A gazdag ifjúról és a társadalmi igazságosságról

2015. december 22. 18:34

Ugyanis a vállalat ne legyen szociálisan felelős – az ember, a befektető, a részvényes, a menedzser, a munkavállaló legyen az. A sajátjából. És ne a vállalatéból.

2015. december 22. 18:34
Szalai Ákos
Kereszténység és kapitalizmus blog

„Kell-e örülni, hogy egy gazdag ember eladományozza vagyonának 99%-át? Persze, ha ez azt jelenti, hogy Isten felé fordul. Jézus nem azt mondta a gazdag ifjúnak, hogy add oda mindened. Hanem, hogy add el, és kövess engem! (Mt19:26, Mk10:21, Lk18:22)

De mi történjen, ha valaki úgy adja oda a vagyonát, hogy nem teszi meg a második lépést? Vagyis, ha az adományozás nem azért történik, hogy Isten felé tudjon fordulni, hanem azért, hogy »küzdjön a társadalmi igazságtalanság ellen«, megnyugtassa a lelkét?

A válasz persze elsőre nyilvánvaló: a szegényekről gondolkodni minden ember kötelessége. És, ha valaki ezt a sajátjából teszi, akkor azzal legalább jó példát mutat. Elvárható a gazdag embertől, hogy figyeljen a szegényre, az elesettre, segítse azt.

Különösen fontos ez a példamutatás – teszem hozzá –, amikor a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának korát éljük. Ugyanis a vállalat ne legyen szociálisan felelős – az ember, a befektető, a részvényes, a menedzser, a munkavállaló legyen az. A sajátjából. És ne a vállalatéból. Mert ha a vállalat »szociálisan felelős«, akkor olyan pénzt ad oda, ami végső soron másnak járna (a részvényesnek, a munkavállalónak, a szerződési partnerének) – más pénzét költi olyan dolgokra, amikre a vállalati döntéshozók jónak látják. A befektetők, a munkavállalók, a beszállítók kapnak azért kevesebb pénzt, hogy a menedzsment szerint fontos társadalmi célokra jusson. Ha valaki jótékonykodni akar, adjon a sajátjából – és ne másokéból. (Természetesen lehet, hogy a vállalat a »sajátjából« ad, azért, hogy növelje a saját reputációját, hírnevét, jobb legyen a PR-ja. Ekkor viszont nincs mit ünnepelni rajta: ez egyszerűen egy ügyes, farizeusi átverés.)

Amikor a gazdag a sajátjából ad, akkor legalább példát mutat. Persze, a példaadás megköveteli azt is, hogy kürtöltessen maga előtt – ami a Tanítással ellentétes. De talán bocsánatos bűn, ha valóban a példaadás a cél, és nem a saját PR növelése. Mint a maffiózónál.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2016. január 04. 09:41
"A vállalat legyen szociálisan felelős..." - írja Ön. Légüres logikai térben vitáznak. Az EMBER, az emberek KÖZÖSSÉGE a szociálisan felelős. Tehát MAGÁNEMBERKÉNT egy tulajdonos/menedzser, ÉS közben tulajdonos/menedzser VEZETŐKÉNT - egy közösség (a vállalat működési közege) részeként a vállalat működése is szociálisan felelős lehet. A "szent piac" helyett az "emberiséget" (a társadalmat) jelöli ki, mint a követelményeket megfogalmazó intézményt. De NEM. Ez így nem pontos. Sztem a társadalom (akár egyházi intézményként is) azt jelöli ki hosszútávon piacképesnek, ami hosszútávon érdeke az emberiségnek. Ez nagyon lassú folyamat. Ezt hívják történelemnek. És ebben áll a történelmi fejlődés. Ha nem így lenne, akkor már rég felszámolta volna magát a Föld népe például a vallási háborúk révén...
Zokni
2016. január 04. 09:27
Most attól, hogy Szerző el van varázsolva, attól még Ön is el van. Ha a termékek és szolgáltatások eladhatók, akkor a hasznuk legtöbbször megkérdőjelezhetetlen. Ez alól csak egészen kirívó esetekben egyértelmű a kivétel. Minden más esetben csak vitatható. Sztem a leglátványosabb példa erre - Önnek persze nem, mert minden hívő valamiért a műkukitól, vagy a pornótól riad el a leginkább... - a fegyver. Nincs olyan egyébként, hogy "felelőtlen hitelkonstrukció" (vagy tud ilyet?), csak olyan, hogy a banknak hosszú távon ráfizetéses hitelkonstrukció. Egyébként amúgy is a hitel nyújtása általában önmagában semmiféle morális elvbe nem ütközhet. Legfeljebb a felhasználásának módja.
Sulammit
2015. december 26. 17:52
Ezt pedig be akartam másolni neked, de nem "írta ki" a hírTV, csak most. Érdekes beszélgetés, érdemes megnézni. http://hirtv.hu/civilizacio/ferenc-papa-es-a-reformok-1320691 Az a helyzet, hogy unom már, hogy folyamatosan kritizálják. Én a migráns ügyben. Más meg másban. Te nem tudom, hogy miben. Olyan jó volt jókat hallani róla. Már úgy sajnálom szegényt. Ilyen idősen ennyit fáradozik, és csak azt a sok negatív kritikát kapja.
Csomorkany
2015. december 26. 17:41
De én előbb írtam :-) Amúgy persze, egyetértünk. A szerző akart valami nagyot mondani, de józan elemzésben ebből annyi marad, hogy egy menedzsernek nincs joga a tulajdonosok hozzájárulása nélkül, a tulajdonosok pénzéből jótékonykodni. Jó, rendben, ettől azonban egy halom szociális felelőssége megmarad a vállalatoknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!