Éhező művészek

2016. március 11. 13:12

A művészi produktumukból csak szűk réteg tud megélni, mindenkinek valami másba kell fognia, valamibe, ami csak rabolja az elmélyült alkotástól az időt.

2016. március 11. 13:12
Karafiáth Orsolya
24.hu

„Aki ma Magyarországon művész, az még mindig valami gyanús személy, olyasvalaki, akinek nem kell fizetni, hiszen nem is dolgozik. A művészi produktumukból csak szűk réteg tud megélni, mindenkinek valami másba kell fognia, valamibe, ami csak rabolja az elmélyült alkotástól az időt.

A képzőművészek nagy része szinte nyomorog. Tanítani próbálnak, de egyre kevesebb a tanítvány, mivel mindenkinek egyre kevesebb a pénze. Vagy ha van is elég tanulni vágyó, nem kérhetnek megfelelő összeget. Míg tőlünk nyugatabbra a vállatok nagy része igen sokszor hív művészt, ha problémát kell megoldani, pusztán azért, mert rájönnek mennyit számít, hogy a művész másképp látja a világot, és igen gyakran vesznek dekorációnak kortárs alkotóktól műtárgyakat, nálunk ez még csak álom.

Ismerek remek festőt, aki utcai portrézással, karikatúrázással próbál nyáron pénzt keresni, míg év közben egy gimnáziumban oktat rajzot, egy másik név pedig éttermek falát pingálja. Szégyen. De nem az ő szégyenük. (...)

A tehetség nem attól virágzik ki, ha valakinek nincs mit enni, és kikapcsolják nála az internetet. Ideje lenne megérteni, hogy amíg egy orvos operál, egy pék kenyeret süt – azaz azt csinálják, és azért kapják a fizetésüket, amihez jó esetben értenek – , addig a művész épp azért lett művész, mert az íráshoz, énekléshez, szobrászathoz ért. Nem kellene, úgymond, másból megélnie, hogy hobbiszinten a jónép és a hatalom megengedje neki, hogy úgymond művészkedjen. A művészet nem hobbi. A művészet hivatás.

A társadalom fejlettségét illetve fejletlenségét kellőképp mutatja, mennyire becsüli meg a művészetet, a kultúrát. Persze, mit csodálkozunk, focista a miniszterelnökünk…

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 204 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2019. november 10. 16:11
A művész legalább olyan semmitmondó meghatározás, mint a szakértő. Megválaszolatlan marad mindkettőre: miben és mitől? Egyfüstű a fogalmazás a szintén mindent lefedő vállalkozóval: miben és mitől. Vissza kell térni a lakatos, a földműves, az ács, az arató, a kőműves, vízszerelő, bádogos, stb. fogalmak által leírható szakmákhoz és azok becsületéhez, akkor lehetnek majd festők, szobrászok, költők, írók, iparos művészek, stb. meg a becsületük is. Lehet megvallani az írástudók felelősségét egyben, és büszkék lehetünk így az úszóinkra, tornászainkra, futóinkra, futballistáinkra, stb. is. Mindenkinek jobb lenne. (remélem nem ellenkezik az uniós szerződésünkkel)
tango47
2016. október 29. 15:05
Egy alkotó művész szabadidejében is tud alkotni, ha fontos neki - munka mellett.
Haka Pc
2016. május 29. 19:22
Mivel ilyen okos vagy, biztos el is olvastad, hogy nem voltál kiszűrve.
Bravo
2016. április 30. 02:56
"Tanítani próbálnak, de egyre kevesebb a tanítvány, mivel mindenkinek egyre kevesebb a pénze." Menjetek söpörni, ha "művészetedből" nem tudsz megélni. Ne az állam pénzéből hízzon a picsátok. Ezért helyes, hogy az alternatív színházak támogatása szerényebb lett. Pont mint az adócsaló egyházak vagy az "emberjogi" NGOk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!