a vidéki Amerikában. Akár egy vallási rendezvényen, kocsmában, bárhol. Nem csak a "színes" nagyvárosok egy része, a trendi szórakozóhelyek, csoportokból áll ki az az ország. Az, hogy te máshol nem jártál, egy nagyon szűk réteggel érintkeztél az még ugye nem jelent semmit....
Peter8811
2015. november 15. 09:37
Tuggyuk Bartus Laci bácsit is hülyeségek irkálására kényszerítik az amcsik!:):)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!